Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρυμμένο στο υπόσκαφο του τρίτου θαλάμου το μεγάλο μυστικό;

Κρυμμένο στο υπόσκαφο του τρίτου θαλάμου το μεγάλο μυστικό;

Και τώρα τι; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί από το απόγευμα της Τρίτης αναφορικά με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, αφού η ύπαρξη τέταρτου θαλάμου δεν επιβεβαιώθηκε. Η έρευνα βρίσκεται τώρα στο πιο κρίσιμο σημείο της και μένει να φανεί εάν το μυστικό του αρχαίου τάφου είναι θαμμένο κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Επιπλέον, μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή το πλάνο ώστε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος για το κοινό. 

Και τώρα τι; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί από το απόγευμα της Τρίτης αναφορικά με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, αφού η ύπαρξη τέταρτου θαλάμου δεν επιβεβαιώθηκε. Η έρευνα βρίσκεται τώρα στο πιο κρίσιμο σημείο της και τις επόμενες ημέρες, με τη συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος, θα φανεί εάν το μυστικό του αρχαίου τάφου είναι θαμμένο κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου.Επιπλέον, μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή το πλάνο ώστε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος για το κοινό.

Η γεωλογική τομή έχει δείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου είναι 7,53 μ., δηλαδή διαπιστώθηκε πως το βάθος του είναι κατά 1,50 μ. μεγαλύτερο από τους προηγούμενους θαλάμους. Ήδη η έρευνα κάτω από το δάπεδο, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση, έφερε στο φως θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας -ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας- καθώς και τμήματα από το ψηφιδωτό του δεύτερου θαλάμου.

      Τοίχος σφράγισης;

      Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα και το πρώτο βίντεο (διάρκειας 2′:10») από την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως και για την επιστημονική ομάδα αποτελεί υπόθεση εργασίας το ενδεχόμενο το δάπεδο του τρίτου θαλάμου να είναι ένας τοίχος σφράγισης.

      «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα» δήλωσε η κ. Μενδώνη, με αφορμή το γεγονός ότι η κατασκευή του δαπέδου από πωρόλιθο δεν συμβαδίζει με την πολυτέλεια που ανέδειξαν οι προηγούμενοι χώροι: τα εντυπωσιακά γλυπτά των Σφιγγών και των Καρυάτιδων και το περίτεχνο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης.

      Διαφορετικές φάσεις

      Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας της διεπιστημονικής ομάδας δημιουργείται άλλη μία υπόθεση εργασίας, που αφορά στις φάσεις εξέλιξης του μνημείου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο δείχνει ότι πιθανότατα η κατάχωση και η κατασκευή των τοίχων σφράγισης έγιναν σε υστερότερο χρόνο. {{{ moto }}}

      Συλημένο το μνημείο

      Σαφές είναι πλέον ότι το μνημείο έχει συληθεί. Η απάντηση άλλωστε της κ. Μενδώνη στο ερώτημα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει, κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει, ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων».

      Ποιος είναι ο νεκρός;



      Στο ερώτημα εάν είναι θαμμένος κάποιος βασιλιάς, η κ. Μενδώνη ήταν σαφής: «Το ποιος είναι θαμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια».

      Σε κάθε περίπτωση, όμως, «τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του».

      «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες» τόνισε.

      Οι πρώτοι επισκέπτες

      Αυτό που πολλοί βιάζονται να μάθουν είναι πότε θα δεχθεί το μνημείο του πρώτους του επισκέπτες. Το πότε θα γίνει επισκέψιμο το μνημείο, θα εξαρτηθεί από την πορεία των τεχνικών παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες να γίνουν. Ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

      Ήδη εκπονείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών, ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί από φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, χιονοπτώσεις κλπ).

      Επίσης, θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.

      Άννα Ανδίρα

      *Το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στα Νέα


      Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

      Sports in

      O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

      Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

      Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      in.gr | Ταυτότητα

      Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

      Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

      Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

      Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

      Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

      ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

      Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

      Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024