Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Όσκαρ ντε λα Ρέντα

Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Όσκαρ ντε λα Ρέντα

Ο κόσμος της μόδας λέει αντίο σε ένα από τα μεγαλύτερα είδωλά του. Ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα, ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα στο χώρο της υψηλής ραπτικής, πέθανε σε ηλικία 82 ετών προσβεβλημένος από καρκίνο. Τα λαμπερά και ρομαντικά βραδινά φορέματά του έντυσαν τουλάχιστον επί πέντε δεκαετίες σταρ του Χόλιγουντ, ηθοποιούς και τραγουδίστριες, καθώς και τις Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ. Φωτογραφικό κλικ στον Όσκαρ ντε λα Ρέντα και τις δημιουργίες του.

Ο κόσμος της μόδας λέει αντίο σε ένα από τα μεγαλύτερα είδωλά του. Ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα, ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα στο χώρο της υψηλής ραπτικής πέθανε σε ηλικία 82 ετών προσβεβλημένος από καρκίνο.

Τα λαμπερά και ρομαντικά βραδινά φορέματά του έντυσαν τουλάχιστον επί πέντε δεκαετίες σταρ του Χόλιγουντ, ηθοποιούς και τραγουδίστριες, καθώς και τις Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ από την Τζάκι Κένεντι έως πιο πρόσφατα την Χίλαρι Κλίντον.

Ο Όσκαρ ντε Λα Ρέντα έγινε εξαιρετικά διάσημος στο ευρύ κοινό μέσω της σειράς Sex and the City, όπου υμνήθηκε ως θρυλική μορφή της μόδας από τις πρωταγωνίστριες που ντύθηκαν με τις δημιουργίες του. Η πιο πρόσφατη δημιουργία του ήταν το ιβουάρ νυφικό της Αμάλ Κλούνι.

Ο διάσημος σχεδιαστής είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από καρκίνο το 2006.

Η ιστοσελίδα του προβάλλοντας απλώς την υπογραφή του σε σκούρο φόντο, χωρίς σχόλιο, επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου, την οποία μετέδωσε αρχικά το αμερικανικό δίκτυο ABC News επικαλούμενο την οικογένειά του.

Σύμφωνα με τους New York Times και το BBC, ο μέντορας των αμερικανών σχεδιαστών -του οποίου η αυτοκρατορία μόδας εδρεύει στη Νέα Υόρκη- πέθανε στο σπίτι του στο Κεντ του Κονέκτικατ.

Γεννημένος στη Δομινικανή Δημοκρατία στις 22 Ιουλίου 1932, ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1960, καθώς η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζάκι Κένεντι έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στις δημιουργίες του.

Στη διάρκεια της 50 ετών και πλέον καριέρας του, έντυσε τις περισσότερες πρώτες κυρίες στις ΗΠΑ. Την υπογραφή του Όσκαρ ντε λα Ρέντα έφεραν πολλά κομμάτια από την γκαρνταρόμπα της Χίλαρι Κλίντον, με την οποία τον συνέδεε ιδιαίτερη φιλία.

Εκτός από την Τζάκι, τη Νάνσι Ρίγκαν, τη Χίλαρι Κλίντον, τη Λόρα Μπους που δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για το ταλέντο του, έχει ντύσει πάμπολες ηθοποιούς, διασημότητες, εστεμμένες μεταξύ τους η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Πενέλοπε Κρουθ, η βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας.

Πολλές σταρ του Χόλιγουντ περπάτησαν στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ με τις δημιουργίες του, ανάμεσά τους η Νικόλ Κίντμαν και η Κάμερον Ντίαζ.

Τα θηλυκά και γοητευτικά φορέματά του, οικεία στους κόκκινους τάπητες, αντανακλούσαν την ιδιαίτερη σχέση του με τη γυναικεία κομψότητα.

Πάντα κομψός και τζέντλεμαν, εξαίρετος χορευτής και με φιλανθρωπικό έργο στον ελεύθερο χρόνο του, άνετος παντού, ο Όσκαρ ντελ λα Ρέντα είχε παρουσιάσει νέα του συλλογή κατά την τελευταία Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη.

Αναζητούσε κάποιον εδώ και μήνες για να τον διαδεχθεί στον οίκο μόδας του, που έχει την έδρα του στην Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε το 1965. Πριν από μόλις μια εβδομάδα, είχε ανακοινώσει τον διορισμό του Πίτερ Κόπινγκ, διευθυντή του δημιουργικού τμήματος.

Ο Κόπινγκ, καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Νίνα Ρίτσι επί πέντε χρόνια, θα αναλάβει τα καθήκοντα του στις 3 Νοεμβρίου και θα παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή στην Εβδομάδα Μόδας τον Φεβρουάριο.

Ανακοινώνοντας τον διορισμό του, ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα είχε υπογραμμίσει ότι σκόπευε να «μετέχει ενεργά στην μετάβαση».

Μοναχογιός σε μια οικογένεια με επτά παιδιά, ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα έδειχνε να έχει μια φυσική σχέση με τη γυναικεία κομψότητα και οι γυναίκες λάτρευαν τα φορέματά του, μέσα στα οποία ένιωθαν απλώς όμορφες.

Από εύπορη οικογένεια, ο πατέρας του εργαζόταν στον ασφαλιστικό τομέα, έφυγε στα 18 του χρόνια για τη Μαδρίτη, αρχικά για να σπουδάσει ζωγραφική στην Ακαδημία του Σαν Φερνάντο. Πολύ γρήγορα ανέπτυξε ένα πάθος με τη μόδα και άρχισε ως μαθητευόμενος στον οίκο Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγα.

Στην συνέχεια πήγε να εργαστεί στο Παρίσι για να γίνει βοηθός στον οίκο Λανβέν του Αντόνιο Καστίγιο και για να εργαστεί στην Ελίζαμπεθ Άρντεν πριν εγκαινιάσει τον δικό του οίκο μόδας το 1965. Κατόπιν τον συναντούμε κυρίως να σχεδιάζει συλλογές υψηλής ραπτικής για τον οίκο Μπαλμέν από το 1989 έως το 2002.

Ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα είχε τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στη διάρκεια της καριέρας του, όπως με το βραβείο για τον Δημιουργό της Χρονιάς του Συμβουλίου των Αμερικανών Σχεδιαστών Μόδας το 2000 και το 2007. Είχε επίσης τιμηθεί με το βραβείο Τζέφρι Μπιν το 1989 για τη συνολική του προσφορά από το ίδιο Συμβούλιο.

Συλλυπητήρια μηνύματα κατέκλυσαν κυρίως το Διαδίκτυο με την ανακοίνωση του θανάτου του.

Ο διάσημος σχεδιαστής είχε παντρευτεί δύο φορές. Η πρώτη με την Γαλλίδα Φρανσουάζ ντε Λανγκλάντ, μετά τον θάνατο της οποίας το 1983 υιοθέτησε έναν γιο από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την Ανέτ Ενγκελχαρντ, την οποία αφήνει πίσω του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024