Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας εκπέμπει SOS

Το αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας εκπέμπει SOS

Αποτελεί ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους, με μοναδικούς θησαυρούς στους εκθεσιακούς του χώρους. Ο λόγος για το αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας, που οικοδομήθηκε το 1889-1890 και που τώρα εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς οι φθορές από το πέρασμα των χρόνων είναι ορατές.

Αποτελεί ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους, με μοναδικούς θησαυρούς στους εκθεσιακούς του χώρους. Ο λόγος για το αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας, που οικοδομήθηκε το 1889-1890 και που τώρα εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς οι φθορές από το πέρασμα των χρόνων είναι ορατές.

«Είναι από τα πρώτα μουσειακά κτίρια εν Ελλάδι. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πολύ γερασμένο κτίριο, ανεπαρκές για τις σημερινές ανάγκες» δηλώνει στο Έθνος η αρχαιολόγος, υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και προϊστάμενη του Τμήματος Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Καλλιόπη Παπαγελλή.

«Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν κάποιες ανακαινίσεις. Το 1983 έγινε μία ανακαίνιση του μουσείου κατά την οποία επισκευάστηκαν η στέγη και διάφορα κονιάματα», συνεχίζει «ενώ ακόμη μία ανακαίνιση έγινε το 1999, μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, όπου έγινε και επανέκθεση σε σύγχρονες βιτρίνες καθώς και αλλαγή φωτισμού και εγκατάσταση κλιματισμού. Παρ’ όλα αυτά το κτίριο παραμένει ένα παλιό κτίριο με κεραμοσκεπή, με ανερχόμενη υγρασία που είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για να δοθεί λύση στα προβλήματα. Έγινε μία μελέτη από έναν αρχιτέκτονα της Εφορείας μας και το έχουμε βάλει στο πρόγραμμα δράσης του επόμενου έτους με ένα ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ» τονίζει η ίδια.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η επισκεψιμότητα του μουσείου αυξήθηκε το 2014, από τους 28.000 το 2013, στους 40.500 επισκέπτες. Στόχος των υπευθύνων του μουσείου δεν είναι η επισκευή του υφιστάμενου κτηρίου, αλλά η δημιουργία ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου Ελευσίνας, στους χώρους που είναι όμοροι με τον αρχαιολογικό χώρο.

Το Μουσείο της Ελευσίνας οικοδομήθηκε το 1889-1890 στη νοτιοανατολική πλευρά της ακρόπολης σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάν. Μούση, για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών του Ιερού. Το κτήριο διέθετε αρχικά πέντε αίθουσες, ενώ γύρω στα 1930 προστέθηκε και μια νέα αίθουσα προκειμένου να συμπεριλάβει αγγεία και μικροευρήματα από το Ιερό και τα νεκροταφεία.

Το 1960 το Μουσείο ανακαινίστηκε και εμπλουτίσθηκε με νέα ευρήματα από τις ανασκαφές του Δυτικού Νεκροταφείου και του Ιερού, ενώ το 1973 τοποθετήθηκαν δύο προπλάσματα με αναπαράσταση των κυριοτέρων οικοδομημάτων του Ιερού του 6ου αι. π.Χ. και του 2ου αι. π.Χ.

Το 1983 έγιναν εργασίες συντήρησης στο κτήριο. Επισκευές στο Μουσείο και επανέκθεση πραγματοποιήθηκαν και μετά το μεγάλο σεισμό του 1999, που έπληξε τόσο το Μουσείο, όσο και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024