Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι επιτέλους αυτή η Cat Power που θα μας επισκεφτεί σε λίγες ημέρες;

Ποια είναι επιτέλους αυτή η Cat Power που θα μας επισκεφτεί σε λίγες ημέρες;

Για τις γυναίκες, είναι μια που θα ήθελαν να της μοιάσουν. Για τους άντρες, είναι μια γυναίκα που θα ήθελαν να την κατακτήσουν. Κυρίως όμως, η Cat Power είναι μια ταλαντούχα μουσικός που ποτέ δεν γνώρισε την απήχηση που της άξιζε.

Είναι μια περίεργη –και συνάμα γοητευτική- ιστορία αυτή η Cat Power: κατά πολλούς, η Τσαν Μάρσαλ (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) είναι ίσως η πιο όμορφη «ανεξάρτητη» μουσικός που έβγαλε ποτέ η ροκ σκηνή των ΗΠΑ.

Γλυκιά, εύθραυστη, αλλά και δυναμική όταν χρειαστεί, βγάζοντας τα γατίσια της νύχια και δικαιολογώντας έτσι άψογα το καλλιτεχνικό της παρατσούκλι: «Γατίσια Δύναμη». Η, καταγόμενη από την Ατλάντα της Τζόρτζια, 42χρονη μουσικός (μάλιστα, με τους γονείς της να είναι επαγγελματίες μουσικοί της μπλουζ σκηνής της πόλης) παράτησε το σχολείο στα 17 της για να γίνει μουσικός και στα 20 της χρόνια βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να μπει στο μουσικό κύκλωμα της πόλης.

Τελικά κατέληξε να βρίσκει μια παρέα με κάτι άλλους φίλους και να περνάνε τα βράδια κάνοντας ατέλειωτες αλητείες μέχρι το πρωί, χωρίς να νοιάζονται για το πως θα βγάλουν τα προς το ζην. Μέχρι που την πρόσεξε ένα μέλος του αμερικανικού συγκροτήματος των Sonic Youth και τελικά κατάφερε να την φέρει σε επαφή με την δισκογραφική εταιρία Matadοr, η οποία της έκλεισε το πρώτο της συμβόλαιο.

Οι αρχές της δεκαετίας την βρίσκουν να έχει προβλήματα με το αλκοόλ και τις ζωντανές της εμφανίσεις να γίνονται ολοένα και πιο απρόβλεπτες, ώσπου το 2003 κυκλοφόρησε το άλμπουμ You Are Free με τις συμμετοχές των Εντι Βέντερ (των Pearl Jam) και Ντέιβ Γκρολ (των Nirvana και μετά των Foo Fighters) και κάπως πήγε να γίνει γνωστή και στο ευρύτερο κοινό. Όμως εκείνη επέμενε να αδικεί κατάφωρα τον εαυτό της, παραδομένη στο αλκοόλ, τις τοξικές διαπροσωπικές σχέσεις και τις άνισες ζωντανές της εμφανίσεις.

Έχει κυκλοφορήσει οκτώ άλμπουμ στην Matador από το 1996 μέχρι το πιο πρόσφατο Sun, ενώ ως… magnum opus της μνημονεύεται μέχρι σήμερα το άλμπουμ The Greatest που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2006.

Στις αρχές του 2007, το The Greatest απέσπασε το βραβείο Shortlist Music Prize για το Καλύτερο Άλμπουμ του 2006 ενώ λίγο μετά δοκίμασε και τις ικανότητες της στην υποκριτική, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στην ταινία My Blueberry Nights δίπλα στον Τζουντ Λο.

Προσωπικά, τη θυμάμαι να παίζει ένα μικρό, ακουστικό σετ στο -κλειστό πλέον- Mo Better των Εξαρχείων, το καλοκαίρι του 2000. Ήταν λίγες ημέρες πριν την έλευση στην Αθήνα άλλων δυο μεγάλων συγκροτημάτων για συναυλίες, των Radiohead και των Pet Shop Boys και, όπως ήταν εύλογο, η εμφάνιση της πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Πάντα όμως θα τη θυμόμαστε για τις εξαιρετικές της διασκευές στην αγαπημένη της ακουστική κιθάρα, αλλά και για τραγούδια όπως το παρακάτω:

Η Cat Power ζωντανά στην Αθήνα την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στο Fuzz Live Music Club

Κωνσταντίνος Τσάβαλος


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024