Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πότε θα «μιλήσει» ο νεκρός της Αμφίπολης;

Πότε θα «μιλήσει» ο νεκρός της Αμφίπολης;

Σε νέα φάση περνά η έρευνα στον τύμβο της Αμφίπολης, μετά τον εντοπισμό του ανθρώπινου σκελετού. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στα αποτελέσματα των ανθρωπολογικών μελετών και των εργαστηριακών αναλύσεων ώστε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού. Όπως δήλωσε στο in.gr ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του «Δημόκριτου» Γ.Μανιάτης, τα πρώτα ερωτήματα που θα απαντηθούν είναι αυτά που αφορούν στην ηλικία και το φύλο του νεκρού. Άμεσα ξεκινά η γεωφυσική διασκόπηση που θα καθορίσει το μέλλον των ανασκαφών στον λόφο Καστά.

Σε νέα φάση περνά η έρευνα στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, μετά τον εντοπισμό του ανθρώπινου σκελετού σε κιβωτιόσχημο τάφο, κάτω από το δάπεδο σφράγισης του τρίτου θαλάμου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στα αποτελέσματα των ανθρωπολογικών μελετών και των εργαστηριακών αναλύσεων ώστε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού.

Η ειδική ανάλυση του DNA θα γίνει στο Ινστιτούτο Βιομοριακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με το οποίο συνεργάζεται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».


Σε δηλώσεις του στο in.gr, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του «Δημόκριτου», Γιάννης Μανιάτης, εξήγησε πως τόσο η ανθρωπολογική μελέτη όσο και οι εργαστηριακές αναλύσεις, που θα δώσουν τη συνολική εικόνα για την ταυτότητα του νεκρού, είναι διαδικασίες χρονοβόρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι απαντήσεις που μπορεί να δοθούν πιο άμεσα αφορούν στο φύλο, το ύψος και την ηλικία του νεκρού τη στιγμή του θανάτου. Όσον αφορά, όμως, στην αιτία θανάτου, εάν ο νεκρός έφερε τραύματα ή έπασχε από κάποια ασθένεια, θα χρειαστούν περισσότεροι από τρεις μήνες -ίσως και ένας χρόνος- για ασφαλή συμπεράσματα.

Επίσης, οι ισοτοπικές αναλύσεις θα δώσουν στοιχεία για τη διατροφή του νεκρού, κι έτσι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τον τρόπο ζωής του.

Ερωτηθείς εάν με τη μέθοδο του DNA μπορεί να διαπιστωθεί συγγενική σχέση του νεκρού της Αμφίπολης με τον Φίλιππο Β’, ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως αναμένεται η σχετική έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να ολοκληρωθεί η δημιουργία της βάσης δεδομένων από τα ευρήματα της Βεργίνας. Μόλις δημιουργηθεί η βάση δεδομένων, τότε θα μπορεί να γίνει η σύγκριση του DNA των οστών.

Όσον αφορά στη χρονολόγηση, ο κ. Μανιάτης είπε ότι η χρονική περίοδος που έζησε και πέθανε ο νεκρός μπορεί να υπολογιστεί με απόκλιση 100-150 ετών και μόνο εάν εντοπιστούν άλλα στοιχεία, π.χ. ένα κομμάτι ξύλου από το φέρετρο, θα μπορούσε να γίνει η χρονολόγηση με μεγαλύτερη ακρίβεια.


Άμεσα η διασκόπηση

Το μέλλον των ανασκαφών στον λόφο Καστά θα κρίνει εν πολλοίς η γεωφυσική διασκόπηση με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, που θα γίνει από την επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα.

Η διασκόπηση θα ξεκινήσει άμεσα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, καθώς η βροχή δεν είναι «απαγορευτική» για την εξέλιξη του έργου. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη της έρευνας.

Μόλις οι αρχαιολόγοι πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της διασκόπησης θα αποφασίσουν σε ποια σημεία του λόφου θα πρέπει να γίνουν οι δοκιμαστικές τομές.

Παράλληλα, στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αμφίπολης προχωρά η συντήρηση των ευρημάτων από τον τύμβο. Ένα από τα έργα των συντηρητών είναι η αποκατάσταση του ψηφιδωτού με την αρπαγή της Περσεφόνης.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι υποστηλωτικές εργασίες στο μνημείο και το κοσκίνισμα των χωμάτων, ενώ ένα άλλο έργο που θα δρομολογηθεί είναι η αποκατάσταση του ταφικού περιβόλου, αφού εντοπίστηκαν εκατοντάδες μαρμάρινα μέλη του.

«Η ολοκλήρωση της επιβεβαίωσης του ταφικού μνημείου έρχεται με τον τάφο και με τον σκελετό» δήλωσε στο Mega ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ενώ στο ερώτημα εάν υπάρχει «λίστα» προσώπων στα οποία αποκλείεται να ανήκει ο σκελετός, απάντησε:

«Δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε το ψηφιδωτό, δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τις Καρυάτιδες, δεν υπήρχε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστύλια. Τηρήσαμε την παρακολούθηση της σκαπάνης, ακολουθούμε τη σκαπάνη και μετέχουμε και στη γοητεία του απροσδόκητου».


Αννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024