Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τιμά τον Λε Κορμπιζιέ

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τιμά τον Λε Κορμπιζιέ

Εκδηλώσεις με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Λε Κορμπιζιέ, μιας από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική, διοργανώνει το ΕΜΠ με πρωτοβουλία της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

Εκδηλώσεις με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Λε Κορμπιζιέ, μιας από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική, διοργανώνει το ΕΜΠ με πρωτοβουλία της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

Οι εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο για τον μεγάλο αρχιτέκτονα.

Η αυλαία των δράσεων θα ανοίξει στις 6 Οκτωβρίου με ομαδική εικαστική έκθεση. Η έκθεση «Στο όνομα του Le Corbusier» προσκαλεί δημιουργούς να στήσουν ένα διάλογο πάνω στο ερώτημα «ποιος είναι τελικά ο Λε Κορμπιζιέ;».

Τα έργα θα φιλοξενηθούν στην οικία Σπητέρη της οδού Κυκλάδων που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος, συνεργάτης του Λε Κορμπιζιέ.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμη, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και ανοικτούς διαλόγους, οπτικοακουστικές συναυλίες, συνέδρια, αναγνώσεις και αρχιτεκτονικούς περιπάτους με τους οποίους θα ιχνηλατηθούν οι πραγματικές και οι φανταστικές πορείες του Λε Κορμπιζιέ στην Αθήνα.

Ο ελβετός αρχιτέκτονας είχε μια πολυδιάστατη σχέση με την Ελλάδα, η οποία θα αναδειχθεί μέσα από την έκθεση ο Ελ(ληνικός) Κορμπιζιέ.

Ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1887 στο Λα Σο ντε Φοντ, μια μικρή πόλη της βορειοδυτικής Ελβετίας, και πέθανε κολυμπώντας στο παραθαλάσσιο Ροκμπρίν Καπ Μαρτέν της Γαλλίας.

Θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές της νεωτερικότητας του 20ού αιώνα, ένας οικουμενικός άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, που συνδύασε τη θεωρία με την πράξη και δημιούργησε ταυτόχρονα ως αρχιτέκτονας, ζωγράφος και πολεοδόμος, χτίζοντας σε τρεις ηπείρους και γράφοντας βιβλία που μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες.

Η σχέση του με την Ελλάδα ήταν ολοζώντανη τις δεκαετίες του 1930, του 1940, του 1950 και του 1960, περίοδο κατά την οποία εργάστηκαν στο αρχιτεκτονικό του εργαστήρι δεκαοκτώ έλληνες αρχιτέκτονες.

Το αρχιτεκτονικό του στίγμα στην Ελλάδα είναι ευδιάκριτα στα ξενοδοχεία «Ξενία» που σχεδιάστηκαν από έλληνες αρχιτέκτονες στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας συνδιοργανώνονται ή στηρίζονται στο σύνολο ή κατά περίπτωση από το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελβετική Πρεσβεία, το Ελληνικό Docomomo, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024