Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το κινηματογραφικό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού στην Ελλάδα

Το κινηματογραφικό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού στην Ελλάδα

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά ευρωπαϊκές ταινίες που διαγωνίζονται για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού (Young Audience Award), δίνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 3 Μαΐου, νεαροί θεατές από 25 ευρωπαϊκές πόλεις θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τις υποψήφιες ταινίες και να ψηφίσουν για το ποια θεωρούν την καλύτερη.

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά ευρωπαϊκές ταινίες που διαγωνίζονται για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού (Young Audience Award), δίνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 3 Μαΐου, νεαροί θεατές από 25 ευρωπαϊκές πόλεις θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τις υποψήφιες ταινίες και να ψηφίσουν για το ποια θεωρούν την καλύτερη.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, ενώ η ΕΑΚ φέρνει στην Ελλάδα την πανευρωπαϊκή κινηματογραφική γιορτή, στην οποία θα συμμετέχουν έφηβοι ηλικίας 12 έως 14 ετών από 25 πόλεις της Ευρώπης –αριθμός ρεκόρ για φέτος.

Οι εκπρόσωποι των κριτικών επιτροπών κάθε πόλης θα ανακοινώσουν τα εθνικά τους αποτελέσματα μέσω βιντεοδιάσκεψης στην πόλη Έρφουρτ της Γερμανίας, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής.

Η τελετή θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας yaa.europeanfilmawards.eu, δηλαδή της επίσημης ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού.

Στην Αθήνα, οι προβολές των τριών υποψήφιων ταινιών θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Μετά την ολοκλήρωση κάθε προβολής, θα ακολουθούν συζητήσεις μεταξύ των νεαρών σινεφίλ και μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Οι 3 υποψήφιες ταινίες

Σχολικός εκφοβισμός, διατροφικές διαταραχές, οικογενειακές σχέσεις, ζητήματα ταυτότητας: Θεματικές που απασχολούν τους νέους –και όχι μόνο- ανθρώπους παγκοσμίως, ιδωμένες μέσα από την ιδιαίτερη, τολμηρή ματιά τριών ευρωπαίων σκηνοθετών, κυριαρχούν στις φετινές υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού.

Οι υποψήφιες ταινίες είναι οι εξής:

  • «The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile», σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες (Ιταλία)

O 13χρονος Μικέλε ζει σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη της Ιταλίας. Κανείς δεν θα έλεγε ότι στο σχολείο είναι ο δημοφιλής, ο καλύτερος μαθητής ή ο πρώτος αθλητής. Κατά βάθος, όμως, ούτε και τον ίδιο τον νοιάζει. Θα του έφτανε μόνο να του έδινε λίγη σημασία η Στέλλα, το κορίτσι που του αρέσει. Όμως κάτι του λέει ότι εκείνη αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του. Μια μέρα, ωστόσο, η μονοτονία του Μικέλε διαταράσσεται από ένα ασύλληπτο γεγονός: ο Μικέλε κοιτάζεται στον καθρέφτη και ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Η πιο απίστευτη περιπέτεια της ζωής του μόλις ξεκίνησε.

  • «My Skinny Sister» / «Min lilla syster», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Σάνα Λένκεν (Σουηδία-Γερμανία)

Μπαίνοντας στο θαυμαστό κόσμο της εφηβείας, η Στέλλα ανακαλύπτει ότι η μεγαλύτερη αδελφή και πρότυπό της, Κάτια, αντιμετωπίζει σοβαρή διατροφική διαταραχή, την οποία κρατά κρυφή από τους άλλους. Η αρρώστια της κοπέλας σύντομα κλονίζει την οικογένεια.

  • «You’re Ugly Too», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαρκ Νούναν (Ιρλανδία)

Ο Γουίλ βγαίνει από τη φυλακή προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα της 11χρονης ανιψιάς του Στέισι, μετά τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας της. Ενώ οι δυο τους περιπλανιούνται στην ιρλανδική ύπαιθρο, προσπαθώντας να γίνουν οικογένεια, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από εμπόδια: Η Στέισι δεν γίνεται δεκτή στο νέο της σχολείο επειδή πρόσφατα παρουσίασε ναρκοληψία, ο Γουίλ βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στο να παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισής του, ενώ οι απόπειρές του να λειτουργήσει ως πατρική φιγούρα για την Στέισι είναι καταστροφικές… Κι ενώ το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο, πρέπει να βρουν ένα τρόπο να προχωρήσουν μαζί στη ζωή τους.

To Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού απονέμεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί επίσημη κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία που μετρούν ήδη 27 χρόνια ζωής.

Πέρυσι, οι νεαροί θεατές είχαν απονείμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού στην ταινία «Regret!» του ολλανδού σκηνοθέτη Ντέιβ Σραμ, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. To 2013 το Βραβείο απέσπασε η ταινία «The Zig-Zag Kid» του βέλγου σκηνοθέτη Βίνσεντ Μπαλ, ενώ την ίδια χρονιά μάλιστα, ήταν υποψήφιος και ο γάλλος δημιουργός Πατρίς Λεκόντ με την ταινία του «Μπουτίκ για αυτόχειρες». To 2012 το Βραβείο απονεμήθηκε στην πολυβραβευμένη ταινία «Το αγόρι με την καλιακούδα» / «Kauwboy» του ολλανδού σκηνοθέτη Μπάουντεβαϊν Κόολε.

Οι 25 ευρωπαϊκές πόλεις

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού θα προβληθούν σε θεατές ηλικίας 12 έως 14 ετών, σε 25 πόλεις της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στις εξής: Άαλμποργκ (Δανία), Άμστερνταμ (Ολλανδία), Αθήνα (Ελλάδα), Βαρκελώνη (Ισπανία), Βελιγράδι (Σερβία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία), Έρφουρτ (Γερμανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Ίζολα (Σλοβενία), Κίεβο (Ουκρανία), Λονδίνο (Μεγ. Βρετανία), Μάλμε (Σουηδία), Πρίζρεν (Κόσοβο), Ρίγα (Λετονία), Σκόπια (ΠΓΔΜ), Σόφια (Βουλγαρία), Ταλίν (Εσθονία), Τιφλίδα (Γεωργία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Τορίνο (Ιταλία), Βαλέτα (Μάλτα), Βρότσλαβ (Πολωνία) και Ζάγκεμπ (Κροατία).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024