Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
19 ταινίες για την Χρυσή Άρκτο στην Berlinale

19 ταινίες για την Χρυσή Άρκτο στην Berlinale

H Berlinale ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα (5.2-15.2) με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ονομάτων. Θα παρουσιαστούν συνολικά 441 ταινίες από 72 χώρες. Ιδιαίτερα δυναμική η γερμανική συμμετοχή.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες όπως πάντα. Ο διευθυντής του φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ και η ομάδα του παρουσίασαν ήδη το πρόγραμμα της 65ης Berlinale. Ανάμεσα τους είναι και μεγάλα γερμανικά ονόματα όπως ο Βιμ Βέντερς και ο Βέρνερ Χέρτσογκ. Η ταινία του Βέντερς πάντως θα είναι εκτός συναγωνισμού ενώ σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί η καινούργια δουλειά της Μαργκαρέτε φον Τρότα.

Ο Κόσλικ και η ομάδα του κατάφεραν πάντως να προσελκύσουν και πολλά μεγάλα διεθνή ονόματα όπως τον Αμερικανό σκηνοθέτη Terrence Malick. Άλλοι γνωστοί σκηνοθέτες είναι η Ισπανίδα Isabel Coixet, της οποίας η ταινία «Nobody Wants the Night“ θα εγκαινιάσει το φεστιβάλ την ερχόμενη Πέμπτη. Άλλοι γνωστοί σκηνοθέτες είναι οι Βρετανοί Peter Greenaway και Kenneth Branagh. Από τη Γαλλία θα συμμετάσχει ο Benoit Jacquot και από την Ρωσία ο Alexei German. H Χιλή εκπροσωπείται με δυο ταινίες και για πρώτη φορά συμμετέχει και η Γουατεμάλα. Παραδοσιακά συμμετέχουν ταινίες από την Ασία και φέτος παρουσιάζονται έργα από το Βιετνάμ, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Iδιαίτερες συζητήσεις έχει προκαλέσει η ιρανική ταινία Taxi του Jafar Panahi. O Ιρανός σκηνοθέτης έχει συμμετάσχει πολλές φορές στην Berlinale και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία. Κατά της προβολής της ταινίας έχουν διαμαρτυρηθεί ιρανικά συντηρητικά ΜΜΕ.

Πολιτικός κινηματογράφος και αφιέρωμα στο technicolor

Το κόκκινο χαλί θα στρωθεί πάντως για να υποδεχθεί μεγάλους αστέρες ανάμεσά τους την Juliette Binoche και την Nicole Kidman. Σε ποιόν θα απονεμηθεί τελικά η Χρυσή και η Αργυρή Άρκτος θα αποφασίσει η εφταμελής επιτροπή υπό τον Αμερικανό ηθοποιό Darren Aronofsky.

H Berlinale παρουσιάζει επίσης για πρώτη φορά τηλεοπτικές σειρές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Γερμανία. Το βερολινέζικο φεστιβάλ ακολουθεί σε αυτόν τον τομέα μια διεθνή τάση.

Παράλληλα με το διαγωνιστικό τμήμα λειτουργούν τα άλλα δυο σημαντικά τμήματα: Forum και Panorama. Πρεμιέρες με πολιτικά έργα από όλο τον κόσμο. Τέλος στο τμήμα Generation παρουσιάζονται έργα για νέους και παιδιά.

Στην ιστορική κινηματογραφική αναδρομή της Berlinale υπάρχει αφιέρωμα στο technicolor στη διαδικασία παραγωγής του έγχρωμου φιλμ. Θα παρουσιαστούν 30 κλασσικές ταινίες αλλά και νέες ανακαλύψεις.

Από τις 5.–15.2.2015 θα παρουσιαστούν 441 ταινίες από 72 χώρες, πολλές από αυτές είναι πρεμιέρες. Το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου θα απονεμηθούν τα βραβεία.

Jochen Kürten / Μαρία Ρηγούτσου

Deutsche Welle

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024