Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμφίπολη: Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός

Αμφίπολη: Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός

Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι όλα έχουν τελειώσει, η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο της Αμφίπολης επιφύλασσε εντυπωσιακά ευρήματα: Η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη και η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσαν πως κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν κιβωτιόσχημος τάφος και σκελετός νεκρού. Όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε ένα μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, μιας εξέχουσας προσωπικότητας, αφού μόνο έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος. Δείτε τις φωτογραφίες από τα νέα ευρήματα.

Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι όλα έχουν τελειώσει, η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο της Αμφίπολης επιφύλασσε εντυπωσιακά ευρήματα: Η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν κιβωτιόσχημος τάφος και σκελετός νεκρού.

Όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε ένα μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του, και μιας εξέχουσας προσωπικότητας, αφού μόνο έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Διαβάστε επίσης

Ο τάφος

Ο τάφος βρέθηκε σε βάθος 1,60 μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου και είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθους.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να θεωρήσουν ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80 μέτρα.

Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση (πλάτους 0,54μ. και μήκους 2,35 μέτρων) -θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, επίσης, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου.

Όπως διαπιστώθηκε, το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90 μέτρα.

Ο σκελετός βρέθηκε εντός και εκτός του τάφου και τώρα αναμένεται η εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού από ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστωθούν το φύλο και η ηλικία του νεκρού. Επίσης, θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

«Το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη» τονίζουν οι επιστήμονες και σημειώνουν πως το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ο Τύμβος έχει ύψος 33 μέτρα, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84.

Οι εργασίες αποκατάστασης

Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο.

Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις, τα οποία είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.

Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

Τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο, αλλά και των ευρημάτων που έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

Από το ΑΠΘ η γεωφυσική διασκόπηση

Όσον αφορά στη γεωφυσική διασκόπηση, όπως ανακοινώθηκε θα γίνει από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.

Για την διερεύνηση του τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο.

Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Έχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων-Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολίδα κ.ά.

Επιμέλεια: Αννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024