Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέτρος Μάρκαρης: «Ο Βαρουφάκης επιδιώκει να είναι σταρ»

Πέτρος Μάρκαρης: «Ο Βαρουφάκης επιδιώκει να είναι σταρ»

Κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, και σαφείς αιχμές για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. «Ο τρόπος που χειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν είναι σωστός, δεν ενδείκνυται», δήλωσε, ενώ έκανε, ακόμη, λόγο για ωραιοπάθεια από πλευράς του ΥΠΟΙΚ, αναφέροντας πως το ότι είναι οικονομολόγος «δεν σημαίνει ότι είναι και πολιτικός».

Κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, και σαφείς αιχμές για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. «Ο τρόπος που χειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν είναι σωστός, δεν ενδείκνυται», δήλωσε, ενώ έκανε, ακόμη, λόγο για ωραιοπάθεια από πλευράς του ΥΠΟΙΚ, αναφέροντας πως το ότι είναι οικονομολόγος «δεν σημαίνει ότι είναι και πολιτικός».

Πέρα από την πολιτική κατάσταση, μιλώντας στο δημοσιογράφο του Βήμα FM Νίκο Θρασυβούλου, στα πλαίσια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Ιανό, ο κ. Μάρκαρης μίλησε και για τη φιλία του με τον αείμνηστο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, αναφέρθηκε στο λόγο που αποφάσισε να γράψει τους «Τίτλους Τέλους» (2014), ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να γράψει άλλο βιβλίο για την οικονομική κρίση. «Έγραψα τέσσερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν καταλαβαίνω πώς προέκυψαν τόσοι πανεπιστημιακοί σε μια κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Μάρκαρης. Μάλιστα, σε συνέχεια της δήλωσής του στην Die Welt ότι ο «Βαρουφάκης είναι το μεγαλύτερο λάθος του Τσίπρα», ανέφερε ότι «επιδιώκει να είναι σταρ και έχει απίστευτη ωραιοπάθεια. Να τον στείλουν στα καλλιστεία, εάν είναι έτσι, και να βάλουν τον Δραγασάκη στη θέση του» τόνισε στον κ. Θρασυβούλου.

Μιλώντας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μάρκαρης έφερε το θέμα της ασυνεννοησίας στο «τραπέζι». «Ο Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει πιο γρήγορα από άλλους. Το πρόβλημα είναι το κόμμα του, οι διαφορετικές φωνές, δεν συνεννοούνται μεταξύ τους. Μπορεί να τον θάψει το κόμμα του.», σημείωσε ο κ. Μάρκαρης, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ «άκρως ανησυχητική».

Εξέφρασε ακόμη στον κ. Θρασυβούλου τις αντιρρήσεις του για την τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ σε προσωπικό επίπεδο ανέφερε: «Δεν ανήκω κομματικά πουθενά, είμαι παρατηρητής εξ αποστάσεως»

Σχολιάζοντας την πολιτική Σαμαρά μίλησε για «απίστευτες επιπολαιότητες», χαρακτηρίζοντάς τον «κύριο υπαίτιο που φτάσαμε ως εδώ»

«Δεν είμαστε η εξαίρεση στην άνοδο της ακροδεξιάς»

«Δεν είμαστε εξαίρεση» είπε για την άνοδο της ακροδεξιάς, που έχει εξελιχθεί σε «τεράστιο ζήτημα στην Ευρώπη». Συνέδεσε το «τεράστιο αυτό ζήτημα» με το «λάθος της ΕΕ να μην έχει πολιτικό και πολιτισμικό λόγο παρά μόνο οικονομικό».

Χαρακτήρισε «επικίνδυνο φαινόμενο» την απουσία εκφοράς γνώμης διανοουμένων, καθώς «αυξάνεται η δυνατότητα να μιλούν οι ακροδεξιοί».

Επιπλέον, θεώρησε σκόπιμο να γραφτεί ένα βιβλίο ευρωπαϊκού πολιτισμού για τα σχολεία.

Η φιλία με τον Αγγελόπουλο και η αντιπάθεια για τους αστυνομικούς

Αναφερόμενος στη φιλία και τη στενή συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, δήλωσε ότι δεν αντέχει να δει ταινία του. «Νιώθω ότι θα καταρρεύσω», είπε χαρακτηριστικά. Παρόλο που η φιλία τους μετρούσε δεκαετίες, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν έντονες διαφωνίες και συγκρούσεις.

«Από εμένα δεν έμαθες τίποτα για το σινεμά», θυμάται που του έλεγε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Μιλώντας για τα μυθιστορήματά του, ο κ. Μάρκαρης ανέφερε ότι όταν ξεκινά ένα έργο έχει μια γενική εικόνα και μετά εξελίσσεται. «Γράφω κεφάλαιο κεφάλαιο, δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η ιστορία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην «ειρωνεία» του να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα χωρίς να συμπαθεί τους αστυνομικούς.

«Το αστυνομικό είναι σαν το θρησκευτικό μυθιστόρημα, υπάρχει ο τιμωρός και οι καλοί δικαιώνονται», δήλωσε, ενώ ειδική μνεία έκανε στον Μπέρτολτ Μπρεχτ του οποίου η επιρροή στη συγγραφή των θεατρικών έργων του Μάρκαρη υπήρξε σημαντική.

«Όταν ανακάλυψα τον Μπρεχτ κατάλαβα τι μου πήγαινε στα θεατρικά έργα. Οι Αυστριακοί τον θεωρούσαν κομμουνιστή», δήλωσε.

Εξηγώντας το λόγο που έγραψε τους «Τίτλους Τέλους», μετά την Τριλογία της Κρίσεως, ανέφερε ότι τον ενδιέφεραν οι απλοί πολίτες στην κρίση και όχι μόνο οι τραπεζίτες, οι φοροφυγάδες και η γενιά του Πολυτεχνείου, που υπήρχαν στα τρία προηγούμενα έργα του.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024