Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη σύλληψη του Ρομάν Πολάνσκι στην Πολωνία επεδίωξαν οι ΗΠΑ

Τη σύλληψη του Ρομάν Πολάνσκι στην Πολωνία επεδίωξαν οι ΗΠΑ

Τη σύλληψη του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι στην Πολωνία, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, επεδίωξαν οι ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει πολωνική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τη σύλληψη του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι στην Πολωνία, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, επεδίωξαν οι ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Γκαζέτα Βιμπόρζα», επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Πολάνσκι, ο οποίος έχει πολωνική και γαλλική υπηκοότητα και είναι σήμερα 81 ετών, καταζητείται από το 1977 από τις αμερικανικές αρχές για παράνομη σεξουαλική σχέση με ανήλικη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αίτημα των ΗΠΑ προς την Εισαγγελία της Πολωνίας να συλληφθεί ο Πολάνσκι και να αρχίσει η διαδικασία για την έκδοσή του απορρίφθηκε, επειδή δεν πληρούνταν τα απαραίτητα -βάσει των διεθνών συμφωνιών- κριτήρια. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο πολωνός γενικός εισαγγελέας είχε δηλώσει ήδη από το 2010 πως η έκδοση του Πολάνσκι δεν είναι δυνατή, επειδή το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται έχει ήδη παραγραφεί βάσει της πολωνικής νομοθεσίας.

Ωστόσο δεν έχει παραγραφεί βάσει του αμερικανικού δικαίου και, μολονότι ο Πολάνσκι δεν μπορεί να εκδοθεί από την Πολωνία, η σύλληψή του κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ παραμένει δυνατή.

Αυτή τη φορά αναμένεται ότι θα έχει επιστρέψει στη Γαλλία, όπου κατοικεί, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του, εκτιμά ένας εισαγγελέας τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Ο δημιουργός της «Νύκτας των Βρυκολάκων» και του «Μωρού της Ρόζμαρι» συνελήφθη το 2009 στη Ζυρίχη και στη συνέχεια τέθηκε υπό υπό κατ’ οίκον κράτηση, αλλά δεν προχώρησε η έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Το 2011 επισκέφθηκε ινκόγκνιτο την Πολωνία, αλλά τώρα η παρουσία του στη χώρα δεν έμεινε κρυφή καθώς την Τρίτη παραβρέθηκεστα εγκαίνια του Εβραϊκού Μουσείου και έτσι το πρόσωπό του εμφανίστηκε στην τηλεόραση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024