Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική αύξηση γυναικείων χαρακτήρων στο σινεμά προβλέπει η Τζίνα Ντέιβις

Ιστορική αύξηση γυναικείων χαρακτήρων στο σινεμά προβλέπει η Τζίνα Ντέιβις

Το Χόλιγουντ πρόκειται να κάνει «ιστορικές» βελτιώσεις στον αριθμό των γυναικείων χαρακτήρων που βλέπουμε στις ταινίες μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, προέβλεψε η Τζίνα Ντέιβις, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.

Το Χόλιγουντ πρόκειται να κάνει «ιστορικές» βελτιώσεις στον αριθμό των γυναικείων χαρακτήρων που βλέπουμε στις ταινίες μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, προέβλεψε η Τζίνα Ντέιβις, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.

Η Ντέιβις έχει ιδρύσει ένα ινστιτούτο έρευνας για τη γυναικεία συμμετοχή στο σινεμά, έχοντας παρατηρήσει, βλέποντας τηλεόραση με την κόρη της, ότι ελάχιστοι χαρακτήρες ήταν γυναικείου.

Το ινστιτούτο ανακάλυψε ότι από το 1946, η αναλογία γυναικείων χαρακτήρων στις ταινίες δεν έχει αλλάξει, «παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι λένε: «Ορίστε, ήρθαν οι Αγώνες Πείνας, ορίστε ήρθε το Θέλμα και Λουίζ, σίγουρα τώρα τα πράγματα θα αλλάξουν». Αλλά δεν αλλάζουν».

Μιλώντας σε συμπόσιο που οργάνωσε το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI) στο Λονδίνο για το φύλο στα μέσα ενημέρωσης, η Ντέιβις είπε ότι είναι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον, καθώς η απάντηση που έλαβε από στελέχη του Χόλιγουντ όταν τους παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας ήταν πολύ θετική.

«Πολλές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες έχουν βγει και ξέρουμε ότι έχουμε επηρεάσει (τις εταιρείες παραγωγής), οπότε μπορώ με αισιοδοξία να προβλέψω ότι η βελόνα θα μετακινηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια» είπε.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται με την σκηνοθεσία ή την παραγωγή είναι μικρός, τονίζοντας ότι αυτό «είναι άλλο πρόβλημα».

Το θέμα του φύλου απασχολεί το Φεστιβάλ τις πρώτες ημέρες του. Το Φεστιβάλ άνοιξε αυλαία με την ταινία Suffragette που εξιστορεί τα πρώτα βήματα του φεμινιστικού κινήματος.

Στην πρεμιέρα της ταινίας, περίπου 100 ακτιβίστριες «εισέβαλλαν» στο κόκκινο χαλί και ξάπλωσαν πάνω του, διαμαρτυρόμενες για τις περικοπές στις υπηρεσίες προστασίας από την οικογενειακή βία.

Ενώ οι σταρ που παίζουν στην ταινία, όπως η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, έσπευσαν να επιδοκιμάσουν την κινητοποίηση, λέγοντας ότι στόχος της ταινίας είναι να προκαλέσει διάλογο για τέτοια ζητήματα, οι ακτιβίστριες -μέλη της οργάνωσης Sisters Uncut- εξέφρασαν μάλλον τη δυσαρέσκειά τους για την ταινία, λέγοντας ότι παρουσιάζει το φεμινιστικό κίνημα με τόνο εορταστικό, σε μία περίοδο που αποδεικνύεται ότι αυτό αποτελεί μεγάλη ψευδαίσθηση.

Οι ακτιβίστριες κρατούσαν καπνογόνα που έβγαζαν μοβ και πράσινο καπνό και πλακάτ που έγραφαν «Οι νεκρές γυναίκες δεν μπορούν να ψηφίσουν».

Εν μέσω των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει τα T-shirt προώθησης της ταινίας (τα οποία γράφουν «Καλύτερα επαναστάτης παρά σκλάβος»).

Η Μέριλ Στριπ κλήθηκε να σχολιάσει την άρνησή της να δηλώσει φεμινίστρια σε πρόσφατη συνέντευξή της, παρά το γεγονός ότι έχει συχνά εκφραστεί υπέρ της ισότητας των γυναικών στη βιομηχανία του Χόλιγουντ.

«Υπάρχει μία φράση στην ταινία: «Πράξεις, όχι λόγια» -και αυτή είναι η δική μου άποψη. Αφήνω τις πράξεις μου να μιλήσουν για αυτό που είμαι σαν άνθρωπος» σημείωσε η Στριπ.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024