Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου

Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου

Οκτώ ταινίες βγαίνουν αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες, με τις μισές από αυτές να ξεχωρίζουν. Σαδιστικό χιούμορ στις ταινίες Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε και Ιστορίες για Αγρίους, τρυφερή ματιά και κοινωνικό σχόλιο στο Xenia που αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόταση για το ελληνικό σινεμά.

Οκτώ ταινίες βγαίνουν αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες, με τις μισές από αυτές να ξεχωρίζουν. Σαδιστικό χιούμορ στις ταινίες Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε και Ιστορίες για Αγρίους, τρυφερή ματιά και κοινωνικό σχόλιο στο Xenia που αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόταση για το ελληνικό σινεμά.

Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε

(4/5)

Ξανά με το είδος του θρίλερ καταπιάνεται ο Ντέιβιντ Φίντσερ (Se7en, Zodiac), σε μία ταινία με σαρωτικό χιούμορ. Ο Νικ Νταν και η σύζυγός του Έιμι μοιάζουν να είναι το τέλειο ζευγάρι. Όταν η Έιμι εξαφανίζεται, οι υποψίες θα πέσουν πάνω στον Νικ, ο οποίος επιμένει ότι είναι αθώος. Βασισμένο στο μπεστ σέλερ της Τζίλιαν Φλιν και σε σενάριο της ίδιας, ο Φίντσερ αποδομεί τις σχέσεις των ζευγαριών και σατιρίζει τον κόσμο της live τηλεοπτικής κάλυψης που σπεύδει να καταδικάσει ή να ηρωοποιήσει κάποιον εν ριπή οφθαλμού. Το χιούμορ της ταινίας δεν είναι συμβατικό, προσεγγίζει περισσότερο τη σκοτεινή ειρωνική ματιά του Fight Club. Ο Φίντσερ καταφέρνει να αποσπάσει πολύ καλές ερμηνείες και από τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας (Μπεν Άφλεκ, Ρόζαμουντ Πάικ), χρησιμοποιώντας ακόμα και τα ερμηνευτικά τους «ατοπήματα» υπέρ του.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Ρόζαμουντ Πάικ, Νιλ Πάτρικ Χάρις

Xenia

(3,5/5)

Μετά τη Στρέλλα, ο Πάνος Κούτρας ασχολείται με μία πιο «νεανική» ταινία. Ο Ντάνυ είναι ένα αγόρι που έρχεται με το κουνέλι του από την Κρήτη στην Αθήνα για να βρει τον αδελφό του, Όντυ, και να του πει ότι η αλβανίδα μητέρα τους πέθανε. Τα δύο αγόρια που ζουν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά θα αναζητήσουν τον έλληνα πατέρα τους και θα πραγματοποιήσουν ένα road trip μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ο Κούτρας χρησιμοποιεί τους όρους ενός παραμυθιού: το Xenia του είναι μια Οδύσσεια στην Ελλάδα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της απόρριψης, ένα ταξίδι όπου κάνουν την εμφάνισή τους φασιστικές επιθέσεις, γλειφιτζούρια, κουνέλια και… η Πάτι Πράβο. Έχοντας μία αθεράπευτα αισιόδοξη οπτική, ο Κούτρας αρνείται να εγκαταλείψει τους ήρωές του στην απόγνωση, αποσπώντας στην πορεία υπέροχες ερμηνείες από τα δύο αγόρια (Κώστα Νικούλι και Νίκο Γκέλια). Και αν υπάρχουν στιγμές που η ταινία τραβά σε διάρκεια ή μοιάζει αφελής, αποτελεί παράδειγμα σινεμά ενός δημιουργού: ενός σκηνοθέτη που μιλά για όλα τα σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω του με υλικά το χρώμα, τη μουσική και την ελπίδα.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας
Πρωταγωνιστές: Νίκος Γκέλια, Κώστας Νικούλι, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Άγγελος Παπαδημητρίου

Ιστορίες για Αγρίους

(3,5/5)

Συλλογή από έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, οι οποίες ασχολούνται με το πώς καμιά φορά τα άγρια ένστικτα του ανθρώπου επιστρατεύονται στην περίπτωση μιας κοινωνίας σε κρίση (οικονομική, κοινωνική, διαπροσωπική). Με μια εκρηκτική αρχή, οι Ιστορίες για Αγρίους παρακολουθούν στιγμές ανθρώπων που χάνουν τον έλεγχο στη σύγχρονη Αργεντινή. Επιστρατεύοντας το μαύρο χιούμορ, ο σκηνοθέτης Νταμιάν Σιφρόν -με παραγωγό τον Πέδρο Αμοδοβάρ- φτιάχνει μια ταινία πολύ κοντά στο ελληνικό ταμπεραμέντο (η ταύτιση είναι αναπόφευκτη), προκαλώντας αβίαστα το (πικρό) γέλιο στο κοινό.

