Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Μαρκ Μαζάουερ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Μαρκ Μαζάουερ

Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής στην έδρα Ιστορίας «Ira D. Wallach» στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής στην έδρα Ιστορίας «Ira D. Wallach» στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Η τελετή της αναγόρευσης έλαβε χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιουνίου.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1958, ο Μαρκ Μαζάουερ σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ακολούθως Διεθνείς Σχέσεις στο Κέντρο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην Μπολόνια. Είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τη διατριβή Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2009).

Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια ιστορία του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας και των Βαλκανίων. Για το βιβλίο του Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων (Αλεξάνδρεια, 2006) τιμήθηκε με το ετήσιο βρετανικό βραβείο δοκιμίου Duff Cooper Prize. Άλλα βιβλία του: Στην Ελλάδα του Χίτλερ (Αλεξάνδρεια 1994), Σκοτεινή ήπειρος (Αλεξάνδρεια 2001), Τα Βαλκάνια (Πατάκης 2002), Η αυτοκρατορία του Χίτλερ: Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη (Αλεξάνδρεια, 2009), Κυβερνώντας τον κόσμο (Αλεξάνδρεια 2013).

Έχει διδάξει σε βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και το Πρίνστον. Είναι διευθυντής του Heyman Center for the Humanities στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Από τους κορυφαίους ιστορικούς στον κόσμο, τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας και τακτικός σχολιαστής των εξελίξεων στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα στα αγγλόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αρθρογραφεί συστηματικά για ζητήματα Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στον βρετανικό και στον αμερικανικό Τύπο (Financial Times, Guardian, London Review of Books, The Nation, The New Republic).

Τα περισσότερα βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά με μεγάλη επιτυχία. Το 2012 η Εταιρεία Συγγραφέων, της οποίας είναι αντεπιστέλλον μέλος, τον τίμησε με το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» για αλλοδαπό συγγραφέα που με το έργο του συμβάλλει στην προώθηση της νεοελληνικής γραμματείας στο εξωτερικό.

Στην τελετή απονομής του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, τον τιμώμενο προσφώνησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Κ.Δημόπουλος. Το έργο και την προσωπικότητά του παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής.

Ακολούθησε ανάγνωση του Ψηφίσματος της Σχολής και του κειμένου της Αναγόρευσης και η επίδοση του διδακτορικού διπλώματος από τον πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαο Π. Ηρειώτη.

Μετά την περιένδυσή του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη, ο Μαρκ Μαζάουερ έδωσε ομιλία με θέμα: «Thirty Years of Greek History: A Personal Perspective», αναζητώντας τις ρίζες των σημερινών προβλημάτων της Ελλάδας στη δεκαετία του 1980.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024