Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σινεμά και ψυχανάλυση στον κινηματογράφο Παύλο Ζάννα στη Θεσσαλονίκη

Σινεμά και ψυχανάλυση στον κινηματογράφο Παύλο Ζάννα στη Θεσσαλονίκη

Στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή «ξαπλώνει» η τέχνη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  «Σινεμά και Ψυχανάλυση, εικόνα και ασυνείδητο» που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη. Τις εκδηλώσεις στηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή «ξαπλώνει» η τέχνη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σινεμά και Ψυχανάλυση, εικόνα και ασυνείδητο» που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη. Τις εκδηλώσεις στηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών Αθηνών και του Ψυχαναλυτικού Κύκλου Θεσσαλονίκης (Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής), τα Σάββατα 4 Οκτωβρίου, 15 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

Ειδικοί του Κινηματογράφου και της Ψυχανάλυσης εισάγουν τους θεατές στον κόσμο της εικόνας, όπου ξεδιπλώνεται καρέ καρέ η ζωή με τα αδιέξοδά της, τις συγκρούσεις, τα πάθη και τον πόνο. Οι μυστικές και άγνωστες προθέσεις των ηρώων, οι ασυνείδητες σκέψεις, οι ανομολόγητες επιθυμίες και παράδοξες απολαύσεις αποκαλύπτονται με κύριο πρωταγωνιστή το Φροϋδικό Ασυνείδητο.

Πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

14:00 Προβολή της ταινίας Ο κανόνας του παιχνιδιού του Ζαν Ρενουάρ

Τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μια ομάδα γάλλων αριστοκρατών μαζί με τους υπηρέτες τους συγκεντρώνονται σε ένα κάστρο για ένα κυνηγετικό Σαββατοκύριακο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Η γαλλική μπουρζουαζία, οι ταξικές διαφορές, η υποκρισία, οι ίντριγκες και ο αμοραλισμός γίνονται οι κύριοι θεματικοί άξονες επάνω στους οποίους ο κορυφαίος γάλλος σκηνοθέτης χτίζει με δεξιοτεχνία μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Απόστολο Καρακάση (λέκτορας, τμήμα Κινηματογράφου, σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ), Θάνο Ξαφένια (ψυχίατρος, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής), Θεόδωρο Βαλαμουτόπουλο (ψυχίατρος, ομαδικός αναλυτής, μέλος της Group Analytic Society).

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

14:00 Προβολή της ταινίας Η παγοθύελλα του Ανγκ Λι

Το Νοέμβριο του 1973, παραμονές της Ημέρας των Ευχαριστιών, σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης, μια παγοθύελλα που πλήττει την περιοχή θα πυροδοτήσει δραματικές εξελίξεις σε μια μεσοαστική οικογένεια, τα μέλη της οποίας θα αναγκαστούν να δουν τις μεταξύ τους σχέσεις κάτω από μια νέα οπτική. Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Γρηγόρη Βαρδαρινό (σκηνοθέτης, The Noir Project Team), Νούλη Απαζίδου (ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής), Κατερίνα Κράββα (ψυχολόγος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας της Νέας Λακανικής Σχολής).

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

14:00 Προβολή της ταινίας Gattaca του Άντριου Νίκολ

Σε ένα μακρινό μέλλον όπου η γέννηση κάθε ανθρώπου βασίζεται σε ένα προμελετημένο συνδυασμό γονιδίων, ένας γενετικά κατώτερος νεαρός άνδρας, ο Βίνσεντ, παίρνει τη θέση ενός ανώτερου, προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρό του και να συμμετάσχει σε μια αποστολή στο διάστημα. Ωστόσο, λίγο πριν το ξεκίνημα της αποστολής, ο Βίνσεντ βρίσκεται στο στόχαστρο ενός αδίστακτου ερευνητή που απειλεί να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Γιώργο Τούλα (δημοσιογράφος), Βαγγέλη Ντούρο (ψυχίατρος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας της Νέας Λακανικής Σχολής), Ελισάβετ Νεοφυτίδου (ψυχολόγος).

Τις συζητήσεις συντονίζει ο Ρεζινάλντ Μπλανσέτ (ψυχαναλυτής, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου – Γαλλία).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024