Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ΜΜΑ το μουσικό παραμύθι «Δώδεκα παρά δώδεκα» του Ευγένιου Τριβιζά

Στο ΜΜΑ το μουσικό παραμύθι «Δώδεκα παρά δώδεκα» του Ευγένιου Τριβιζά

Τη συγκλονιστική συνάντηση του παλιού και νέου χρόνου με δεινόσαυρους, Ρωμαίους εκατόνταρχους και ένα λευκό μονόκερω, ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, στον προθάλαμο του χωροχρόνου, αφηγείται το μουσικό ονειρόδραμα «Δώδεκα παρά δώδεκα» του Ευγένιου Τριβιζά, σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 18 ώς τις 30 Δεκεμβρίου.

Τη συγκλονιστική συνάντηση του παλιού και νέου χρόνου με δεινόσαυρους, Ρωμαίους εκατόνταρχους και ένα λευκό μονόκερω, ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, στον προθάλαμο του χωροχρόνου, αφηγείται το μουσικό ονειρόδραμα «Δώδεκα παρά δώδεκα» του Ευγένιου Τριβιζά, σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 18 ώς τις 30 Δεκεμβρίου.

Στο ρόλο του «Παλιού Χρόνου» ο Γρηγόρης Βαλτινός και του «Νέου Χρόνου» ο Πάνος Μουζουράκης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός, τα σκηνικά – κοστούμια η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου και τον σχεδιασμό των φωτισμών ο Γιώργος Τέλλος.

Συμμετέχουν ο Μουσικός Όμιλος Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων και η χορωδία Graduarti (απόφοιτοι Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων). Διδασκαλία-διεύθυνση χορωδιών: Χριστίνα Βαρσάμη-Κούκνη.

Η παρουσίαση της παράστασης έγινε σε ειδική συνέντευξη Τύπου στη Στοά Βιβλίου την Τετάρτη. Παρόντες ήταν όλοι οι συντελεστές της παράστασης μαζί με τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Γιώργο Κουρουπό.

Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός των Χριστουγέννων, με κορυφαία ποιότητα και πολλά μηνύματα. Επιπλέον τόνισε ότι εξυπηρετεί έναν ιερό σκοπό αφού τα έσοδα των παραστάσεων θα δοθούν στα Αρσάκεια Σχολεία για υποτροφίες παιδιών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς ξεκίνησε λέγοντας πως «η ιδέα για το έργο προέκυψε από την παρατήρηση που έχω κάνει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να προσωποποιούν το χρόνο» και, όπως είπε, πρόσθεσε στοιχεία από τη θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα. Σημείωσε, επίσης, χαρακτηριστικά ότι «ενώ μέχρι τώρα οι χρονιές χωρίζονταν σε Αnus Μirabilis και Αnus Ηoribilis τα τελευταία χρόνια οι χρονιές γίνονται όλο και Ηoribilέστερες. Η παράσταση όμως είμαι σίγουρος ότι θα είναι Μirabilis».

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είπε, από την πλευρά του, ότι γράφοντας τη μουσική πάνω σε ένα έργο του Ευγένιου Τριβιζά ανακάλυψε πράγματα που σε μία απλή ανάγνωση δεν θα μπορούσε να ανακαλύψει. «Γνώρισα και το κάθε πετραδάκι και την κάθε λεπτομέρεια των λέξεων του Ευγένιου Τριβιζά, ένιωσα λίγο σαν το φίδι που γνωρίζει την παραμικρή λεπτομέρεια του εδάφους στο οποίο κινείται» συμπλήρωσε.

Ο Φωκάς Ευαγγελινός ανέφερε ότι ήταν πάντα όνειρό του να σκηνοθετήσει ένα έργο του Ευγένιου Τριβιζά και αναφέρθηκε στα 140 παιδιά της χορωδίας των Αρσακείων, τα οποία όπως τόνισε «δεν είναι μια χορωδία που απλά τραγουδάει. Συμμετέχουν, παίζουν και κυρίως παίζουν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της δράσης».

Ο Γρηγόρης Βαλτινός τόνισε ότι ήταν πάντα όνειρό του να παίξει σε μία παράσταση για παιδιά, αλλά και πάλι δεν πραγματοποιείται απόλυτα η επιθυμία του αφού το συγκεκριμένο έργο είναι και για μεγάλους και για παιδιά. «Τα μηνύματα αυτού του έργου είναι τόσα πολλά και τόσο πολυδιάστατα που θα οδηγήσουν αυτούς που θα το δουν σε αναζητήσεις και μετά την παράσταση». Ταυτόχρονα δήλωσε ότι τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπουλου τα συναντάς μόνο σε υπερπαραγωγές εκτός Ελλάδας.

Τέλος, ο Πάνος Μουζουράκης, ως «Νέος Χρόνος» αλλά και ως χαρακτήρας, ήταν ανατρεπτικός: «Ευχαριστώ όλους τους αφανείς ήρωες που μου επέτρεψαν να είμαι τώρα εδώ. Όλους αυτούς που πριν από μένα δεν δέχθηκαν αυτό το ρόλο» είπε, σημειώνοντας: «Ελπίζω να ανταποκριθώ σε αυτό που είχε ο Ευγένιος Τριβιζάς στο μυαλό του όταν έγραφε το ρόλο του Νέου Χρόνου».

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.

Πληροφορίες

ΜΜΑ, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Ημερομηνίες/Ώρες έναρξης:

  • 18,19,20,21,25,26,27,28,29,30 Δεκεμβρίου 2014/20:00
  • 20,26,27 Δεκεμβρίου 2014/16:00

Τιμές: Παιδικό: Έκπτωση 30% επί της τιμής της κάθε ζώνης. Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι: 10 ευρώ. Ζώνη Γ: 12 ευρώ, Ζώνη Β: 22 ευρώ, Ζώνη Α: 32 ευρώ, Διακεκριμένη Ζώνη: 45 ευρώ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024