Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς γίνεται το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων από τους τζιχαντιστές

Πώς γίνεται το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων από τους τζιχαντιστές

Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων αποτελεί μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές αρχαιοτήτων από τη Συρία, καταγγέλλοντας το Ισλαμικό Κράτος πως προχωρεί σε «λεηλασίες σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς» προκειμένου να ενισχύσει τη δυνατότητά του «να οργανώνει και να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις».

Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων αποτελεί μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές αρχαιοτήτων από τη Συρία, καταγγέλλοντας το Ισλαμικό Κράτος πως προχωρεί σε «λεηλασίες σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς» προκειμένου να ενισχύσει τη δυνατότητά του «να οργανώνει και να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις».

Το εμπόριο και η παράνομη μεταφορά αρχαιοτήτων από τη Συρία προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας και του Λιβάνου, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του BBC.

Ο λαθρέμπορος

Ο Σάιμον Κοξ κατάφερε να έρθει σε επαφή με έναν από τους λαθρεμπόρους. «Χρειάστηκαν αρκετά τηλεφωνήματα και πολλή προσπάθεια για να πείσουμε τον ‘Μοχάμεντ’ (σ.σ. με αυτό το όνομα παρουσιάζεται στην έρευνα η πηγή του BBC) να μας μιλήσει» γράφει ο Κοξ. Ο Μοχάμεντ, 21 ετών, κατάγεται από τη Δαμασκό, αλλά πλέον βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα, στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου.

«Συνεργαζόμαστε με τρεις φίλους στο Χαλέπι. Έρχονται εδώ με ταξί και πληρώνουν τον οδηγό για να τα κρύψουν (σ.σ. τα αρχαία)» λέει ο Μοχάμεντ. «Προσπαθούμε πολύ να βρούμε αντικείμενα μεγάλης αξίας, αλλά μικρού μεγέθους, όπως σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, αγαλματίδια ή κεφαλές, ώστε να κρύβονται εύκολα» αναφέρει.

Τα χρήματα που κέρδισε είναι αρκετά, όμως σημαντικότεροι «παίκτες», με καλύτερες γνωριμίες, «πωλούν αντικείμενα αξίας 500.000 δολαρίων ακόμα και για ένα εκατ. δολάρια» λέει. Στην ερώτηση του Κοξ σε ποιους καταλήγουν αυτά τα ποσά και ποιος ελέγχει το παράνομο εμπόριο, απαντά: «Η ISIS κυρίως. Εκείνοι (σ.σ. οι τζιχαντιστές) έχουν τον έλεγχο. Κλέβουν αντικείμενα από μουσεία, κυρίως από το Χαλέπι. Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι οι τζιχαντιστές έχουν διασυνδέσεις στο εξωτερικό, κανονίζουν και μεταφέρουν τα αντικείμενα μέσω των γνωριμιών τους».

Σύμφωνα με τον Κοξ, ο «Μοχάμεντ» εξακολουθεί να εμπλέκεται σε υποθέσεις λαθρεμπορίου, αλλά πλέον δεν μεταφέρει παράνομα αρχαία αντικείμενα. «Η τιμωρία για όποιον πιαστεί με αρχαία στην κατοχή του είναι πολύ αυστηρή. Αμέσως σε θεωρούν μέλος της ISIS» δηλώνει.

Ο μεσάζων

Για την παράνομη πώληση αρχαίων αντικειμένων χρειάζονται και οι μεσάζοντες όπως ο «Αχμέντ», που κατάγεται από την ανατολική Συρία και τώρα βρίσκεται σε μία πόλη στη βόρεια Τουρκία. Ο «Αχμέντ» μιλά την τούρκικη γλώσσα και κανονίζει πώς θα φτάσουν τα αρχαία αντικείμενα στα χέρια τούρκων εμπόρων.

