Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο μέσος νικητής των βραβείων Όσκαρ είναι ένας μεσήλικας, λευκός άνδρας

Ο μέσος νικητής των βραβείων Όσκαρ είναι ένας μεσήλικας, λευκός άνδρας

Ο μέσος νικητής των βραβείων Όσκαρ είναι ένας μεσήλικας, λευκός άνδρας. Η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία γυναικών και Αφροαμερικανών από τις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί...

Ο μέσος νικητής των βραβείων Όσκαρ είναι ένας μεσήλικας, λευκός άνδρας. Το μοντέλο αυτό ταιριάζει με το μοντέλο των μελών της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Φέτος, η απουσία αφροαμερικανών ηθοποιών από τις κατηγορίες ερμηνείας (σε μία χρονιά που προβάλλεται το Selma για την πορεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από το Σέλμα στο Μοντγκόμερι) προκάλεσε κατακραυγή και ανάγκασε ακόμα και την πρόεδρο της Ακαδημίας να καταγγείλει την έλλειψη πολυσυλλεκτικότητας και πλουραλισμού στις επιλογές.

Ένα κουίζ του Guardian αποκαλύπτει την απουσία γυναικών ή ατόμων αφρικανικής καταγωγής από τις υποψηφιότητες, μιλώντας με αριθμούς:

Από τις 427 υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, μόλις 14 φορές έχουν βρεθεί υποψήφιοι μαύροι ηθοποιοί.

Από το 1963, οπότε καθιερώθηκε το βραβείο ηχητικού μοντάζ, μόλις 5 γυναίκες έχουν υπάρξει υποψήφιες για το βραβείο.

Ο Χιου Ρόμπερτσον έγινε ο πρώτος μαύρος μοντέρ που προτάθηκε για Όσκαρ, για τη δουλειά του στον Καουμπόι του Μεσονυκτίου το 1969. Ήταν και ο τελευταίος. Σε σύνολο 313 υποψηφιοτήτων από τότε μέχρι σήμερα, ούτε μία δεν αφορά αφρικανικής καταγωγής μοντέρ.

Από τα 803 σενάρια (πρωτότυπα ή διασκευασμένα) που έχουν προταθεί για Όσκαρ, μόλις 7 έχουν γραφτεί από άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Μόλις μία Αφροαμερικανή γυναίκα παραγωγός έχει λάβει υποψηφιότητα για Όσκαρ. O λόγος για την Όπρα Γουίνφρι που φέτος είναι υποψήφια για το Selma. Γυναίκα αφροαμερικανή σκηνοθέτης δεν έχει υπάρξει υποψήφια ούτε μία φορά.

Συνολικά 495 άτομα έχουν υπάρξει υποψήφια στην κατηγορία των ειδικών εφέ από την δημιουργία του βραβείου το 1963. Από αυτά μόλις δύο ήταν γυναίκες.

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα The Telegraph αποκαλύπτει ότι από τις 127 φετινές υποψηφιότητες, μόλις οι 25 αφορούν γυναίκες. Όσον αφορά την εθνικότητα των υποψηφίων, 118 υποψηφιότητες αφορούν 118 λευκά άτομα και εννέα μη λευκά άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία Selma έχει λάβει 99% θετικές κριτικές στο Rotten Tomatoes.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024