Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελπίδα στα γλυπτά της έκθεσης Terrapolis στην Αθήνα, «βλέπει» ο Guardian

Ελπίδα στα γλυπτά της έκθεσης Terrapolis στην Αθήνα, «βλέπει» ο Guardian

Γλυπτά των Σάρα Λούκας, Γιαγόι Κουσάμα και Ρίτσαρντ Λονγκ, μαζί με γλυπτά ελλήνων καλλιτεχνών παρουσιάζονται στον κήπο της Γαλλικής Σχολής. Συνολικά, 37 καλλιτέχνες από 18 χώρες του κόσμου συμμετέχουν στην έκθεση Terrapolis που πραγματοποιεί ο οργανισμός ΝΕΟΝ και η Γκαλερί Whitechapel. Όπως αναφέρει ο Guardian, η έκθεση προσφέρει μία νέα οπτική για μία πόλη που προσπαθεί να βγει από τη σκιά της λιτότητας και να καταστεί σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο.

Γλυπτά των Σάρα Λούκας, Γιαγόι Κουσάμα και Ρίτσαρντ Λονγκ, μαζί με γλυπτά ελλήνων καλλιτεχνών παρουσιάζονται στον κήπο της Γαλλικής Σχολής.

Συνολικά, 37 καλλιτέχνες από 18 χώρες του κόσμου συμμετέχουν στην έκθεση Terrapolis που πραγματοποιεί ο οργανισμός ΝΕΟΝ και η Γκαλερί Whitechapel.

Στην έκθεση, ο άνθρωπος συναντά το ζώο, καθώς τα έργα τέχνης εμπνέονται από μυθολογία, αρχαίο δράμα και το ζωικό βασίλειο, απηχώντας τους Σάτυρους, τις Σφίγγες και του Κένταυρους.

Τα εντυπωσιακά γλυπτά προτείνουν, έτσι, μία νέα βιοηθική. Το γλυπτό της Σάρα Λούκας είναι η σύγχρονη εκδοχή μιας ελληνίδας θεάς, ενώ κάτω από τα δέντρα «ξεκουράζεται» ένας τεράστιος ιπποπόταμος (έργο των Αλόρα και Καλζαντίγια). Λίγο πιο πέρα βλέπει κανείς μία τεράστια κολοκύθα, έργο της Γιαγόι Κουσάμα.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες: θεοί και τέρατα, θέατρο, μεταμορφώσεις και βιοηθική.

Ο Guardian αναφέρει ότι η έκθεση προσφέρει μία νέα οπτική για μία πόλη που προσπαθεί να βγει από τη σκιά της λιτότητας.

Στόχος της επιμελήτριας Ιβόνα Μπλάζουικ, είναι να δώσει μία διαφορετική οπτική για την Ελλάδα, αναφέρει ο Guardian. «Ελπίζουμε να αντισταθμίσουμε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα αναγωγικό στερεότυπο. Εμείς λέμε: η Αθήνα είναι ζωντανή, δυναμική και τόσο σημαντική όσο υπήρξε ποτέ» λέει.

Η Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του NEON, συμφωνεί. «Δεν ξέρω τι θα πούνε οι ιστορικοί τέχνης για αυτό το κίνημα στο μέλλον, αλλά υπάρχει ένα κίνημα εδώ. Όλοι κοιτάζουν την Ελλάδα τώρα. Εμείς λέμε: ακούστε την δημιουργική κοινότητα. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο μία διαμαρτυρία. Έτσι αλλάζουν οι κοινωνίες» τονίζει.

Ο Guardian τονίζει ότι υπάρχει η ελπίδα πως η Αθήνα θα αρχίσει να μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο, τονίζοντας ότι μέχρι τον Ιούλιο στην πόλη θα πραγματοποιηθούν το Athens Digital Arts Festival, το Athens Street Art Festival, ενώ αναφέρεται και στα εγκαίνια του ΕΜΣΤ.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή χαρακτηρίζεται από την επιθυμία για κοινωνική αλλαγή.

«Το ερώτημα που τίθεται στην έκθεση Terrapolis είναι αν όλοι εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας πολίτες της γης, όχι μόνο πολίτες μιας πόλης, μιας χώρας, αλλά όλου του πλανήτη» αναφέρει η Μπλάζουικ.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του οργανισμού ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος προσθέτει: «Προσπαθούμε να βγάλουμε τα έργα της σύγχρονης τέχνης από τα μουσεία και τις γκαλερί, ώστε να γίνουν ελεύθερα προσβάσιμα σε δημόσιους χώρους, να εισβάλουν στη συλλογική μας καθημερινότητα και να γίνουν μέρος της».

Ανάμεσα στα έργα συναντά κανείς και τα εκμαγεία της Αλίκης Παλάσκα, με τις κοιλιές ανθρώπων που έχουν κατασκευαστεί από υλικά όπως φωλιές εντόμων, κομμάτια φτέρης, κερί μελισσών, αλλά και πιο παραδοσιακά ανόργανα υλικά της γλυπτικής.

Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης, όπως Κάρολινε Ασέντρ, Αλόρα και Καλζαντίγια, Χούμα Μπάμπα, Λιν Τσάντγουικ, Ουίλιαμ Κόμπινγκ, Ενρίκο Νταβίντ, Άνγκους Φέαρχερστ, Λούτσιο Φοντάνα, Άστα Γκρέτινγκ, Μάρκους Καρστίς, Γιαγόι Κουσάμα, Ρίτσαρντ Λονγκ, Σάρα Λούκας, Μαρί Μουλ, Κάτια Νοβίτσκοβα, Νόρμπερτ Πράνγκενμπεργκ, Ούγκο Ροντινόνε.

Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει δημιουργίες του Αθανάσιου Αργιανά, της Ελένης Καμμά, του Διονύση Καβαλλιεράτου, της Αλίκης Παλάσκα και του Κώστα Σαχπάζη.

Η έκθεση θα λειτουργεί από σήμερα, 27 Μαΐου, έως τις 26 Ιουλίου, Τρίτη-Σάββατο 10:00 – 21:00 και Κυριακή 12:00-18:00.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024