Ο Κοξ μίλησε μαζί του μέσω Skype και -όπως γράφει στο δημοσίευμα- διέκρινε δίπλα στον «Αχμέντ» πολλά αρχαία αντικείμενα (αγαλματίδια, κοσμήματα και άλλα) απλωμένα σε μία κουβέρτα. «Πρόκειται για προϊόντα λαθρανασκαφών σε περιοχές της Σύριας, όπως η πόλη Ράκα, που ελέγχουν οι τζιχαντιστές» λέει ο «Αχμέντ», επιβεβαιώνοντας και εκείνος ότι πίσω από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και τις λεηλασίες χώρων και μουσείων βρίσκεται η ISIS.

«Όποιος θέλει να σκάψει παράνομα πρέπει να πάρει άδεια από τους τζιχαντιστές. Παρακολουθούν τις λαθρανασκαφές και εάν βρεθούν ανθρώπινα είδωλα τα καταστρέφουν καθώς τα θεωρούν αντικείμενα ειδωλολατρίας» επισημαίνει, υποστηρίζοντας πως οι τζιχαντιστές εισπράττουν ως «φόρο» το 20% από τα κέρδη.

«Είδα να πωλείται ένα αντικείμενο για 1,1 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για αντικείμενο που είχε χρονολογηθεί στο 8500 π.Χ.» συνεχίζει, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα αντικείμενα καταλήγουν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

«Τούρκοι έμποροι τα πωλούν σε Ευρωπαίους. Τους στέλνουν φωτογραφίες και μετά εκείνοι (οι Ευρωπαίοι) έρχονται να τα δουν από κοντά και μετά τα αγοράζουν και τα μεταφέρουν στην Ευρώπη» προσθέτει ο «Αχμέντ», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει στην πατρίδα του. «Θα με σκοτώσουν εάν γυρίσω πίσω» λέει.

Ο έμπορος

Η έρευνα του Κοξ περιλαμβάνει και ένα κατάστημα τουριστικών ειδών στη Βηρυτό. Στις βιτρίνες του καταστήματος βρίσκονται λυχνάρια, δαχτυλιά και αντικείμενα φτιαγμένα από γυαλί. Ο ιδιοκτήτης του υποστηρίζει ότι πρόκειται για αντίγραφα αρχαίων έργων, αλλά δεν διστάζει να πει στον Κοξ ότι στις αποθήκες του έχει γνήσια έργα της ελληνιστικής και βυζαντινής περιόδου.

Ο Κοξ, προσποιούμενος τον αγοραστή, τον ρωτά εάν μπορεί να βρει ένα ψηφιδωτό και τότε ο 40χρονος του απαντά: «Εάν ενδιαφέρεσαι σοβαρά μπορούμε να έχουμε μία σοβαρή συζήτηση. Πάντα υπάρχει τρόπος…». Ο Κοξ τον ρωτά εάν αυτό είναι νόμιμο και τότε εκείνος του λέει ότι για να γίνει νόμιμα η διαδικασία θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα από τα μουσεία που να ορίζουν ότι τα αντικείμενα μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

Ο Κοξ επέμεινε ότι θέλει να βρει ένα μικρό κομμάτι ψηφιδωτού και πως θα προσπαθούσε να το βρει από μόνος του. Αυτό είναι επικίνδυνο, τον συμβουλεύει ο έμπορος προτείνοντάς του να του το στείλει εκείνος στη Βρετανία, έναντι αμοιβής. «Δώσαμε τα χέρια και πριν φύγω μου έδωσε τον κάρτα του. Χρειάστηκαν μόλις δέκα λεπτά για να ‘αγοράσω’ παράνομα ένα αρχαίο αντικείμενο» γράφει.

Ο αστυνομικός

Ο αξιωματικός Νίκολας Σαάντ, ο οποίος βρίσκεται στη Βηρυτό, δήλωσε ότι πολλά αντικείμενα τα μεταφέρουν εν αγνοία τους οι πρόσφυγες που κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τη Συρία λόγω του πολέμου.

Οι λαθρέμποροι τα τοποθετούν ανάμεσα στα προσωπικά τους αντικείμενα και με αυτόν τον τρόπο τα μεταφέρουν στην Ευρώπη, καθώς «εκεί βρίσκονται τα πολλά χρήματα» λέι ο Σαάντ.


Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024