Σκηνοθέτης: Νταμιάν Σιφρόν
Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Νταρίν, Όσκαρ Μαρτίνες, Λεονάρντο Σμπαράλια

Γροθιές στους Τοίχους

Ο Έρικ είναι ένας βίαιος νεαρός που ρίχνεται ξαφνικά στο σκοτεινό κόσμο μιας φυλακής ενηλίκων. Καθώς προσπαθεί να επιβιώσει σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον έρχεται αντιμέτωπος με τον πατέρα του Νεβ, έναν άνδρα που ο Έρικ έχει να δει από πέντε ετών. Ο Έρικ αρνείται τις προσπάθειες του πατέρα του να τον προστατέψει και να τον επηρεάσει και αγωνίζεται να επιβληθεί στους φύλακες αλλά και στους άλλους κρατούμενους. Ένας ψυχοθεραπευτής, ο Όλιβερ, προτείνει στον Έρικ να ενταχθεί στην ομάδα κρατουμένων που προσπαθεί να βοηθήσει μαθαίνοντας τους να διαχειρίζονται την οργή και το δολοφονικό τους ένστικτο.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μακένζι
Πρωταγωνιστούν: Τζακ Ο’ Κόνελ, Μπεν Μέντελσον, Ρούπερτ Φρεντ

Rio I Love You

(2/5)

Μετά το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έρχεται η ώρα του Ρίο ντε Ζανέιρο για μία σπονδυλωτή ταινία που περιλαμβάνει μικρά στιγμιότυπα από την βραζιλιάνικη πόλη, σκηνοθετημένα από διαφορετικούς σκηνοθέτες. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αδιάφορες προσπάθειες, σε μία απόπειρα να παρουσιαστεί η πόλη ως καρτ ποστάλ. Φωτεινές εξαιρέσεις το «Τέξας» του Γκιγιέρμο Αριάγα για έναν μποξέρ που χάνει το χέρι του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και το «The Miracle» της Ναντίν Λαμπακί με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ, ενώ το «The Vampire from Rio» έχει ενέργεια και πλάκα. Στο σύνολό της, πάντως, η ταινία δεν καταφέρνει να μεταφέρει στον θεατή το «άρωμα» της πόλης που παρουσιάζει.

Σκηνοθεσία: Αντρούτσα Ουάτινγκτον, Πάολο Σορεντίνο, Φερνάντο Μεϊρέγες, Στέφαν Έλιοτ, Τζον Τορτούρο, Γκιγιέρμο Αριάγα, Σανγκ Σου Ιμ, Κάρλος Σαλντάνα, Ναντίν Λαμπακί

Ο Μικρός Νικόλας Πάει Διακοπές

(1,5/5)

Βασισμένο στα βιβλία των Σεμπέ και Γκοσινί, η ταινία του Λοράν Τιράντ παρακολουθεί τον Μικρό Νικόλα στις διακοπές με τους γονείς του δίπλα στη θάλασσα. Ρετρό ατμόσφαιρα και χιούμορ παλαιάς κοπής, δεν αρκεί για να προσελκύσει τον θεατή -ίσως αρέσει, βέβαια στα μικρά παιδιά-, ενώ η ταινία δεν διαθέτει τίποτα από το σκανταλιάρικο βλέμμα του ήρωά της.

Σκηνοθεσία: Λοράν Τιράρ
Πρωταγωνιστούν: Βαλερί Λεμερσιέ, Καντ Μεράντ, Ντομινίκ Λαβανάντ

Καλώς Ήρθες στη Νέα Υόρκη

(0,5/5)

Βασισμένη στο σκάνδαλο και τη δικαστική περιπέτεια του Ντομινίκ Στρος Καν, η ταινία του Έιμπελ Φεράρα αφηγείται την ιστορία ενός ισχυρού γάλλου πολιτικού που εξαιτίας μια σεξουαλικής κακοποίησης βρίσκεται κρατούμενος στις ΗΠΑ. Η ταινία προκαλεί γέλιο ακόμα και αν ο σκηνοθέτης την αντιμετωπίζει ως κωμωδία, αυτό δεν φαίνεται. Ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ γρυλίζει χωρίς λόγο, μιλά με τη γαλλίδα σύζυγό του πότε στα γαλλικά και πότε στα αγγλικά, ενώ η ταινία μοιάζει να θέλει απλά να εκμεταλλευτεί την υπόθεση Στρος-Καν χωρίς να έχει να πει τίποτα καινούριο.

Σκηνοθεσία: Έιμπελ Φεράρα
Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Ζακλίν Μπισέ

Ήσυχες Μέρες

Ο Σεμπαστιάν, 18 χρονών, «τρέχει» μόνος του το μικρό Μοτέλ του θείου του, στην απομακρυσμένη τροπική ακτή της Βερακρούζ. Το Μοτέλ συχνά φιλοξενεί παράνομα ζευγάρια. Εκεί, ο Σεμπαστιάν γνωρίζει την Μιράντα, 35 χρονών, η οποία πηγαίνει στο Μοτέλ για να συναντήσει τον πλούσιο εραστή της, Μάριο. Καθώς ο Μάριο τις περισσότερες φορές καθυστερεί στα ραντεβού τους, η Μιράντα αναγκάζεται να περνάει πολλές ώρες μόνη της. Όλος αυτός ο ελεύθερος χρόνος της δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Σεμπαστιάν, με τον οποίο γρήγορα ξεκινά ένα παιχνίδι αποπλάνησης.

Σκηνοθεσία: Ααρόν Φερνάντες Λεσούρ
Πρωταγωνιστούν: Κριστιάν Φερέρ, Αντριάνα Πας

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024