Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
17ο ΦΝΘ: Σε Ασλανίδη και Φον Άινζιντελ τα Βραβεία Κοινού της Fischer

17ο ΦΝΘ: Σε Ασλανίδη και Φον Άινζιντελ τα Βραβεία Κοινού της Fischer

Με την απονομή των βραβείων στις νικήτριες ταινίες έπεσε η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το Βραβείο Κοινού Fischer απονεμήθηκε στην ελληνική παραγωγή «Παράδοξη Πατρίδα» του Νίκου Ασλανίδη, ενώ το αντίστοιχο βραβείο για ξένη παραγωγή πήρε η βρετανική ταινία «Βιρούνγκα», σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ. Σε ντοκιμαντέρ διάρκειας κάτω των 45 λεπτών βραβείο έλαβε η ταινία «Ολυμπία» του Σταύρου Ψυλλάκη και «Φλόγα» των Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ.

Με την απονομή των βραβείων στις νικήτριες ταινίες έπεσε η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον».

Το Βραβείο Κοινού Fischer απονεμήθηκε στην ελληνική παραγωγή «Παράδοξη Πατρίδα» του Νίκου Ασλανίδη, ενώ το αντίστοιχο βραβείο για ξένη παραγωγή πήρε η βρετανική ταινία «Βιρούνγκα», σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ, που κέρδισε και το βραβείο της WWF.

Επίσης από τη Fischer της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας απονεμήθηκαν άλλα δύο Βραβεία Κοινού σε ντοκιμαντέρ διάρκειας κάτω των 45 λεπτών. Σε αυτή την κατηγορία βραβείο έλαβε η ελληνική ταινία «Ολυμπία», σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ψυλλάκη, ενώ νικητές του αντίστοιχου βραβείου ξένης παραγωγής αναδείχθηκαν οι Dress Code – Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ, από ΗΠΑ και Βουλγαρία με την ταινία τους «Φλόγα».

Στην «Παράδοξη Πατρίδα», που κέρδισε το βραβείο κοινού Fischer ελληνικής παραγωγής άνω των 45 λεπτών, ο Νίκος Ασλανίδης αφηγείται την ιστορία του Στάθη. Όταν ο Στάθης ήταν 8 ετών, οι ναζί επιτέθηκαν στο χωριό του και έκαψαν ζωντανούς 353 ετών. Η μητέρα του, η γιαγιά του και τα τέσσερα αδέλφια του ήταν ανάμεσά τους. Ο ίδιος και ο πατέρας του σώθηκαν. Την περίοδο του Εμφυλίου ο πατέρας του καταδικάζεται σε θάνατο και ζητά από τον γιο του να σπουδάσει. Ο Στάθης πηγαίνει στη Γερμανία για να σπουδάσει οδοντίατρος και λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης ζητά πολιτικό άσυλο. Η «Παράδοξη Πατρίδα» αφηγείται την ιστορία του.

Μάλλον αναμενόμενο ήταν το Βραβείο Κοινού Fischer για ξενόγλωσσο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, καθώς το «Βιρούνγκα» ήδη από την πρώτη προβολή του απέσπασε ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια από τους θεατές. Ήταν, άλλωστε, υποψήφιο και για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα που βρίσκεται στα δάση του ανατολικού Κονγκό, σπίτι των τελευταίων ορεσίβιων γορίλλων του πλανήτη. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί έναν δασοφύλακα που φροντίζει τους γορίλες, τον υπεύθυνο του πάρκου και μία νεαρή δημοσιογράφο. Ο εμφύλιος πόλεμος απειλεί την ηρεμία του πάρκου, ενώ μία ξένη πετρελαϊκή εταιρεία θέλει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στη λίμνη του πάρκου.

Στη συγκινητική «Ολυμπία» που κέρδισε το βραβείο κοινού Fischer ελληνικής παραγωγής κάτω των 45 λεπτών, η ζωή αντιπαλεύει τον θάνατο. Η 33χρονη Ολυμπία, έγκυος 3 μηνών, θα μάθει ότι έχει καρκίνο. Θα αποφασίσει να κρατήσει το παιδί και θα γεννήσει ένα υγιέστατο αγοράκι. Το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη παρακολουθεί τέσσερις ημέρες από τη ζωή της.

Στη «Φλόγα», οι Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεβ προσπαθούν να βρουν τους λόγους πίσω από την απόφαση ενός 37χρονου να αυτοπυρποληθεί. Η πράξη του αυτή ήρθε εν μέσω ενός έντονου κύματος διαμαρτυρίας που κατέκλυσε τη Βουλγαρία και δεν ήταν η μόνη: συνολικά επτά Βούλγαροι είχαν αποφασίσει να αυτοπυρποληθούν. Το ντοκιμαντέρ μιλά με φίλους του 37χρονου οικοδόμου και καλλιτέχνη, καθώς και με δημοσιογράφους.

Βραβεία FIPRESCI

Από την πλευρά της, η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε τα εξής βραβεία:

α) Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Αρκαδία χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή
β) Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Κάθε πρόσωπο έχει όνομα» σε σκηνοθεσία του Μάγκνους Γκέρτεν από τη Σουηδία

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτιζόταν από τους:
Μάσιμο Λέκι –Πρόεδρος (Ιταλία)
Γιοάνα Πάβλοβα (Βουλγαρία)
Μο Άμπντι (Μεγάλη Βρετανία)
Κίρστεν Κίνινγκερ (Γερμανία)
Τζία Γιοβάνη (Ελλάδα)

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας» σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία).

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα», απαρτίζεται από τους Κατερίνα Καλογερά (Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα), Μαριάννα Λεονταρίδου (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για το ετήσιο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), Ζωή Μαυρουδή(σκηνοθέτις, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ruins / Ερείπια), Γιώργο Ρούσσο (δημοσιογράφος, υπεύθυνος της κινηματογραφικής στήλης του www.tvxs.gr) και Παναγιώτη Δενδραμή (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, κινηματογραφιστής).

Βραβείο WWF

Το βραβείο της WWF πήρε η ταινία «Βιρούνγκα» σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ, από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία κέρδισε και το Βραβείο Κοινού της Fischer.

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους Γιώργο Βελλίδη (επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ WWF Ελλάς), Ιάσωνα Κάντα (υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρο Κανδαράκη (συνεργάτης επικοινωνίας WWF Ελλάς).

Βραβείο Docs in Progress

Το βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου (εταιρία παραγωγής: Stefi & Lynx, παραγωγή: Δάφνη Πανοπούλου, συμπαραγωγή: Taavi Vartia (Taavia Productions), με την υποστήριξη της ΝΕΡΙΤ).

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο απαρτίζουν οι: Πίτερ Χάμιλτον (documentarytelevision.com, ΗΠΑ), Μαντλέν Αβραμούσις (ARTE, Γαλλία), Αλέξανδρος Χριστογιάννης (ΟTE TV, Ελλάδα).

Το βραβείο Docs in Progress 2015 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 και μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ σε υπηρεσίες.

Βραβείο EDN

Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Caspar Sonnen, new media coordinator του IDFA και επιμελητή του DocLab του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024