Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
18 Μαΐου 2015: Τα Μουσεία γιορτάζουν

18 Μαΐου 2015: Τα Μουσεία γιορτάζουν

Ποικίλες δράσεις οργανώνονται και φέτος στα μουσεία της χώρας, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου. Κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις.

Ποικίλες εκδηλώσεις οργανώνονται και φέτος στα μουσεία της χώρας, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου. Κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2015 το ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Εκτός από τα ιδιωτικά μουσεία, στον εορτασμό συμμετέχουν πάνω από 50 δημόσια μουσεία και σχεδόν 30 αρχαιολογικοί χώροι, με πλήθος εκθέσεων, ημερίδων, διαλέξεων, θεματικών ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικών εκδηλώσεων κ.ά. Την ημέρα του εορτασμού η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μια ματιά στις εκδηλώσεις

Τιμώμενο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM μουσείο για φέτος είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων) , όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από 15 έως 24 Μαΐου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε στις 15 Μαΐου με την ημερίδα «Eκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό».

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Μαΐου (19:00) με σύντομες ομιλίες, περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, προβολές ταινιών και συναυλία σύγχρονης μουσικής. Ομιλητές θα είναι η Αλεξάνδρα Μπούνια, αν. καθηγήτρια Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Χριστίνα Αγριαντώνη, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Κωστής Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης.

Από 18 έως 24 Μαΐου θα λειτουργούν στους χώρους της Τεχνόπολης οι εκθέσεις:

«Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους» (Παλαιοί Φούρνοι, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης)

«Σωλήνες, πόδια και χρώματα», με την επιμέλεια των εθελοντών του Μουσείου

Στις 22 και 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ψηφιακή αειφορία. Νέες προοπτικές για μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς» ( Αεριοφυλάκιο 2).

Στις 23 και 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός δραματοποίησης παραμυθιών για παιδιά 5 έως 12 ετών με θέμα το παλαιό Εργοστάσιο Φωταερίου.

Επίσης, στις 23 Μαΐου το Μουσείο σε συνεργασία με τους Αtenistas οργανώνει ξενάγηση για άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση.

Στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί υπαίθριο εικαστικό εργαστήρι για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

  • Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης ξεκίνησε με την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 16 Μαΐου και συνεχίζει με το εξής πρόγραμμα:

Δευτέρα, 18 Μαΐου:

– «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά»: Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την θεματική παρουσίαση για ενήλικες «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά».

Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 10:30 π.μ., 12:30 μ.μ. και 6:30 μ.μ. και στα αγγλικά 3 μ.μ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το πρωί και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.


– «Φτερά και πούπουλα»
(για παιδιά έως 12 ετών): Παιδιά μέχρι 12 ετών, ανεξάρτητα ή σε σχολικές ή άλλες ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή.

Θα βρουν τους αρχαιολόγους-φροντιστές ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου του Μουσείου και θα ακούσουν γι’ αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία.

Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

– Αναμνηστικό μετάλλιο με θέμα τον κόρακα: Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικά μετάλλια τα οποία έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον κόρακα.

Οι αρχαίοι θαύμαζαν την υψηλή νοημοσύνη του κόρακα που ήξερε να καθοδηγεί τους οδοιπόρους σε έρημους τόπους, να προαναγγέλλει το μέλλον με διαφοροποίηση του τόνου της φωνής του και του πετάγματός του και να προαναγγέλλει με το κράξιμό του τη βροχή και τον άνεμο.

  • Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τη Δευτέρα:

– Eλεύθερη είσοδος σε όλες τις εκθέσεις του Μουσείου από τις 10:00 έως τις 21:00 (μόνιμες συλλογές και έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό»).
Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής «Γέφυρες Επικοινωνίας» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρήκοων Αττικής.

    Περισσότερες πληροφορίες στο 210.7239438

    – Δημόσια Συζήτηση: «Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων» στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με θέμα «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών.

      Ομιλητές: Άγγελος Δεληβορριάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Αναστασία Τούρτα, επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

      Συντονίστρια: Δέσποινα Καταπότη, επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου.

