Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μία ελληνική συμπαραγωγή στις τρεις ταινίες που διεκδικούν βραβείο LUX

Μία ελληνική συμπαραγωγή στις τρεις ταινίες που διεκδικούν βραβείο LUX

Μία ελληνο-βουλγαρική συμπαραγωγή είναι μία από τις τρεις ταινίες που θα διεκδικήσουν το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την ταινία The Lesson των Κριστίνα Γκρότσεβα και Πέταρ Βαλχάνοφ. Εκτός από το The Lesson, υποψήφιες για βραβείο Lux είναι οι ταινίες: Mediaterranea και Mustang.

Μία ελληνο-βουλγαρική συμπαραγωγή είναι μία από τις τρεις ταινίες που θα διεκδικήσουν το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για την ταινία The Lesson των Κριστίνα Γκρότσεβα και Πέταρ Βαλχάνοφ. Σε αυτήν, μία δασκάλα αγγλικών προσπαθεί να βρει τον μαθητή που έκλεψε χρήματα από την τσάντα μιας άλλης μαθήτριας. Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να σώσει το σπίτι της από την κατάσχεση. Οι σκηνοθέτες ασχολούνται με την έννοια του «μαθήματος» με την ευρύτερη έννοια και το πώς κάθε ήρωας της ταινίας παίρνει τα δικά του μαθήματα από τις επιλογές του.

Εκτός από το The Lesson, βραβείο LUX διεκδικούν επίσης οι ταινίες: Mediaterranea του Γιόνας Καρπιτζάνο (συμπαραγωγή Ιταλίας, ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Κατάρ), το οποίο ασχολείται με το επίκαιρο θέμα της διέλευσης της Μεσογείου από μετανάστες και Mustang του Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν (συμπαραγωγή Γαλλίας, Γερμανίας, Τουρκία, Κατάρ), μία ταινία που έχει ως θέμα της τη φυλάκιση των νεαρών κοριτσιών στο πλαίσιο μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Στη διάρκεια των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο, οι τρεις ταινίες θα ταξιδέψουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ.

Τι είναι το βραβείο LUX

Το βραβείο LUX αποτελεί μία αφορμή για διάλογο πάνω στα ζητήματα που θίγουν οι υποψήφιες ταινίες, ενώ παρέχει τη δυνατότητα στις τρεις υποψήφιες ταινίες να προβληθούν στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός του βραβείου είναι να ενισχυθεί η διανομή ταινιών στην Ευρώπη και να προωθηθεί ο διάλογος μέσα από τις ταινίες.

Το βραβείο απονέμεται σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το κοινό μπορεί να ψηφίζει για το βραβείο κοινού που απονέμεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι του 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024