Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ολοκαύτωμα και μνήμη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Ολοκαύτωμα και μνήμη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συζήτηση με θέμα «Ολοκαύτωμα και μνήμη», με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης: 19.00), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

Συζήτηση με θέμα «Ολοκαύτωμα και μνήμη», με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης: 19.00), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος η Αννέτ Βιβιορκά, ιστορικός και ομότιμη διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, ο Μαρκ Βάιτσμαν, διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας του Κέντρο Simon Wiesenthal Center και πρόεδρος της Επιτροπής για την Άρνηση του Ολοκαυτώματος και τον Αντισημιτισμό της Διεθνούς Συμμαχίας για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, καθώς και η Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός, καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Eφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

H εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο ιδρύθηκε το 1977 με στόχο την παρουσίαση της ζωντανής εικόνας της εβραϊκής ζωής και παράδοσης που υπάρχει εδώ και 2.300 χρόνια στην Ελλάδα, ενώ ασχολείται συστηματικά με τη μνήμη και την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα στη χώρα μας.

Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας). Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Οι ομιλητές θα εξετάσουν το φαινόμενο του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς και τη γέννησή του μέσα από το υπόβαθρο του αντισημιτισμού. Θα εστιάσουν επίσης την προσοχή τους στη σημερινή κατάσταση και στο ζήτημα της ωρίμανσης της μνήμης και των πολιτικών μνημόνευσης, παλαιότερα αλλά και στις μέρες μας.

Στην εισήγησή της, η διακεκριμένη ιστορικός Αννέτ Βιβιορκά θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε ένα σημαντικό γεγονός: τις εκδηλώσεις μνήμης για το άνοιγμα των στρατοπέδων του Άουσβιτς που οργανώθηκαν την 27η Ιανουαρίου 2015 στη Γαλλία.

Η Αννέτ Βιβιορκά θα επιχειρήσει επίσης να δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Ποια είναι σήμερα η κατάσταση της μνήμης της γενοκτονίας των Εβραίων; Ποιοι είναι οι κύριοι φορείς της; Πώς εξελίχθηκε η μνήμη της γενοκτονίας αυτής;

Η ομιλία του Mαρκ Βάιτσμαν έχει θέμα τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Ο διεθνούς φήμης ειδικός θα θίξει τα ζητήματα της άρνησης του Ολοκαυτώματος και της διαστρέβλωσης των πραγματικών διαστάσεων του γεγονότος.

Η γενοκτονία των Ελλήνων Εβραίων και η μνήμη της είναι το θέμα της ομιλίας της Οντέτ Βαρόν-Βασάρ. Η διακεκριμένη ιστορικός τονίζει στο σημείωμά της για την εισήγησή της ότι «η Ελλάδα γνώρισε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξόντωσης των Εβραίων σε ναζιστικά στρατόπεδα στην Ευρώπη (82,5%)».

Στην ομιλία της θα αναφερθεί στην εκτόπιση και εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων, κατά την περίοδο της Κατοχής, εστιάζοντας στις αιτίες και τις ιδιαιτερότητες αυτής της τραγωδίας. Θα σταθεί ακόμη σε όσους αντιστάθηκαν και σε όσους διεσώθησαν. Στη συνέχεια, θα σχολιάσει το βαρύ πέπλο σιωπής που κάλυψε τα δραματικά αυτά γεγονότα για πολλές δεκαετίες έως τη στιγμή που προκλήθηκαν οι πρώτες ρωγμές. Θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τη διαλεκτική της λήθης και της μνήμης, ώστε να αναδειχθούν οι δρόμοι μέσα από τους οποίους αναδύεται και συγκροτείται αυτή η δύσκολη μνήμη στην Ελλάδα σήμερα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024