Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έμφαση στο ελληνικό σινεμά δίνουν οι Νύχτες Πρεμιέρας

Έμφαση στο ελληνικό σινεμά δίνουν οι Νύχτες Πρεμιέρας

Με πολύ ελληνικό σινεμά συνεχίζονται οι Νύχτες Πρεμιέρας. Μετά την προβολή της νέας ταινίας του Άγγελου Φραντζή, Σύμπτωμα, οι προβολές ελληνικών ταινιών συνεχίστηκαν με τη Μικρή Άρκτο της Ελισάβετ Χρονοπούλου και τη μυστική πρεμιέρα που δεν ήταν άλλη από το Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη του Κώστα Ζάπα. Παράλληλα, η Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη προβλήθηκε σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε μία προβολή καθολικά προσβάσιμη. Τα βλέμματα κλέβουν, όμως, συχνά και τα «μικρά» των Νυχτών Πρεμιέρας.

Με πολύ ελληνικό σινεμά συνεχίζονται οι Νύχτες Πρεμιέρας. Μετά την προβολή της νέας ταινίας του Άγγελου Φραντζή, Σύμπτωμα, οι προβολές ελληνικών ταινιών συνεχίστηκαν με τη Μικρή Άρκτο της Ελισάβετ Χρονοπούλου και τη μυστική πρεμιέρα που δεν ήταν άλλη από το Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη του Κώστα Ζάπα. Παράλληλα, η Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη προβλήθηκε σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε μία προβολή καθολικά προσβάσιμη.

Τα βλέμματα κλέβουν, όμως, συχνά και τα «μικρά» των Νυχτών Πρεμιέρας.

Το Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή ήταν η πιο ενδιαφέρουσα ελληνική ταινία του Φεστιβάλ. Παρά τα προβλήματά της, πρόκειται για μία ταινία που κινείται σε συμβολικό επίπεδο, που γοητεύει με τα πλάνα και τον ήχο της. Είναι, βέβαια, αρκετά «αποστειρωμένη», αλλά χειρίζεται έξυπνα το θέμα της, ενώ η Κάτια Γκουλιώνη, πρωταγωνίστρια της ταινίας αποτελεί ένα αρχέτυπο που κινείται μακριά από φύλα.

Η Ελισάβετ Χρονοπούλου στη Μικρή Άρκτο επιλέγει το υποκειμενικό βλέμμα και την ασπρόμαυρη φωτογραφία, ενώ ο Κώστας Ζάπας στο Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη συνεχίζει να κάνει το low budget σινεμά που τον ενδιαφέρει.

Παράλληλα, η ταινία του Παντελή Βούλγαρη προβλήθηκε με ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους. Έγινε, έτσι, η πρώτη πραγματικά καθολική προβολή στην Ελλάδα.

Τα βλέμματα, όμως, τράβηξαν και οι μικρού μήκους ταινίες. Την Κυριακή προβλήθηκαν κάποιες από τις βραβευμένες ταινίες στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας, ανάμεσά τους και το Σύκο που κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο. Αστείο και τρυφερό, με μουσική που σε συνοδεύει για ώρα μετά τους τίτλους τέλους της ταινίας και πολύ καλή φωτογραφία, η ταινία δικαίως βραβεύτηκε.

Ιδιαίτερο, τόσο σε σεναριακό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο ήταν και η Έκδυσις της Φαίδρας Τσολίνα με πρωταγωνιστή τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο. Ένας άνδρας βρίσκεται σε ένα παγκάκι κάπου στην ερημιά και αρχίζει να συζητά με μία κοπέλα που είναι άγνωστο εάν υπάρχει ή εάν δεν υπάρχει.

Έξυπνοι διάλογοι και καλές κεντρικές ερμηνείες και στο Pacino’s Way, μια γκανγκστερική κωμωδία.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίστηκαν τη Δευτέρα με την προβολή και άλλων ταινιών μικρού μήκους, ανάμεσά τους και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Πωγωνίσκος του Θανάση Νεοφώτιστου που συνδυάζει χιούμορ και νοσταλγία.

Τις επόμενες ημέρες θα δούμε -μεταξύ άλλων- το Short Fuse, μια ελληνική περιπέτεια, καθώς και το The Republic ένα πολιτικό θρίλερ, ενώ η Πάολα Ρεβενιώτη παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ της για τα Καλιαρντά.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024