Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε Ακρόπολη, Κεραμεικό και Αρχαία Αγορά με ξεναγό ...το κινητό σας

Σε Ακρόπολη, Κεραμεικό και Αρχαία Αγορά με ξεναγό …το κινητό σας

Φανταστείτε ότι περιηγείστε στην Ακρόπολη, στον Κεραμεικό ή την Αρχαία Αγορά, με ξεναγό μία εφαρμογή στο κινητό σας, που όχι μόνο σας δίνει πληροφορίες για όσα βλέπετε ενώ κινείστε αλλά σας προσφέρει και την εμπειρία της καθημερινής ζωής στον χώρο, στα χρόνια της αρχαιότητας... Αυτή τη διαφορετική εμπειρία ξενάγησης προβλέπει η πρόταση «c-MUSE» που κέρδισε το Αριστείο καλύτερης ιδέας στον διαγωνισμό «Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 2014».

Φανταστείτε ότι περιηγείστε στην Ακρόπολη, στον Κεραμεικό ή την Αρχαία Αγορά, με ξεναγό μία εφαρμογή στο κινητό σας, που όχι μόνο σας δίνει πληροφορίες για όσα βλέπετε ενώ κινείστε, αλλά σας προσφέρει και την εμπειρία της καθημερινής ζωής στο χώρο, στα χρόνια της αρχαιότητας…

Ακούτε τους κεραμοποιούς που είχαν εκεί τα εργαστήριά τους να πλάθουν τα αγγεία τους και τους πελάτες τους να ψιθυρίζουν και να κάνουν παζάρια. Πιο κάτω, στο νεκροταφείο, ακούτε θρήνους και τον Περικλή να εκφωνεί τον περίφημο Επιτάφιο.

Σύμφωνα με το Βήμα, αυτή τη διαφορετική εμπειρία ξενάγησης στους τρεις χώρους προβλέπει η πρόταση «c-MUSE (Cultural Memory as Updated Site-specific Experience): σύστημα ψηφιακής εξιστόρησης για τρεις αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας (Ακρόπολη – Αρχαία Αγορά – Κεραμεικός)» που κέρδισε το Αριστείο καλύτερης ιδέας στον διαγωνισμό «Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 2014».

Ο διαγωνισμός, τον οποίο θεσμοθέτησαν το 2014 και συνδιοργανώνουν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σκοπό έχει την ανάδειξη πρωτότυπων και καινοτόμων ιδεών σε τέσσερις τομείς αιχμής: Νέες μορφές ενέργειας και Περιβάλλον – Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας – Ασφάλεια Τροφίμων και Αειφόρος Γεωργία – Βιοτεχνολογία και Υγεία.

Η ιδέα για το «c-MUSE» ανήκει στον φιλόλογο-σκηνοθέτη Δημήτρη Βέργαδο, τη χορογράφο Ελευθερία Κόμη και τον σύμβουλο οικονομικών θεμάτων Κωνσταντίνο Ταμπούρη.

Η πρόταση επικεντρώθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους και συγκεντρώνουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, προκειμένου η εφαρμογή να έχει επιχειρηματική επιτυχία. Σχεδιάζεται, ωστόσο, η επέκταση των ψηφιακών εξιστορήσεων του c-MUSE και σε άλλους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, εντός και εκτός Αθηνών.

Προς το παρόν, η εφαρμογή που θα συνεργάζεται με το σύνολο σχεδόν των τρεχουσών φορητών τεχνολογιών, αφού θα είναι συμβατή με λογισμικά iOS, Android και Windows, και θα είναι διαθέσιμη από τα τρία διαδικτυακά κανάλια διανομής (App Store, Google Play και Windows Store), βρίσκεται στο στάδιο της ιδέας.

«Η πρόταση του c-MUSE προς το παρόν αποτελεί μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και ως τέτοια βραβεύτηκε από τον θεσμό. Ως εκ τούτου, δεν μιλάμε ακόμα για ένα έτοιμο ή έστω υπό κατασκευή προϊόν» διευκρίνισε στο Βήμα ο Δημήτρης Βέργαδος.

Για να περάσει πάντως η ιδέα στο στάδιο της εφαρμογής θα πρέπει να ρυθμιστούν σειρά ζητημάτων, ένα από τα οποία είναι να δοθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η άδεια για τη χρήση, φωτογράφηση και ψηφιακή χαρτογράφηση των επιλεγμένων αρχαιολογικών χώρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024