Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοίγει για 20ή χρονιά η αυλαία στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

Ανοίγει για 20ή χρονιά η αυλαία στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

Με την αργεντίνικη ταινία «Ιστορίες για αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν ανοίγει απόψε η αυλαία του επετειακού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής (ώρα 20:15). Κερδίστε προσκλήσεις για το Φεστιβάλ.

Με την αργεντίνικη ταινία «Ιστορίες για αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν ανοίγει απόψε η αυλαία του επετειακού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» που θα διαρκέσει ώς τις 28 Σεπτεμβρίου. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής (ώρα 20:15).

Το φετινό πρόγραμμα (στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Όπερα 1 & 2, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη) περιλαμβάνει 241 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα, μεταξύ των οποίων το «Μουσική και Φιλμ», αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και ειδικές προβολές.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ φιλοξενεί για ακόμα μία χρονιά μερικές από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, συστήνοντας στο κοινό νέους σκηνοθέτες που ξεχωρίζουν ανά τον κόσμο.

Εκτός από τις «Ιστορίες για αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν, πρεμιέρα θα κάνουν στο φεστιβάλ το «Whiplash» του Νταμιέν Σαζέλ που θριάμβευσε στο περασμένο Σάντανς (Μεγάλο Βραβείο και Βραβείο Κοινού ), η «Συγκάλυψη», ένα σκοτεινό νεοϋορκέζικο αστυνομικό θρίλερ που σκηνοθετεί ο Βέλγος Μίχαελ Ρ. Ρόσκαμ με τον Τομ Χάρντι να πρωταγωνιστεί δίπλα στον αδικοχαμένο Τζέιμς Γκαντολφίνι, η τελευταία ταινία του μεγάλου κινηματογραφιστή Αλέν Ρενέ «Αγαπώντας, Πίνοντας και Τραγουδώντας» που βραβεύτηκε στην περασμένη Μπερλινάλε, το «Party Girl» των Μπαρσάκ, Μπεργκέρ και Τέϊς που κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα των πρόσφατων Κανών και το επίσης γαλλικό «Σε Επιφυλακή» («Qui Vive») με πρωταγωνίστρια την Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Το καινούριο φιλμ του Ντέιβιντ Φίντσερ «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε», ένα θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Μπεν Άφλεκ και οσκαρικές υποσχέσεις για τον σκηνοθέτη, θα είναι η ταινία λήξης του φεστιβάλ.

Από τις sold out προβολές αναμένεται να είναι η πεντάωρη εκδοχή του πολύκροτου «Nymphomaniac» του Δανού Λαρς φον Τρίερ, που προβλήθηκε στο φεστιβάλ της Βενετίας.

Ελληνικές πρεμιέρες

Στις 20ές Νύχτες Πρεμιέρας έχουν προγραμματιστεί και σημαντικές ελληνικές πρεμιέρες, όπως το ανορθόδοξο road movie «Xenia» του Πάνου Κούτρα, που κατέκτησε τις Κάννες, αλλά και η «Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα με πρωταγωνίστρια την Αγγελική Παπούλια.

Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει σε πανελλήνια πρώτη το πολυεπίπεδο δράμα «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, που βραβεύτηκε στην περασμένη Μπερλινάλε, αλλά και τη μοντέρνα διασκευή της τραγωδίας «Electra» από τον Πέτρο Σεβαστίκογλου.

Ακόμη, θα προβληθούν μεταξύ άλλων η μαύρη κωμωδία «Πανδημία» του Δημήτρη Πιατά, το ρομαντικό παραμύθι «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά και η ανατρεπτική «Επέλαση των Απάτσι» του Γιάννη Σολδάτου.

Οι Pulp και ο Nick Cave καταλαμβάνουν μία θέση στο πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος «Μουσική και Φιλμ» με τις ήδη δημοφιλείς ταινίες «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets» και «20.000 Days on Earth».

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί και το διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά και δίνει την ευκαιρία σε νέους έλληνες δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους και να διεκδικήσουν ένα από τα βραβεία του τμήματος.

Στο επίκεντρο Όλτμαν και Ζουλάφσκι

Όπως κάθε χρόνο, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» τιμούν σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου μέσα από ειδικά αφιερώματα.

Φέτος, σειρά έχουν ο Αμερικάνος Ρόμπερτ Όλτμαν, σε ένα ειδικό αφιέρωμα για τις ταινίες – σταθμούς που υπέγραψε τη δεκαετία του ’70 (όπως τα «Nashville», «McCabe and Mrs. Miller» και «M.A.S.H.») και ο θρυλικός πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι, υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως το «Σημασία Έχει να Αγαπάς» και το «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη», τα οποία φιλοξενούνται σε μια ρετροσπεκτίβα του σπουδαίου έργου του, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα.

Τέλος, μια γεύση από τα ντοκιμαντέρ του φετινού φεστιβάλ αποτελεί το «Life Itself» του Στιβ Τζέιμς, που αποκαλύπτει τη συναρπαστική ζωή του διασημότερου αμερικανού κριτικού κινηματογράφου, Ρότζερ Έμπερτ. Οι ειδικές προβολές εξασφάλισαν και θα προβάλλουν, μεταξύ άλλων, τον διαβόητο «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι», σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Τόμπι Χούπερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024