Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ποικίλες εκδηλώσεις προγραμματίζονται και φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (26-27 Σεπτεμβρίου). Ο θεσμός θεσπίστηκε επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του θεσμού είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις.

Ποικίλες εκδηλώσεις προγραμματίζονται και φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (26-27 Σεπτεμβρίου). Ο θεσμός θεσπίστηκε επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τη διετία 2015-2016 το θέμα εορτασμού είναι «Βία και Ανεκτικότητα».

Σκοπός του θεσμού είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έντυπα, προβολές ταινιών, αναπαραστάσεις δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς.

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα είναι ελεύθερη, ενώ η Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης

Στο πλαίσιο των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, το Μουσείο Ακρόπολης θα προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα ν’ ανακαλύψουν τα τοπία, τους ανθρώπους και τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από τη Σαμοθράκη, με τη βοήθεια των αρχαιολόγων-φροντιστών του Μουσείου.

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα βρίσκονται στο χώρο της περιοδικής έκθεσης «Σαμοθράκη. Τα Μυστήρια των μεγάλων θεών» για ν’ απαντούν στις ερωτήσεις των επισκεπτών.

Συνεχίζονται επίσης οι τακτικές θεματικές παρουσιάσεις για τη Σαμοθράκη από τους αρχαιολόγους-φροντιστές (η είσοδος στην περιοδική έκθεση είναι ελεύθερη όπως και η συμμετοχή στις παρουσιάσεις).

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου
«Οι Μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης και η Αθηνά της Ακρόπολης», 8 μ.μ. ελληνικά & 6 μ.μ. αγγλικά (για την συγκεκριμένη θεματική παρουσίαση είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου)

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου
«Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», 1 μ.μ. ελληνικά & 11 π.μ. αγγλικά

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου
«Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», 1 μ.μ. ελληνικά, 11 π.μ. αγγλικά & 11 π.μ. γαλλικά

Συμμετοχή: Έως 40 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Δήλωση συμμετοχής στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου.

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Εκδηλώσεις στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ

Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25-27 Σεπτεμβρίου), διοργανώνοντας δράσεις που δίνουν το έναυσμα να αναστοχαστούμε σχετικά με την έννοια της ανεκτικότητας αλλά και τη μη ανοχή μας σε κάθε είδους βία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεις έχει ως εξής:

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου
Προβολή της βραβευμένης ταινίας «Οι 12 ένορκοι» του Σίντνεϊ Λιούμετ (ώρα έναρξης 21:00).

Δώδεκα ένορκοι καλούνται να καταλήξουν σε ομόφωνη ετυμηγορία σχετικά με τη θανατική καταδίκη ενός 18χρονου αγοριού. Ένας μόνον από αυτούς θα αντιτάξει την αμφιβολία του.

Αδυναμίες, προκαταλήψεις, στερεότυπα, υποκειμενικότητα και ανευθυνότητα θα αναφανούν σε μια αριστουργηματική καταγραφή της κοινωνικής πολυφωνίας. Πρόκειται για μια καθηλωτική δικαστική ιστορία, μια αλληγορία για την εφαρμογή της δημοκρατίας στην κοινωνία.

Σάββατο 26 – Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου
Θεατρική παράσταση του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου – Παιδική Σκηνή, «Τα Αδύνατα Δυνατά – Ο μικρός Νεόφυτος σε περιπέτειες», για παιδιά 7-12 ετών αλλά και τους γονείς τους (ώρα έναρξης 19:30).

Με θέατρο σιλουετών, ζωντανή μουσική, ακροβατικά και διαδραστικά παιχνίδια προσεγγίζεται το θέμα του σχολικού εκφοβισμού με χιούμορ και ευαισθησία.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Ντίνα Σταματοπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Μάριος Ράμμος
Πρωτότυπη μουσική: Πλάτων Τσαμαδός
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Γοζαδίνου
Artwork: Παναγιώτης Σπούλος
Ερμηνείες: Γιώργος Αλεβυζάκης, Δανάη Επιθυμιάδη, Σταύρος Δάλκος, Αναστασία Ευστρατιάδη

Παράλληλη έχει προγραμματιστεί θεματική ξενάγηση ενηλίκων στον χώρο, το έργο και το περιεχόμενο του Ιστορικού Αρχείου.

Πληροφορίες:
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων (τηλ.: 210 3418011, 9:00 – 17:00).
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ: Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024