Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευκαιρίες για τον πολιτισμό από τη «βιωματική οικονομία»

Ευκαιρίες για τον πολιτισμό από τη «βιωματική οικονομία»

Οι ευκαιρίες που προσφέρει στον πολιτισμό η «βιωματική οικονομία», με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πολιτιστικών χώρων ήταν το βασικό θέμα της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βρετανική Πρεσβεία της Αθήνας.

Οι ευκαιρίες που προσφέρει στον πολιτισμό η «βιωματική οικονομία», με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πολιτιστικών χώρων ήταν το βασικό θέμα της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βρετανική Πρεσβεία της Αθήνας.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η δημιουργία διαδραστικού περιεχομένου με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη στους πολιτιστικούς χώρους, ο σχεδιασμός ροής πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ελκυστική προβολή του «πολιτιστικού προϊόντος» και οι τρόποι αναζήτησης ιδιωτικών πόρων (π.χ., μέσω δωρεών ή εταιρικών χορηγιών).

Επίσης στην ατζέντα βρέθηκε η μείωση των εξόδων ως βασικός άξονας του οικονομικού σχεδιασμού, η εμπορική αξιοποίηση πολιτιστικών brands εντός και εκτός συνόρων, η έρευνα και η ανάπτυξη κοινού, καθώς και οι τρόποι προσέλκυσης νέων σε ηλικία επισκεπτών.

Μεταξύ των ομιλητριών στην εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας ήταν η Emma Black, υπεύθυνη για τις δωρεές ιδιωτών του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου. Το εν λόγω μουσείο συγκαταλέγεται στο δίκτυο Μουσείων Επιστημών, το πλέον σημαντικό δίκτυο μουσείων επιστημών και καινοτομίας ανά την υφήλιο, με 5 εκατ. επισκέπτες ετησίως.

Μιλώντας στο in.gr, η Emma Black αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην ταυτότητα των δωρητών του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου: «πρόκειται για τους καθημερινούς επισκέπτες του μουσείου (2 εκατ. λίρες έχουν συγκεντρωθεί την τελευταία τετραετία από τη συγκεκριμένη κατηγορία), ανθρώπους που εργάζονται στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και ιδιώτες για τους οποίους ο κόσμος μας λειτουργεί ως πηγή εμπνεύσεως».

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου, τόνισε η Emma Black, «δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στην οικοδόμηση μιας στενής σχέσης, μιας σχέσης ζωής, με όλους τους δωρητές. Επιθυμούν να τους γνωρίσουν, να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουν το μουσείο, να τους βοηθήσουν να εξωτερικεύσουν τις αντιλήψεις τους. Παράλληλα, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς όλους τους δωρητές με διάφορους τρόπους, από τις απλές ευχαριστίες κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο έως τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκδηλώσεις του μουσείου και τη σύνδεση του μουσείου με συγκεκριμένα brand names».

Σύμφωνα με την Emma Black, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε μεγάλο βαθμό εξοικειωμένοι με την έννοια των φιλανθρωπικών δωρεών, γεγονός που επέτρεψε στα μουσεία, καθώς και τους φορείς της τέχνης και του πολιτισμού εν γένει, να καταστήσουν την ιδιωτική χρηματοδότηση βασικό πυλώνα του επιχειρηματικού σχεδιασμού και, κατ’ επέκταση, της στοχοθεσίας τους.

Επιπλέον, η κ. Black απάντησε στο ερώτημα πόσο πειστικά και ισχυρά μπορεί να είναι τα επιχειρήματα που πασχίζουν να προβάλουν οι υπεύθυνοι των μουσείων και των άλλων πολιτιστικών φορέων στη χώρα μας υπέρ της δωρεάς και της αφιλοκερδούς προσφοράς, δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης της τελευταίας πενταετίας.

Και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να σταλεί ένα ευθύ και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε επισκέπτη των μουσείων μας, που θα συνοδευτεί ασφαλώς από τα κατάλληλα επιχειρήματα και τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

«Η συνεισφορά σας είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή λειτουργία του μουσείου, η συμβολή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να είναι σε θέση το μουσείο να προσφέρει τις εμπειρίες που όλοι προσδοκούν» ξεκαθάρισε.

Τέλος, η Emma Black δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο που διαδραματίζει στη διαδικασία εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων από ιδιώτες η αποστολή του μουσείου, δηλαδή ο ίδιος ο σκοπός της υπάρξεώς του. Τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, που μεταβάλλουν διαχρονικά τον καθημερινό βίο μας και προβάλλονται από το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, συνιστούν την καλύτερη πηγή εμπνεύσεως για τα ανήσυχα πνεύματα και μετατρέπουν τους ιδιώτες-δυνάμει δωρητές σε ενεργούς υποστηρικτές του μουσείου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού από τη Μεγάλη Βρετανία, εκπρόσωποι ελληνικών μουσείων και κρατικών φορέων, ΜΚΟ και ιδρυμάτων από το χώρο του πολιτισμού, καθώς και εταιρείες παραγωγής περιεχομένου και ψηφιακών εφαρμογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024