Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «Αγόρι και ο Κόσμος» στην έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Το «Αγόρι και ο Κόσμος» στην έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Με την χωρίς λόγια animation ταινία Το Αγόρι και ο Κόσμος (O Menino e o Mundo) του Αλέ Αμπρέου από τη Βραζιλία ανοίγει την αυλαία του το φετινό, 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Με την χωρίς λόγια animation ταινία Το Αγόρι και ο Κόσμος (O Menino e o Mundo) του Αλέ Αμπρέου από τη Βραζιλία ανοίγει την αυλαία του το φετινό, 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Το Φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν την ταινία στους συνεργαζόμενους φορείς των δέκα πόλεων, οι οποίοι αντί εισιτηρίου καλούν -κατά περίπτωση -τους θεατές να προσφέρουν προαιρετικά είδη ή χρήματα προς ενίσχυση διαφόρων κοινωνικών δομών.

Η ταινία αποτελεί ένα σχόλιο για τη φτώχεια. Αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης.

Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Η πανελλαδική του πρεμιέρα θα γίνει στον Πύργο, στο κινηματοθέατρο «Απόλλων» στις 11:00 το πρωί της Κυριακής 30 Νοεμβρίου.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει και στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου, δηλώνει: «Κατανοητό σε πρώτο επίπεδο κι από ένα παιδάκι 5 χρόνων. Σε ένα δεύτερο επίπεδο καταδίκη του νεοφιλελευθερισμού, που φτωχοποιεί ευρύτατες λαϊκές μάζες, σπαταλά τον φυσικό πλούτο, καταστρέφει το περιβάλλον, στερεί τις δημοκρατικές ελευθερίες, δεν σέβεται τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες. Κι όμως είναι αισιόδοξο! Χρησιμοποιεί με τρόπο μοναδικό όλα τα αφηγηματικά στυλ του animation, σε μια πανδαισία χρωμάτων που καλύπτουν όλη τη γκάμα της ζωγραφικής: από υδατογραφίες ως μολύβια και …στυλό διαρκείας!».

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 14η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio -καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις- πραγματοποιούνται από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου. Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θα διεξαχθεί από 29 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου στο θέατρο Απόλλων Πύργου. Θα διαγωνιστούν 69 ταινίες από 41 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, όλες πρόσφατης παραγωγής (2014-2013). Όλες οι ταινίες τηρούν τις βασικές αρχές που έχουν θεσπισθεί από τη UNICEF, την UΝESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τον Παιδικό και Νεανικό Κινηματογράφο.

Tο διαγωνιστικό πρόγραμμα της 14ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα διεξαχθεί από 29 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο. Θα διαγωνιστούν συνολικά περί τις 300 ταινίες παιδιών και εφήβων από 22 ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν ομαδικές ή ατομικές δημιουργίες τους.

Οι ελληνικές συμμετοχές ξεπερνούν τις 220 από 184 σχολεία. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή 15 νηπιαγωγείων με ταινίες animation.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις, θα γίνουν από 29 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου στον Πύργο και σε πολλές πόλεις και χωριά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Γαστούνη, Λεχαινά, Μεσολόγγι, Πάτρα, Αίγιο κλπ.). Πρόκειται για το πρόγραμμα Zoom in European Children’s Films και για άλλα προγράμματα προβολών (αφιερώματα, ειδικές προβολές κλπ.) καθώς και για κινηματογραφικά εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, λογοτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις. Τα παιδιά του Πύργου και της περιοχής δίνουν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Φεστιβάλ: συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές, δημιουργούν ταινίες μέσα από τα κινηματογραφικά εργαστήρια, δημοσιεύουν καθημερινά τα νέα του Φεστιβάλ καθώς και συνεντεύξεις, σχόλια και κριτικές στην ιντερνετική έκδοση Zizanio News, μεταδίδουν ένα εξάωρο ζωντανό πρόγραμμα σε καθημερινή βάση από το Zizanio Live και κινηματογραφούν τα highlights της ημέρας, παρουσιάζοντας κάθε βράδυ το δημοφιλές Daily News.

Τιμώμενα πρόσωπα του Φεστιβάλ είναι οι Θέμης Πάνου και Μανώλης Μαυροματάκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024