Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Gr Design-Δράσεις», μία έκθεση για τη σύγχρονη δημιουργικότητα

«Gr Design-Δράσεις», μία έκθεση για τη σύγχρονη δημιουργικότητα

«Δεν είναι δυνατό να ξοδέψεις όλη σου τη δημιουργικότητα. Όσο περισσότερη χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερη έχεις». Με τη φράση της Αφροαμερικανής ποιήτριας και πεζογράφου Μάγιας Αγγέλου στο οπισθόφυλλό του, κυκλοφορεί το ένατο τεύχος του «Gr Design» που συμπληρώνει φέτος δύο χρόνια από την έναρξη της έκδοσής του. Με την ευκαιρία της επετείου, το περιοδικό παρουσιάζει έκθεση «πεπραγμένων» με τίτλο «Δράσεις», στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, η οποία εγκαινιάστηκε το Σάββατο.

«Δεν είναι δυνατό να ξοδέψεις όλη σου τη δημιουργικότητα. Όσο περισσότερη χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερη έχεις». Με τη φράση της Αφροαμερικανής ποιήτριας και πεζογράφου Μάγιας Αγγέλου στο οπισθόφυλλό του,κυκλοφορεί το ένατο τεύχος του «Gr Design» που συμπληρώνει φέτος δύο χρόνιααπό την έναρξη της έκδοσής του. Με την ευκαιρία της επετείου, το περιοδικό παρουσιάζει έκθεση «πεπραγμένων» με τίτλο «Δράσεις», στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς,η οποία εγκαινιάστηκε το Σάββατο παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.

«Η γλώσσα της γραφικής επικοινωνίας και του τυπογραφικού σχεδιασμού έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.Και παρά την οικονομικήκρίση, γνωρίζει μία πρωτόγνωρη ακμή με μεγάλη ανανέωση και στο λεξιλόγιο και στις προσεγγίσεις, και κυρίως μια καινούρια σοβαρότητα, επαγγελματική και καλλιτεχνική. Δεκάδες νέοι γραφίστες παίρνουν τη σκυτάλη από τους παλιούς, κορυφαίους στο είδος τους επαγγελματίες, βάζουν ενθουσιασμό και μεράκι και παρουσιάζουν ευφάνταστες δουλειές. Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για μια διακριτή σχολή ελληνικού ντιζάιν που δεν αντιγράφει άκριτα τα έντυπα του εξωτερικού» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Ξυδάκης και ευχήθηκε«μαζί με αυτές τις δράσεις που ολοένα πυκνώνουν,να ανοίξει μία καινούρια εποχή όπου όλο αυτό το ταλέντο, η δημιουργικότητα, το κέφι, οι καινούριες ιδέες και οι νέεςγενιές να βρουν τη θέση που τους αξίζει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτο μέλημα του ΥΠΠΟ, είναι «να μεταφράσει τον Πολιτισμό σε θέσεις εργασίας» . «Είναι λίγο νωρίς να κάνουμε αναγγελίες, αλλά είναι στα σκαριά κάποια προγράμματα με τα οποία θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε υποδομές και υποστήριξη σε νέους δημιουργούς των εικαστικών, της αρχιτεκτονικής και των παραστατικών τεχνών» συμπλήρωσε.

Τυπογραφία, ζωγραφική, αφίσα, βιομηχανικό σχέδιο, ειδικά χαρτιά, καλλιγραφία, εικονογράφηση, infographics και βιβλία ντιζάιν, συνυπάρχουν στην έκθεσηπου θα φιλοξενηθεί για έναν ολόκληρο μήνα στο μουσείο Μπενάκη.

«Γιορτάζουμε όχι εθιμοτυπικά, αλλά ουσιαστικά» τόνισε ο διευθυντής του περιοδικού Πάνος Κωνσταντόπουλος. «Στα εννέα τεύχη της κυκλοφορίας με γνώμονα την εκπαίδευση αλλά και με την αλληλεγγύη των συνεργατών και συναδέλφων καταφέραμε να συσπειρώσουμε τάσεις, απόψεις νέους και καταξιωμένους σε ένα ρεύμα δημιουργίας και στοχασμού» πρόσθεσε.

Την επέτειο των δύο χρόνων δημιουργικής πορείας του «Gr Design» γιορτάζουν με τη συμμετοχή τους στην έκθεση, σχεδιαστές από το ευρύ φάσμα της δημιουργίας και των ποικιλιών του ελληνικού ντιζάιν.Όπως ο «πρεσβευτής» του ελληνικού ντιζάιν Δημήτρης Αρβανίτης που παρουσιάζει τις αφίσες του,οι οποίες έγιναν μέρος της μόνιμης συλλογής του παρισινού «Musée des Arts Décoratifs».

Μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Κατζουράκης συμμετέχει με έργα του για εξώφυλλα του περιοδικού, η ομάδα We design παρουσιάζει τις εργασίες της συλλογής greecerevisited, τα Χαρτιά Περράκη μας υποδέχονται στην «Αποθήκη χάρτου», η Ένωση Γραφιστών συμμετέχει με επιλογές έργων της δράσης της, ο Γιάννης Κουρούδης επιλέγει αφίσες του για τη Λυρική, και ο Παναγιώτης Χαρατζόπουλος αποκαλύπτει «εμπειρίες Τυπογραφίας». Ακόμα, παρουσιάζονταιοι νέες εκδόσεις του «gramma» και τα βιβλία του Δημήτρη Αρβανίτη «Στιγμιαίο Ντιζάιν», του Πάνου Κωνσταντόπουλου «Infographics» και του Κώστα Θεοχάρη «Αθήνα, η ζωή στους δρόμους».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε με την απονομή των βραβείων των «Αγώνων Νέων Σχεδιαστών», που διοργανώθηκαν με μεγάλη συμμετοχή, για δεύτερη συνεχή χρονιά, από το περιοδικό «Gr Design» και τελούν υπό την αιγίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας (ΕΓΕ).Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά νέους δημιουργούς από 21 έως 33 ετών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον κλάδο της οπτικής επικοινωνίας αλλά και σπουδαστές. Τα έργα που διακρίθηκαν θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη για 15 ημέρες και θα υπάρξει σχετικό αφιέρωμα στο νέο τεύχος του περιοδικού.

«Ο ρόλος του σύγχρονου ντιζάιν βρίσκεται δίπλα σε νέες απαιτήσεις που απορρέουν από τις ανάγκες της οικολογίας, της διαχείρισης πόρων, του εκδημοκρατισμού των κοινωνιών και της καταπολέμησης των ανισοτήτων. Οι προσδοκίες τηςγενιάς που αποσύρεται και παραδίδει τα προβλήματα ως σκυτάλη στη νέα γενιά, είναι μεγάλες. Παραδίδοντας τεράστια προβλήματα, οφείλει από τη μεριά της να συμπαρασταθεί σ’ αυτούς που τουςανήκει η ζωή και το μέλλον» σημείωσε ο Δημήτρης Αρβανίτης.

Όπως ανέφερε οπρόεδρος της ΕΓΕ Τζανέτος Πετροπουλέας, από την καινούρια εκπαιδευτική χρονιά η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας θα εξελίξει ένα μεγάλο πρόγραμμα «υιοθεσίας» νέων σχεδιαστών. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτό το πρόγραμμα η τεχνογνωσία των παλαιότερων γενεών και η εμπειρία τουςθα συμβάλλει στην υποστήριξη νέων συναδέλφων, σε μία εποχή που ο κλάδος δεν παράγει απασχόληση», τόνισε.

Η έκθεση «Gr Design Δράσεις» θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024