      Oι διευθυντές τριών σημαντικών μουσείων της χώρας συζητούν για το ρόλο των αρχαιολογικών μουσείων σήμερα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

      Ώρα: 19:00.

      Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

      Πληροφορίες:
      Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
      Νεοφύτου Δούκα 4
      Tηλ: 210 7228321-3

      • Μουσείο Μπενάκη

      Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για το τριήμερο 17-19 Μαΐου 2015.

      Ειδικά για τη Δευτέρα 18 Μαΐου, 09:00-17:00:

      Το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ανοίγει τις πόρτες του με δωρεάν είσοδο.

      Το Πωλητήριο του Κεντρικού κτηρίου θα διαθέτει όλα τα αντικείμενα με έκπτωση 10%. Τα μέλη του Μουσείου Μπενάκη θα έχουν έκπτωση 20%.

      Την ίδια ημέρα οι παραπάνω εκπτώσεις θα ισχύουν και για το Πωλητήριο Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3).

      Τρίτη 19 Μαΐου, ώρα 19:30:

      Το Μουσείο Μπενάκη τιμά το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο ιδρύθηκε για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης.

      Η εκδήλωση διοργανώνεται στο κτίριο της οδού Κουμπάρη και για την προσφορά και τις δράσεις του Εθνογραφικού Μουσείου Θράκης θα μιλήσουν: Όλγα Κατσιαρδή – Hering, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Κορρέ- Ζωγράφου, Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος, Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια – Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

      • Atelier Σπύρου Βασιλείου

      Το Atelier Σπύρου Βασιλείου, σε συνεργασία με τη Big Olive, διοργανώνει σειρά δράσεων:

      Τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τα μέλη της οικογένειας του καλλιτέχνη, εστιάζοντας όχι μόνο στο έργο του Σπύρου Βασιλείου, αλλά και στο χώρο όπου έζησε και δημιούργησε, ο οποίος στεγάζει σήμερα το Atelier Σπύρου Βασιλείου.

      • Μουσείο Ηρακλειδών

      Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει στο εορτασμό από την Παρασκευή 15 Μαΐου. Τη Δευτέρα 18 Μαΐου: 10:30-12:00 (Μουσείο Ηρακλειδών, Παράρτημα: Απ. Παύλου 37, Θησείο)

      – Ξενάγηση στην έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών: Άνθρωποι-Μνήμες-Μνημεία. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1960» (Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη κράτηση θέσης, 211 01 26 486, annex@herakleidon-art.gr).

      • Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

        Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τη Δευτέρα 18 Μαΐου με τις ακόλουθες δράσεις:

        11.00: Ξενάγηση στην έκθεση «Recorded Memories – Καταγεγραμμένη μνήμη»
        Η έκθεση περιλαμβάνει έργα είκοσι δύο καλλιτεχνών από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι πραγματεύονται ερωτήματα που αφορούν τη συλλογική μνήμη, τους τόπους μνήμης, τις διαφορετικές κουλτούρες της μνήμης, καθώς και τον ρόλο της εικόνας στις διαδικασίες αυτές.

        Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

        12.00: Bιωματική συνάντηση με θέμα «Ο εαυτός μας μέσα από τη φωτογραφία».

        Oι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να «δουν» πτυχές του εαυτού τους μέσα από εικόνες, με τη βοήθεια του φωτογράφου και οικογενειακού ψυχοθεραπευτή Αντρέα Τσονίδη, έργα του οποίου παρουσιάζονται επίσης στην έκθεση «Recorded Memories – Καταγεγραμμένη μνήμη».

        Προϋποθέσεις συμμετοχής:

        • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310566716, Δε-Κυ 11.00-19.00.
        • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.
        • Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών.
        • Οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους σε έντυπη μορφή μια φωτογραφία-αυτοπορτραίτο και μια φωτογραφία ενός αγαπημένου τους προσώπου.

        Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι)

        Η είσοδος στο ΜΦΘ στις 18 Μαΐου είναι ελεύθερη για το κοινό (11.00-19.00), όπως και η συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις.

        Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

        Sports in

        LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

        LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

        Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

        in.gr | Ταυτότητα

        Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

        Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

        Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

        Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

        Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

        ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

        Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

        ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

        Τετάρτη 17 Απριλίου 2024