Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποψήφιος για τη λίστα της UNESCO o χώρος των Φιλίππων

Υποψήφιος για τη λίστα της UNESCO o χώρος των Φιλίππων

Κατατέθηκε στην UNESCO ο φάκελος της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κατατέθηκε στην UNESCO ο φάκελος της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για την υποβολή της υποψηφιότητας καταρτίσθηκε διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη ενός μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οι προδιαγραφές της UNESCO για την κατάρτιση του σχεδίου αποσκοπούν στην ολιστική προσέγγιση του χώρου και στην ολοκληρωμένη διαχείρισή του.

Το σχέδιο, το οποίο εν μέρει στηρίχθηκε σε παλαιότερο διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο είχε συντάξει ο Δήμος Καβάλας, εξειδικεύει και οργανώνει χρονικά και κατά προτεραιότητες τις δράσεις που θεωρούνται απαραίτητες για τη βελτίωση και ανάδειξη του χώρου όπως είναι υποδομές προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης της αρχαίας πόλης και των εκτός των τειχών περιοχών, καθώς και δράσεις προβολής και εκπαίδευσης.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας που υποβλήθηκε διά της Εθνικής Συντονίστριας Ευγενίας Γερούση, απαιτούσε συλλογική εργασία, στην οποία συνέδραμαν πολλά στελέχη του υπουργείου από διάφορες θέσεις.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τόσο στον Δήμο Καβάλας όσο και στην ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, δηλώνουν αισιόδοξοι για τη θετική έκβαση του αποτελέσματος.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας έγιναν τα τελευταία χρόνια όλες οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε ο φάκελος της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων να είναι πλήρης και να ανταποκρίνεται απόλυτα στη λαμπρή ιστορία και τη σπουδαιότητα του χώρου.

Η αρχαιολόγος της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δήμητρα Μαλαμίδου, εκ των στελεχών που ασχολήθηκαν ενεργά με την προετοιμασία του φακέλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε:

«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε αυτή την ώρα να μιλήσουμε για το φάκελο και την ελληνική υποψηφιότητα. Θα έλεγα πως είναι και λίγο… γρουσουζιά. Πάντως εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν θα μάθουμε σήμερα ή τέλος πάντων μέσα στις επόμενες μέρες από ποιες χώρες θα είναι οι άλλες υποψηφιότητες. Αυτό θα ανακοινωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO. Χθες στείλαμε τον προκαταρκτικό φάκελο της υποψηφιότητας και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τον Φεβρουάριο είναι μια περίοδος διορθώσεων. Από εκεί και μετά υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου από επιτροπές της UNESCO έως τον ερχόμενο Ιούνιο, που θα γίνει η τελική ανακοίνωση».

Οι διαδικασίες αποστολής του φακέλου ολοκληρώθηκαν με την κατηγοριοποίηση των μορφοποιήσεων και των περιγραφών των κειμένων, των χαρτών, των κατόψεων και των φωτογραφιών των μνημείων, καθώς και τη συγκέντρωση των τελευταίων απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο χώρος των Φιλίππων διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που του δίνουν αρκετές πιθανότητες να ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ένα από αυτά είναι πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη Μάχη των Φιλίππων, έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και πρόκειται για έναν προστατευμένο χώρο, στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφικών μνημείων, δεν χτίστηκαν επάνω του σύγχρονες πόλεις και απουσιάζει η μοντέρνα δόμηση.

Μέχρι τώρα, στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν ενταχθεί συνολικά 17 χώροι από όλη την Ελλάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φιλοδοξεί ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων να γίνει ο 18ος, με τελευταίο ενταγμένο μνημείο την παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Τα μνημεία της Ελλάδας, που βρίσκονται στη λίστα UNESCO, είναι τα εξής:

1. Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες (1986)

2. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης (1987)

3. Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών (1987)

4. Το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (1988)

5. Το Άγιο Όρος (1988)

6. Τα Μετέωρα (1988)

7. Τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης (1988)

8. Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)

9. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας (1989)

10. Ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά (1989)

11. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου (1990)

12. Η μονή Δαφνίου, μονή Οσίου Λουκά και η νέα μονή Χίου (1990)

13. Ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου στη Σάμο (1992)

14. Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών (1996)

15. Οι αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (1999)

16. Το ιστορικό κέντρο, με τη μονή του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο (1999)

17. Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας (2007)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024