Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Το τηλεγράφημα», έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

«Το τηλεγράφημα», έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Από τις 24 Απριλίου φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η έκθεση «Λόγος VI: Το Τηλεγράφημα», την οποία συνδιοργανώνει το μουσείο με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Η έκθεση αποτελείται από τηλεγραφήματα και φωτογραφίες του σήμερα του Σπύρου Στάβερη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Από τις 24 Απριλίου φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η έκθεση «Λόγος VI: Το Τηλεγράφημα», την οποία συνδιοργανώνει το μουσείο με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Η έκθεση αποτελείται από τηλεγραφήματα και φωτογραφίες του σήμερα του Σπύρου Στάβερη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη δωρεά της συλλογής αυθεντικών τηλεγραφημάτων του Μιχάλη Τσιπίδη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ.

Πρόκειται για την παρουσίαση κυρίως εμπορικών μηνυμάτων που μεταδίδονταν από τις διαφορετικές τηλεγραφικές υπηρεσίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη από το 1870 μέχρι το 1956 (η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τηλεγραφική Υπηρεσία, η βουλγαρική, η σερβική, η αγγλική Eastern Telegraph Company και η μετεξέλιξή της, η Cable and Wireless, η αγγλική Cable Telegraph Company, η Eλληνική Ταχυδρομική Τηλεγραφική Τηλεφωνική Υπηρεσία και ο ΟΤΕ).

Ο επισκέπτης παρακολουθεί έτσι ένα κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης να ξετυλίγεται μέσα από ελάχιστες λέξεις, από συναλλαγές, ακόμη και από τα λογοκριμένα τηλεγραφήματα.

Αυτά συνδέονται αντιστικτικά με φωτογραφίες του σήμερα από τον Σπύρο Στάβερη, κατόπιν ανάθεσης από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Οι εικόνες βασίζονται στα μηνύματα επιλεγμένων τηλεγραφημάτων από το φωτογράφο, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο σε διάλογο λέξεις και εικόνα: λέξεις του παρελθόντος τροφοδοτούν εικόνες του σήμερα, έχοντας πάντοτε το ίδιο σκηνικό, την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εκθεσιακού κύκλου του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Ματιές στην πόλη».

Εγκαίνια έκθεσης – Παρασκευή 24 Απριλίου, 20.00

Χώρος: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ΜΒΠ «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου» / Λεωφ. Στρατού 2, τηλ: 2313306400).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024