Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεωρία θέλει την Ολυμπιάδα «ένοικο» του τάφου στην Αμφίπολη

Θεωρία θέλει την Ολυμπιάδα «ένοικο» του τάφου στην Αμφίπολη

Η θεωρία του Άρθρουρ Τσαγκ, συγγραφέα βιβλίου για την αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για το ποιος μπορεί να είναι ο «ένοικος» του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο συγγραφέας εκτιμά ότι οι Καρυάτιδες υποδηλώνουν πως ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η θεωρία αυτή αναπαράγεται από σημαντικά μέσα ενημέρωσης, όπως η ιστοσελίδα του Discovery και του History Channel.

Η θεωρία του Άρθρουρ Τσαγκ, συγγραφέα βιβλίου για την αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για το ποιος μπορεί να είναι ο «ένοικος» του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη κάνει τον γύρο του κόσμου.

Ο συγγραφέας εκτιμά ότι οι γυναικείες μορφές (οι Καρυάτιδες) υποδηλώνουν πως ο τάφος ανήκει σε μία βασίλισσα και συγκεκριμένα στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η άποψη του Άρθουρ Τσαγκ δημοσιεύεται σε έγκυρες ιστοσελίδες, όπως η ιστοσελίδα του History Channel και εκείνη του Discovery Channel.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Quest for the Tomb of Alexander the Great» υποστήριξε στο Discovery News ότι οι γυναικείες μορφές ενδέχεται να μην είναι Καρυάτιδες, αλλά Κλώδωνες (μαινάδες), ιέρειες του Διονύσου. Και καθώς, όπως προσθέτει ο ίδιος, η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετέχει σε διονυσιακές τελετές, δεν αποκλείεται να ετάφη αυτή στην Αμφίπολη.

Ο Πλούταρχος, άλλωστε, ανέφερε ότι οι μαινάδες της ορφικής λατρείας ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στην Αμφίπολη.

Ο Τσανγκ συνεχίζει λέγοντας ότι την θεωρία αυτή ενισχύει το γεγονός πως στον Τύμβο Καστά βρέθηκε κομμάτι μαρμάρου ζωγραφισμένο με ρόδακες που μοιάζουν με εκείνα που βρέθηκαν στον τάφο του Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα.

Αρχαιολόγοι -σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα- ισχυρίζονται ότι οι γυναικείες φιγούρες στον Τύμβο Καστά είναι πολύ νέες για να είναι Κλωδώνες.

Πριν από μερικές ημέρες η επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη, είπε ότι σε περίπου έναν μήνα «θα έχουμε τελειώσει με την» Αμφίπολη.

Η ανασκαφή συνεχίζεται με τις προσπάθειες υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Προβλέπεται το άνοιγμα, δια της αφαίρεσης του χώματος, του τρίτου θυρώματος, καθώς και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.

Παράλληλα, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού δηλώνει ότι η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο δείχνει την ύπαρξη και τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος. Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις τυμβωρυχίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024