Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε η «βασίλισσα» των αστυνομικών μυθιστορημάτων, Φίλις Ντόροθι Τζέιμς

Πέθανε η «βασίλισσα» των αστυνομικών μυθιστορημάτων, Φίλις Ντόροθι Τζέιμς

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Φίλις Ντόροθι Τζέιμς -στην Ελλάδα τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν υπό το όνομα Π.Ντ. Τζέιμς. Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε ο εκδότης των βιβλίων της.

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Φίλις Ντόροθι Τζέιμς -στην Ελλάδα τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν υπό το όνομα Π.Ντ. Τζέιμς.

Ο ατζέντης της είπε ότι πέθανε «ήσυχα στο σπίτι της στην Οξφόρδη» το πρωί της Πέμπτης.

Η Φίλις Ντόροθι Τζέιμς γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1920. Από το 1949 ως το 1968 εργάστηκε στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας και από το 1968 ως το 1979 στο εγκληματολογικό τμήμα της Βρετανικής Αστυνομίας.

Μέχρι τα 42 της δεν είχε γράψει κανένα βιβλίο.

«Νομίζω πως κατάλαβα ότι θα γινόμουν συγγραφέας σχεδόν αμέσως μόλις έμαθα να διαβάζω», είχε πει η Τζέιμς.

Η ίδια είχε αποδώσει το γεγονός ότι ξεκίνησε αργά την εντατική της ενασχόληση με τη λογοτεχνία «στον πόλεμο, την ασθένεια του συζύγου μου, την ανάγκη για μια ασφαλή καριέρα, που θα μου εξασφάλιζε τα αναγκαία χρήματα για να ζω».

Η συγγραφέας εγκατέλειψε το σχολείο στην ηλικία των 16 ετών για να εργαστεί. Οι γονείς της πίστευαν ότι η ανώτερη εκπαίδευση δεν θα ωφελούσε τα κορίτσια.

Στο ερώτημα γιατί επέλεξε να γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, η ίδια είχε δηλώσει: «Ταίριαζε στο σκεπτικό μου και ίσως στην ελαφρώς νοσηρή φαντασία μου».

Η Τζέιμς έγραψε περισσότερα από 20 αστυνομικά μυθιστορήματα, βραβεύτηκε στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στη Σουηδία και θεωρείτο μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων.

Τα μυθιστορήματά της με ήρωα τον Νταλγκλίς την έκαναν διάσημη.

Tο 2000, στα 80ά της γενέθλια, χρίστηκε Bαρόνη του Xόλαντ Παρκ ως επιβράβευση της προσφοράς της στα βρετανικά γράμματα.

Ανάμεσα σε άλλα, στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της: Περίπτωση δικαιοσύνης, Τεχνάσματα και επιθυμίες, Θάνατος στην Iερατική Σχολή, H αίθουσα φόνων, O φάρος, Aθώο αίμα και Θάνατος σε ιδιωτική κλινική.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα της είναι Τα Παιδιά των Ανθρώπων (το βιβλίο έγινε και ταινία από τον Αλφόνσο Κουαρόν), καθώς και το Ο Θάνατος Έρχεται στο Πέμπερλι, μία αστυνομική συνέχεια της ιστορίας της Τζέιν Όστεν, Περηφάνια και Προκατάληψη.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Με έθλιψε το άκουσμα του θανάτου της Φ. Ντ. Τζέιμς, μιας από τις σημαντικότερες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συνάρπασε και ενέπνευσε γενεές αναγνωστών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024