Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον επικριτικό για τη ρωσική ελίτ «Leviathan» στέλνει η Ρωσία στα Όσκαρ

Τον επικριτικό για τη ρωσική ελίτ «Leviathan» στέλνει η Ρωσία στα Όσκαρ

Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η ρωσική υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η Μόσχα αποφάσισε να στείλει την ταινία Leviathan του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, η οποία ασκεί κριτική στην κυβερνητική ελίτ της χώρας.

Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η ρωσική υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η Μόσχα αποφάσισε να στείλει την ταινία Leviathan του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, η οποία ασκεί κριτική στην κυβερνητική ελίτ της χώρας.

Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Leviathan αποτελεί «ένα νηφάλιο και συναρπαστικό τραγικό δράμα για τη διαφθορά και τον εκφοβισμό στη σύγχρονη Ρωσία».

Η κριτική της ταινίας απέναντι στη ρωσική ηγεσία δεν είναι πάντα συγκεκαλυμμένη: υπάρχει μία σκηνή όπου σφαίρες πλήττουν τα πορτρέτα ρώσων ηγετών -ανάμεσά τους του Λεονίντ Μπρέζνιεφ και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ-, ενώ ένα πορτρέτο του Βλαντιμίρ Πούτιν κρέμεται σε περίοπτη θέση στο γραφείο ενός διεφθαρμένου πολιτικού.

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τον Κόλια, έναν μηχανικό αυτοκινήτου με μία όμορφη δεύτερη σύζυγο, τη Λίλια και έναν έφηβο γιο, τον Ρόμα από τον πρώτο του γάμο. Ένας διεφθαρμένος δήμαρχος θέλει να αγοράσει μια πανέμορφη έκταση που ανήκει στον Κόλια. Εκείνος ζητά τη βοήθεια του φίλου του δικηγόρου Ντμίτρι, ο οποίος υπόσχεται να βοηθήσει αποκαλύπτοντας βρόμικα μυστικά για τον δήμαρχο. Ο Ντμίτρι έχει, όμως, μια κρυφή ατζέντα…

Αν και η ταινία αποτελεί μια κριτική για τη διαφθορά στη σύγχρονη Ρωσία, ο σκηνοθέτης αρνείται ότι η πρόθεσή του ήταν να έρθει αντιμέτωπος με τη ρωσική εξουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 35% του προϋπολογισμού της ταινίας αποτελείται από χρήματα που έδωσε το ρωσικό κράτος.

Ωστόσο, ο ίδιος ο σκηνοθέτης παραδέχθηκε -σε συνέντευξή του στον Guardian- ότι ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, του είπε πως η ταινία δεν του άρεσε, ενώ ο παραγωγός του Leviathan παραδέχθηκε ότι οι πιθανότητες να λάβει ο Ζβιάνγκιντσεφ (σκηνοθέτης της Επιστροφής και του Ελένα) χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού στο μέλλον είναι περιορισμένες.

Μάλιστα, πολλοί θεωρούσαν ότι η ταινία μπορεί να απαγορευόταν στη Ρωσία, καθώς περιείχε βωμολοχία, την οποία ο Πούτιν έχει απαγορεύσει στην τέχνη. Τελικά η ταινία έλαβε το «πράσινο φως» αν και απαγορεύεται να τη δουν ανήλικοι «εξαιτίας της παρουσίας χυδαίας γλώσσας».

Ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή του στο in.gr για την κατάσταση στη σύγχρονη Ρωσία: «Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έφτασαν πολλά χρήματα στη Ρωσία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν πολλά πράγματα. Ακόμα κι εμείς οι ίδιοι αλλάξαμε. Είναι σαν να μη μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από τα λεφτά. Έχω την αίσθηση ότι τουλάχιστον παλιότερα υπήρχαν κάποιες αξίες, κάποια όνειρα».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024