Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παυλοπέτρι: Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη

Παυλοπέτρι: Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη

Το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων στο Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, καταγγέλλει ο σύλλογος επιστημόνων Ελαφονήσου με υπόμνημα που έστειλε στους αρμόδιους υπουργούς, τους φορείς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων στο Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, καταγγέλλει ο σύλλογος επιστημόνων Ελαφονήσου με υπόμνημα που έστειλε στους αρμόδιους υπουργούς, τους φορείς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο σύλλογος καταγγέλλει ότι το λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών συνέταξε Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα, με το οποίο αποπειράται να νομιμοποιήσει την αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων.

Παράλληλα, ο σύλλογος χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» την δημόσια διαβούλευση, λέγοντας ότι δεν ζητήθηκε η άποψη συλλογικών φορέων της Ελαφονήσου και των Βατίκων και τονίζει: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων και σε οποιαδήποτε παρόμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής μας, απαξιώνει την πολιτισμική διαδρομή της και απειλεί το ευαίσθητο και προστατευόμενο περιβάλλον της».

Απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς, ο σύλλογος αναρωτιέται εάν θα επέτρεπαν ποτέ να γίνει ο ιερός βράχος της Ακρόπολης πάρκινγκ αυτοκινήτων για να λυθεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Και όμως, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, ο επισκέπτης της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, αντί ενός προστατευόμενου και προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου, αντικρίζει στο βάθος, δεκάδες αγκυροβολημένα φορτηγά πλοία που με την παρουσία τους προσβάλουν (ή ακόμα και απειλούν) τον πολιτισμικό μας θησαυρό» τονίζει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι οι άγκυρες δεκάδων πλοίων αποδεκατίζουν τα θαλάσσια είδη και απειλούν το προστατευμένο από τη συνθήκη Natura 2000 οικοσύστημα της περιοχής της Ελαφονήσου και των Βατίκων.

Επιπλέον, ο σύλλογος αναφέρει: «Η αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων υποβαθμίζει την εικόνα της Ελαφονήσου και της ευρύτερης περιοχής, αποχρωματίζει βάναυσα τη ναυτική πολιτισμική ταυτότητα της και συντελεί στον οικονομικό μαρασμό για χιλιάδες οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό».

Ο Σύλλογος προτείνει την έναρξη ανοικτού διαλόγου πάνω στους εξής πυλώνες :

  • Ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελαφονήσου και των Βατίκων
  • Προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος, ανάδειξη του απολιθωμένου Δάσους του Κάβο Μαλιά, προβολή του φανταστικού Σπηλαίου της Καστανιάς, προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, άρτια σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της Μονεμβασιάς, πολιτισμική χαρτογράφηση της λακωνικής περιοχής, θεσμοποίηση των κυρίαρχων ναυτικών ιστορικών γεγονότων και πάνω απ’ όλα ανάδειξη και ενίσχυση της ενιαίας Πολιτισμικής φυσιογνωμίας των νησιών και των απολήξεων της Λακωνικής.
  • Σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και σχεδιασμό μιας άρτιας πολιτιστικής διαχείρισης.
  • Ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών και εφαρμογή ήπιων νησιωτικών πολιτικών.
  • Παράλληλα, ο σύλλογος ζητά επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της περιοχής όπως:

1. Διαγραφή του Σίμου και Σαρακήνικου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

2. Οριστικό τέλος στο σενάριο κατασκευής Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούσια (απέναντι από την Ελαφόνησο).

3. Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα.

4. Κατάργηση του αγκυροβολίου πλοίων στον όρμο των Βατίκων.

Το υπόμνημα εστάλη στον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, ενώ κοινοποιήθηκε σε δήμους, βουλευτές και συλλόγους.

Τι είναι το Παυλοπέτρι

Η προϊστορική πόλη βρίσκεται σε βάθος τεσσάρων μέτρων και περιλαμβάνει ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο.

Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024