Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολ Λάβερτι και Ελία Σουλεϊμάν στο 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Πολ Λάβερτι και Ελία Σουλεϊμάν στο 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ο παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν και ο σεναριογράφος και μόνιμος συνεργάτης του βρετανού σκηνοθέτη, Κεν Λόουτς, Πολ Λάβερτι θα βρεθούν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Οι δύο καλεσμένοι θα δώσουν masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν και ο σεναριογράφος και μόνιμος συνεργάτης του βρετανού σκηνοθέτη, Κεν Λόουτς, Πολ Λάβερτι θα βρεθούν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Οι δύο καλεσμένοι θα δώσουν masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα παραστούν σε προβολές.

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου (13:00 στον Ιανό), ο παλαιστίνιος ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής Ελία Σουλεϊμάν (Θεϊκή Παρέμβαση, Ο Χρόνος που Απομένει) θα μιλήσει στο κοινό για την τέχνη του. Την ίδια ημέρα στις 20:30 το βράδυ, ο σκηνοθέτης θα προλογίσει την ταινία του Ο Χρόνος που Απομένει στον κινηματογράφο Άστυ.

Ο Σουλεϊμάν έχει περιπλανηθεί από τη γενέτειρά του, Παλαιστίνη, στη Νέα Υόρκη, κι από εκεί στο Παρίσι, και μετά την Ελβετία. Το 1996, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, για την ταινία του, το Χρονικό μιας Εξαφάνισης (1996), ενώ με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, Θεϊκή Παρέμβαση (2002), απέσπασε στις Κάννες το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών, καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία στην Ρώμη. Η τρίτη του ταινία Ο χρόνος που απομένει (2009) διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Παρότι η Παλαιστίνη δεν αναγνωρίζεται ως κράτος κινηματογραφικής παραγωγής, αυτό δεν απέτρεψε τα Όσκαρ από το να συμπεριλάβει το φιλμ στα υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

To Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, σεναριογράφος Πολ Λάβερτι θα μιλήσει για το κινηματογραφικό σενάριο και τη συνεργασία του με τον Κεν Λόουτς. Το masterclass θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την ίδια ημέρα στις 6.15 μ.μ. στον κινηματογράφο Άστυ, ο Λάβερτι θα παρίσταται στην προβολή της ταινίας Το όνομά μου είναι Τζο, σε σκηνοθεσία του Κεν Λόουτς και σενάριο του ίδιου, την οποία επέλεξε και θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, στο πλαίσιο του αφιερώματος «8 Έλληνες σκηνοθέτες επιλέγουν την αγαπημένη τους Ευρωπαϊκή ταινία».

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο Όπερα, ο Λάβερτι θα παραστεί στην Τελετή Λήξης του Πανοράματος και θα βραβευτεί για τη συνολική του συνεισφορά στον κινηματογράφο. Παράλληλα, θα προλογίσει την ταινία του Κεν Λόουτς, Jimmy’s Hall σε σενάριο του ίδιου.

Η ταινία προβάλλεται σε πρώτη προβολή, σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Feelgood Entertainment. Στις αίθουσες θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου.

Αν και προέρχεται από ένα εξαιρετικά κοσμοπολίτικο υπόβαθρο, ο δικηγόρος Πολ Λάβερτι υπήρξε για πολλά χρόνια μαχητικός ακτιβιστής σε ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίων. Το βιογραφικό του καταγράφει έντεκα σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους, με τον Λόουτς, και συνεργασίες που αφορούν σε αρκετά ακόμα εν εξελίξει έργα με άλλους σκηνοθέτες.

Για την ταινία Γλυκά δεκάξι (2002) κέρδισε βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες. Τρία χρόνια αργότερα, και πάλι σε συνεργασία με τον Λόουτς απέσπασαν τον Χρυσό Φοίνικα, στο φεστιβάλ των Καννών, για την ταινία Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι, ενώ το 2010 κέρδισε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, το βραβείο Κοινού, για το σενάριό του στο Ακόμα και η βροχή (Tambien La Lluvia) (2010).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024