Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια τρίτομη «Βιβλιοθήκη για την ελληνική γλώσσα» από «Το Βήμα»

Μια τρίτομη «Βιβλιοθήκη για την ελληνική γλώσσα» από «Το Βήμα»

«Ξεχάστε όσα ξέρατε για την ελληνική γραμματική» είπε σήμερα, Τετάρτη, ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης παρουσιάζοντας τη νέα μεγάλη προσφορά του «Βήματος» που θα βρίσκεται την Κυριακή 3 Μαΐου μαζί με την εφημερίδα στα περίπτερα.

«Ξεχάστε όσα ξέρατε για την ελληνική γραμματική» είπε σήμερα, Τετάρτη, ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης παρουσιάζοντας τη νέα μεγάλη προσφορά του «Βήματος» που θα βρίσκεται την Κυριακή 3 Μαΐου μαζί με την εφημερίδα στα περίπτερα.

Η «Συνοπτική γραμματική της Νέας Ελληνικής» του κ. Μπαμπινιώτη και του ομότιμου πλέον γλωσσολόγου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ. Χρ. Κλαίρη είναι ο πρώτος τόμος της «Βιβλιοθήκης για την ελληνική γλώσσα» που προσφέρει «Το Βήμα» από αυτή την Κυριακή. Θα ακολουθήσουν τα «Ελληνική γλώσσα: παρελθόν, παρόν και μέλλον» του κ. Μπαμπινιώτη το οποίο δεν κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία της χώρας και είναι μια σπάνια εκδοτική δουλειά και το έργο του «Η ιστορία της ελληνικής γλώσσας», που αποτελεί ένα έγκυρο και ιδιαίτερα επιτυχημένο πανεπιστημιακό σύγγραμμα.
«Μιλάμε για μια σύλληψη της γραμματικής» εξήγησε ο κ. Μπαμπινιώτης στην ομιλία του. «Μια γραμματική που διαβάζεται, εξηγεί, οργανώνει τη σκέψη μας και μπορώ να πω, όσο και αν ακούγεται δύσκολο, ότι αποτελεί μια διανοητική απόλαυση» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γλωσσολογίας.
Λίγο νωρίτερα, ο διευθυντής του «Βήματος» κ. Αντ. Καρακούσης είχε παρουσιάσει τη νέα προσφορά της εφημερίδας, λέγοντας ότι το αναγνωστικό κοινό έχει δείξει τα τελευταία χρόνια την προτίμησή του σε βιβλία και ποιοτικές προσφορές που «στηρίζουν την πνευματική συγκρότηση των ελληνικών οικογενειών και, φυσικά, των παιδιών τους και της νέας γενιάς».
Ο αρχισυντάκτης του καλλιτεχνικού τμήματος του «Βήματος» Ν. Μπακουνάκης μίλησε για το πρώτο βιβλίο της τρίτομης σειράς και ανέφερε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο επίκαιρο, καθώς για πρώτη φορά εμφανίζεται μια κοινή προσέγγιση, μορφολογική, συντακτική και επικοινωνιακή της γραμματικής.
Η ιστορία της γλώσσας μας
Από την πλευρά του ο κ. Μπαμπινιώτης καθήλωσε για μία ακόμη φορά το κοινό του με μια μικρή διάλεξη γύρω από την ιστορία της γλώσσας μας και αναφέροντας ότι ο πλούτος της δεν είναι ότι είναι μια γλώσσα παλαιά, καθώς αυτό ισχύει και με άλλες γλώσσες. «Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας είναι ότι έχει μια προφορική συνέχεια 40 αιώνων, μια γραμματική συνέχεια 3.500 χρόνων και μια οπτική συνέχεια 2.800 χρόνων». Όπως είπε ο κ. Μπαμπινιώτης, αυτή η ιδιότητα της συνέχειας στη γλώσσα είναι μοναδική παγκοσμίως.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη λέξη «δημοσιογράφος» λέγοντας ότι στην αρχαία ελληνική «δημοσιεύω» σήμαινε «δημεύω». Με την πορεία των χρόνων όμως η λέξη κρατήθηκε αλλά της δόθηκε άλλο νόημα. Και έτσι η νεοελληνική γλώσσα συνέχισε να εμπλουτίζεται.
Ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι υπάρχουν 100.000 λέξεις και φράσεις στο βιβλίο του και 300.000 σημασίες.
«Όλα αυτά είναι η δύναμη και η αδυναμία της ελληνικής γλώσσας και θέλει πολλή δουλειά για να την κατακτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρατήρησε ότι τα παιδιά σήμερα έχουν μειώσει τα διαβάσματά τους, ενώ έχουν πιο έντονες τις εικόνες. «Τα διαβάσματα των παιδιών πρέπει να γίνουν περισσότερα και καλύτερα» λέει ο κ. Μπαμπινιώτης. Εξήγησε ακόμη πώς το μάθημα της γλώσσας μπορεί να γίνει ενδιαφέρον στη σχολική πραγματικότητα, πώς η εξειδίκευση του ρήματος αλλάζει την επικοινωνία με τον μαθητή, πώς η γραμματική δίνει τη δυνατότητα κλιμάκωσης της πληροφορίας.
Όπως εξήγησε με τρίτο βιβλίο του, την ιστορία της ελληνικής γλώσσας μελετάει τη γλώσσα από τις απαρχές της και την Κοινή Αλεξανδρινή (που ένωσε τις διαφορετικές διαλέκτους των αρχαίων ελληνικών), ως τη νέα ελληνική γλώσσα που όμως δεν είναι τόσο νέα, όπως εξήγησε, αφού ξεκίνησε περίπου 2.000 χρόνια νωρίτερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024