Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης στην Πολωνία ρώσου εμπόρου έργων τέχνης

Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης στην Πολωνία ρώσου εμπόρου έργων τέχνης

Απορρίφθηκε από αμερικανό ομοσπονδιακό δικαστήριο το αίτημα της Πολωνίας για την έκδοση του ρώσου εμπόρου έργων τέχνης Αλεξάντερ Χοτσίνσκι, ο οποίος κατηγορείται από τις πολωνικές αρχές ότι κατέχει παράνομα έναν πίνακα του 18ου αιώνα, που εκλάπη από τους ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Απορρίφθηκε από αμερικανό ομοσπονδιακό δικαστήριο το αίτημα της Πολωνίας για την έκδοση του ρώσου εμπόρου έργων τέχνηςΑλεξάντερ Χοτσίνσκι, ο οποίος κατηγορείται από τις πολωνικές αρχές ότι κατέχει παράνομα έναν πίνακα του 18ου αιώνα, που εκλάπη από τους ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο δικαστής Τζεντ Ράκοφ απέρριψε την αίτηση έκδοσής του, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο 64χρονος Χοτσίνσκι γνώριζε, όταν απέκτησε τον πίνακα, πως ήταν κλεμμένος από την Πολωνία.

Σύμφωνα με τον Ράκοφ, τα στοιχεία στην αίτηση ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τα όσα ισχυρίζεται και ο Χοτσίνσκι, ότι δηλαδή κληρονόμησε τον πίνακα και έμαθε για τις απαιτήσεις της Πολωνίας το 2010, μετά από μία έκθεση που οργάνωσε στη γκαλερί του.

«Αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με κάποιον που ξέρει ότι η ιδιοκτησία του αναζητείται από ξένο κράτος» έγραψε ο Ράκοφ στην απόφασή του.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Χοτσίνσκι μετά από αίτημα της Πολωνίας τον Φεβρουάριο. Αργότερα τον άφησαν ελεύθερο με χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 δολαρίων, εν αναμονή της απόφασης για την αίτηση έκδοσης. Τώρα ο 64χρονος ζει στο Μανχάταν.

Ο πίνακας, «Κορίτσι με Περιστέρι», είναι ένα από 63.000 έργα τέχνης που σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας χαθήκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο πίνακας αγοράστηκε το 1931 από το Μουσείο Βιλκοπόλσκα, στην πολωνική πόλη Πόζναν, αλλά εξαφανίστηκε μετά τη λεηλασία του μουσείου από τους ναζί, το 1943. Έργα από τις συλλογές του μουσείου βρέθηκαν από τον ρωσικό στρατό το 1945 και κατέληξαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Ορισμένα έργα επιστράφηκαν στην Πολωνία, αλλά το «Κορίτσι με το Περιστέρι» χάθηκε και συμπεριλήφθηκε σε λίστα της Ιντερπόλ ως κλεμμένο.

Το 2010, ο Χοτσίνσκι ήρθε σ’ επαφή με τις πολωνικές αρχές για να πουλήσει τον πίνακα, που είχε ήδη παρουσιάσει στη γκαλερί του. Ισχυρίστηκε ότι κληρονόμησε τον πίνακα από τον πατέρα του, έναν στρατιώτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος είχε κρεμάσει τον πίνακα στο διαμέρισμά του στο Λένινγκραντ χρόνια πριν πεθάνει το 1991.

Ωστόσο, οι πολωνικές αρχές επικαλούνται μαρτυρία ενός υπαλλήλου στην γκαλερί του Χοτσίνσκι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο 64χρονος αγόρασε τον πίνακα σε δημοπρασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024