Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Οι γυναίκες του Μαν Ρέι στην Άνδρο

Στις γυναίκες του Μαν Ρέι είναι αφιερωμένη η φετινή καλοκαιρινή έκθεση που οργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου από την Κυριακή 28 Ιουνίου. Συνολικά, 150 έργα του Μαν Ρέι όλων των ειδών (ζωγραφικά, χαρακτικά, φωτογραφίες, γλυπτά) παρουσιάζουν το πρόσωπο της γυναίκας, όπως την «είδε» ο σπουδαίος καλλιτέχνης.

Στις γυναίκες του Μαν Ρέι είναι αφιερωμένη η φετινή καλοκαιρινή έκθεση που οργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου από την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Ο διαπρεπής αμερικανός καλλιτέχνης ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως ζωγράφος και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, για την οποία έγινε περισσότερο γνωστός.

Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη γλυπτική, τη χαρακτική, τον κινηματογράφο αλλά και τη δημιουργία αντικειμένων που επινόησε η δημιουργική του φαντασία.

Κατά τον Αντρέ, φίλο και συνοδοιπόρο του στο μεγάλο κίνημα του Σουρεαλισμού, ο Μαν Ρέι υπήρξε από τους λίγους καλλιτέχνες που κατάφεραν να αναδείξουν με την τέχνη του φακού μια ανέκδοτη θεματολογία η οποία, χωρίς να αφήνει κανέναν αδιάφορο, συναρπάζει, εκπλήσσει, αιφνιδιάζει.

Το βιολί του Ingres, 1924. Αργυροτυπία, μεταγενέστερη εκτύπωση, 26,5 x 21 εκ., Ιδιωτική συλλογή

Η Γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του.

Ο επισκέπτης θα πλοηγηθεί στην εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία του Μαν Ρέι (1912-1971) που μετρά περισσότερες από πέντε δεκαετίες μέσα από 150 έργα όλων των ειδών: φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades.

Θα αναγνωρίσει θρυλικές μορφές όπως την Γερτρούδη Στάιν, την Πέγκι Γκουγκενχάιμ, την Κικί ντε Μοντπαρνάς, τη Λι Μίλερ, την Κοκό Σανέλ, την Άβα Γκάρντερ, την Κατρίν Ντενέβ και άλλα γνωστά ονόματα της τέχνης, του θεάματος και της παρισινής κοσμικής ζωής.

Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει, επίσης, πως το σουρεαλιστικό κίνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τέχνη του Μαν Ρέι, ανακαλύπτοντας έργα που επισκιάστηκαν από τη φωτογραφία.

«Τα έργα του, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, μού αποδεικνύουν πως η γυναίκα δεν έχει πλέον λόγο να εγκλωβίζεται σε κανένα κλισέ. Ο Μαν Ρέι μας κατάλαβε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας και κατάφερε, καλύτερα από μας, να αντιληφθεί τη γοητεία και τις αντιφάσεις μας. Νομίζω ότι οι άνδρες θα βγαίνουν προβληματισμένοι από την έκθεση και οι γυναίκες απελευθερωμένες» είπε σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Κουτσομάλλη.

Η γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του Μαν Ρέι και αυτό παρουσιάζεται με σαφήνεια στην έκθεση, η οποία ρίχνει φως στις ζωγραφικές και φωτογραφικές αναζητήσεις και ενασχολήσεις του.

«Κατά έναν περίεργο τρόπο έχει καταφέρει να παρουσιάσει στο έργο του απολύτως όλα τα πρόσωπα της γυναίκας, δεν έχει σταθεί μόνο στο κοσμικό, στο ευγενικό, στο όμορφο, έχει εξερευνήσει όλες τις πτυχές της γυναίκας. Μπορεί μερικές να είναι ενοχλητικές και σοκαριστικές καθώς φτάνει ως την πορνογραφία, αλλά πάντα το κάθε έργο, είτε φωτογραφικό είτε εικαστικό φέρνει κάτι καινούργιο» τόνισε η κ. Κουτσομάλλη.

Το εικαστικό αφιέρωμα θα πλαισιώσει ο τρίγλωσσος (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) συνοδευτικός τόμος των 350 σελίδων, που θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00, Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024