Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμφίπολη: Φρένο στην ανασκαφή έβαλε η κακοκαιρία

Αμφίπολη: Φρένο στην ανασκαφή έβαλε η κακοκαιρία

Να σταματήσει η βροχή περιμένουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη για να συνεχίσουν την ανασκαφή στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης. Οι έρευνες σταμάτησαν, καθώς η κακοκαιρία εμποδίζει τις εργασίες αποχωμάτωσης από το εσωτερικό του θαλάμου. Παράλληλα, όπως δήλωσε στο in.gr η Άννα Παναγιωταρέα, τόσο η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας όσο και τα δύο κομμάτια από το αριστερό μαρμάρινο θυρόφυλλο, που βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο, μεταφέρθηκαν για συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.

Να σταματήσει η βροχή περιμένουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη για να συνεχίσουν την ανασκαφή στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης. Οι έρευνες σταμάτησαν, καθώς η κακοκαιρία εμποδίζει τις εργασίες αποχωμάτωσης από το εσωτερικό του θαλάμου.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στο in.gr η Άννα Παναγιωταρέα, τόσο η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας όσο και τα δύο κομμάτια από το αριστερό μαρμάρινο θυρόφυλλο, που βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο, έχουν μεταφερθεί για συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.

Η επόμενη ενημέρωση των δημοσιογράφων έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 28 Οκτωβρίου. Όπως όμως έχει δείξει η έως τώρα πορεία της ανασκαφής, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει με ακρίβεια ότι έως τότε δεν θα αποκαλυφθεί ένα νέο εύρημα.

Από τον Αύγουστο, άλλωστε, ο Τύμβος Καστά δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Καθοριστικό ρόλο, ωστόσο, θα παίξει και ο καιρός.

Τα πιο πρόσφατα ευρήματα εντοπίστηκαν στον τέταρτο χώρο του τάφου (σ.σ. στον τρίτο θάλαμο) και είναι η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας και τα δύο μεγάλα τμήματα από το αριστερό μαρμάρινο θυρόφυλλο (διαστάσεων 0,89×1,49×0,15 μ. το πρώτο και 0,89×1,30×0,15 μ. το δεύτερο) του θαλάμου.

Βρέθηκε, επίσης, ένα κομμάτι μήκους 2,5 μ. από το κατώφλι με σημάδια (κυρτές βαθύνσεις) που δείχνουν τη χρήση μεταλλικών τροχιών οι οποίες διευκόλυναν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών αποχωμάτωσης, αναμένεται να αποκαλυφθεί το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, για το οποίο η δοκιμαστική τομή έδειξε ότι είναι στρωμένο με πωρόλιθους που έφεραν λευκό επίχρισμα.


Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024