Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απονεμήθηκαν τα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.

Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου με θέμα «H εξέλιξις της παροχής δικαστικής προστασίας από τα Διοικητικά Δικαστήρια». Ακολούθως, σύμφωνα με το τυπικό, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε την έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2014. Η τελετή συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων και επαίνων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας.

Απονεμήθηκαν συνολικά 59 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών απονεμήθηκε στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη – ίδρυση 1959) για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας και την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο, ενώ στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών το Χρυσό Μετάλλιο απονεμήθηκε στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για το εθνικής σημασίας έργο του στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων, για το σύνολο του έργου τους, τιμήθηκαν με βραβεία του Ιδρύματος Ουράνη οι συγγραφείς Μαρία Λαϊνά με το Βραβείο Ποίησης, Γιώργος Χουλιάρας με το Βραβείο μυθιστορήματος, Δημήτρης Καλοκύρης με το Βραβείο διηγήματος, και ο φιλόλογος Μιχαήλ Πασχάλης με το Βραβείο δοκιμίου για το βιβλίο του «Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η Αρχαιότητα» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013). Για το σύνολο του έργου του βραβεύτηκε επίσης ο εικαστικός Στέφανος Δασκαλάκης.

Τιμήθηκαν επίσης ο φιλόλογος Παναγιώτης Κουσαθανάς με το Χαλκό Μετάλλιο της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών για την καταγραφή και μελέτη της παράδοσης και της λαογραφίας της Μυκόνου, με το Βραβείο Γ. Αθάνα ο νέος ποιητής Γιάννης Δούκας για την ποιητική του συλλογή «Το σύνδρομο Σταντάλ» (Πόλις, 2013), ο Χρήστος Δ. Διονυσόπουλος για το βιβλίο του «Η μάχη του Μαραθώνα. Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση (Καπόν, 2012), ο καθηγητής Μανόλης Κορρές για τη μονογραφία του «Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις» (Μέλισσα, 2014), οι αρχαιολόγοι Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου, Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη και Χαράλαμπος Μπακιρτζής για τη μελέτη τους «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης 4ος-14ος αι.» (Καπόν, 2012).

Το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη βράβευσε με το Βραβείο ποιήσεως τον Γιώργο Βέη για το σύνολο του έργου του, με το Βραβείο μυθιστορήματος τη Μάρτυ Λάμπρου για το βιβλίο της «Με λυμένο χειρόφρενο» (Κέδρος, 2014), με το Βραβείο διηγήματος την Κατερίνα Δασκαλάκη για τη συλλογή της «Άτιτλο» (Εστία, 2013) και με το Βραβείο Δοκιμίου τη Σοφία Ντενίση για το βιβλίο της «Ανιχνεύοντας την «αόρατη γραφή». Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού» (Νεφέλη, 2014).

Στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών βραβεύτηκαν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), που δραστηριοποιείται στην παροχή κοινωνικής φροντίδας σε παιδιά και εφήβους, θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης, σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή εγκατάλειψης και σε θύματα διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού, οι εκπαιδευτικοί Αζήζ Αρναούτ Γιουσούφ, Αντώνιος Λεπίδας, Ραήφ Ρεσήτ και Ιωάννης Σουλτανίδης και οι Οζνούρ Μεμέτ, Σοφία Βουτσά και Αναστασία Θυμιοπούλου του μειονοτικού σχολείου Κύμης Νομού Ροδόπης, η δασκάλα ειδικής αγωγής του τμήματος ένταξης του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας Δωδεκανήσου Σοφία Θεοδωρίδου και η Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή, η οποία συνεχίζει να παρέχει από το 1843 υψηλής στάθμης διδασκαλία συμβάλλοντας στην προαγωγή της Παιδείας στην Ελλάδα.

Έπαινος δόθηκε στα ελληνικά τμήματα των Σωματείων Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί χωρίς σύνορα για τη συμβολή τους στην προαγωγή της ανθρωπιστικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ενώ το ετήσιο Βραβείο της Ακαδημίας άνευ προκηρύξεως δόθηκε στη 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024