Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίδαυρος: Θερμό χειροκρότημα από 10.000 θεατές για τις «Τρωάδες»

Επίδαυρος: Θερμό χειροκρότημα από 10.000 θεατές για τις «Τρωάδες»

Το θερμό χειροκρότημα δέκα χιλιάδων θεατών απέσπασε η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, που άνοιξε το Φεστιβάλ Επιδαύρου. «Στις πολύ ιδιαίτερες, δύσκολες και ενδιαφέρουσες στιγμές που ζούμε τώρα όλοι μαζί, το Εθνικό θέατρο δίνει και θα δίνει το 'παρών', ό,τι κι αν συμβεί» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός.

Δέκα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, που άνοιξε το Φεστιβάλ Επιδαύρου, με το αντιπολεμικό έργο ν’ αποδεικνύει ότι το αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό είναι πάντα επίκαιρο.

Παρά τις δύσκολες για τη χώρα συνθήκες, το κοινό έδωσε το «παρών», τόσο την Παρασκευή (3/7), όσο και το Σάββατο (4/7) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, με τους πρωταγωνιστές της παράστασης (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Ψαρράς, Κρατερός Κατσούλης, Θέμης Πάνου, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Κίτσου και Ελένη Ρουσσινού) να αποσπούν το θερμό χειροκρότημά του.

«Στις πολύ ιδιαίτερες, δύσκολες και ενδιαφέρουσες στιγμές που ζούμε τώρα όλοι μαζί, το Εθνικό θέατρο δίνει και θα δίνει το ‘παρών’, ό,τι κι αν συμβεί. Κάνει ένα διάλογο με την κοινωνία και την εποχή του και πρέπει πάντοτε να είναι παρόν με τον πιο ενδιαφέροντα και αναπάντεχο τρόπο για να μπορεί να μιλήσει και εκφράσει τα θέματα της εποχής του. Το Εθνικό θέατρο μπορεί να κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει η πολιτική εκ των πραγμάτων, να ενώσει όλο το κοινό, όλο τον κόσμο γύρω από μια παράσταση και η τέχνη να κάνει αυτό που πρέπει: να κρατήσει το κερί αναμμένο» δήλωσε οκαλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός,μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Έργο εμβληματικό, διαχρονικό και από τα σημαντικότερα του Ευριπίδη, οι «Τρωάδες» κατακρίνουν την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν, εναντίον των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοιμάζουν. Αποτελούν ένα αμείλικτο «κατηγορώ» για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ. Χ. Μύρης, τα σκηνικά η Έρση Δρίνη, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, τη χορογραφία η Κική Μπάκα, και τους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος.

Το πρόγραμμα της καλοκαιρινής περιοδείας της παράστασης:

  • 11, 12 Ιουλίου: Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
  • 15 Ιουλίου: Κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης
  • 18 Ιουλίου:Αμφιθέατρο Σίβηρης
  • 24 Ιουλίου: Αρχαία Ολυμπία, Αρχαίο Θέατρο Φλόκα27 Ιουλίου: Νεμέα, Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών (Green Theatre)
  • 4, 5 Αυγούστου: Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
  • 7 Αυγούστου: Μεσολόγγι, Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων
  • 12 Αυγούστου: Άνδρος, Θέατρο Χώρας
  • 24 Αυγούστου: Βριλήσσια, Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»
  • 27 Αυγούστου: Xαλάνδρι, Θέατρο Ρεματιάς
  • 30 Αυγούστου: Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο
  • 2 Σεπτεμβρίου: Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
  • 7 Σεπτεμβρίου: Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
  • 13 Σεπτεμβρίου: Κηποθέατρο Παπάγου
  • 16 Σεπτεμβρίου: Νέα Σμύρνη, Θέατρο Άλσους Ν. Σμύρνη
  • 18 Σεπτεμβρίου: Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής»
  • 22 Σεπτεμβρίου: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024