Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η «Κυρά της Πρόσυμνας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η «Κυρά της Πρόσυμνας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η «Κυρά της Πρόσυμνας» βγαίνει για πρώτη φορά από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και θα εκτεθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου ώς τις 22 Νοεμβρίου στην αίθουσα του βωμού. Πρόκειται για μια μυκηναϊκή γυναικεία φιγούρα, του 15ου αι. π.Χ., με στόφα... ντίβας. Η καλοντυμένη αυτή κυρία, σε αντίθεση με άλλες, αγγίζει με το δεξί της χέρι το κολιέ της, στέλνοντας το μήνυμα: «Θαυμάστε με!»

Με την πρώτη ματιά ίσως μοιάζει με μια συνηθισμένη πλούσια κυρά της μυκηναϊκής αυλής. Φορά τη μακριά φούστα με τα βολάν, που ήταν στη μόδα τον 15ο αι. π.Χ., τον στενό κορσέ που σφίγγει τη μέση της κι αφήνει ακάλυπτο το πλούσιο στήθος της, και στον λαιμό ένα περιδέραιο με κρινοπαπύρους, σαν εκείνα που έχουν βρεθεί σε μυκηναϊκούς τάφους.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, το μυστικό όμως τούτης της ελεφαντοστέινης κομψής κυρίας από την Αργολίδα που ονομάζεται «Κυρά της Πρόσυμνας» κρύβεται στο δεξί της χέρι (έχουν σωθεί μόνο τα ακροδάκτυλα) που αγγίζει το κολιέ και την καθιστά μοναδική: μια γεμάτη ηδυπάθεια κυρία με μικρό μέτωπο και μεγάλη μύτη που στέλνει το μήνυμα: «Θαυμάστε με».

Πορτρέτο κάποιας διάσημης αρχόντισσας ή μήπως ο εξαίρετος καλλιτέχνης απέδωσε το μέσο πρόσωπο των μυκηναίων γυναικών;

Οι απαντήσεις από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, οπότε και η νέα ντίβα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που βγαίνει για πρώτη φορά από τις αποθήκες, θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του βωμού (έως τις 22 Νοεμβρίου). Ξεναγήσεις στις 16 και 25/10 και 6 και 15/11. Πληροφορίες στο τηλ. 213-2144.891.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024