Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γιορτή των μικρομηκάδων ανοίγει τις πύλες της

Η γιορτή των μικρομηκάδων ανοίγει τις πύλες της

Από τη Δευτέρα έως το Σάββατο η πόλη της Δράμας θα κινείται στον ρυθμό των μικρομηκάδων. Το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, αλλά ταυτόχρονα και το διεθνές τμήμα του φιλοξενεί 204 ταινίες σε όλα τα προγράμματα.

Από τη Δευτέρα έως το Σάββατο η πόλη της Δράμας θα κινείται στον ρυθμό των μικρομηκάδων. Το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, αλλά ταυτόχρονα και το διεθνές τμήμα του φιλοξενεί 204 ταινίες σε όλα τα προγράμματα.

Το ελληνικό τμήμα

Πρόκειται για το τμήμα που αναμένεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς δείχνει τα ταλέντα του αύριο και ενίοτε περιλαμβάνει ταινίες-ποιήματα. Φέτος θα προβληθούν συνολικά 38 ταινίες -από τις 165 που κατέθεσαν αιτήσεις, στην πλειονότητά τους ανεξάρτητες παραγωγές. Ανάμεσά τους είναι δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation.

Η οικονομική κρίση αποτελεί και φέτος ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τους σκηνοθέτες. Το ίδιο και οι διαπροσωπικές σχέσεις, η Τρίτη Ηλικία, η μοναξιά, ενώ και το θέμα του bullying κάνει την εμφάνισή του στη λίστα (στην Προσευχή του Θανάση Νεοφώτιστου).

Αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί συμμετέχουν σε κάποιες από τις ταινίες μικρού μήκους.

Η φετινή κριτική επιτροπή που θα δώσει και τα βραβεία απαρτίζεται από τους: Γιώργος Τσεμπερόπουλος (πρόεδρος), Δημήτρης Αθανίτης, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Γιάννης Σακαρίδης.

Το διεθνές τμήμα

Φέτος, το διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και σε αυτό θα προβληθούν 58 ταινίες από 47 χώρες.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το Caserta Palace Dream του Τζέιμς ΜακΤέιγκ, σκηνοθέτη του V for Vendetta.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί και η νέα δουλειά του Ζαν Κλοντ Ροζέκ, ο οποίος στο παρελθόν έχει διεκδικήσει Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας. Ο Μαρκ Ο’ Ρόου, σεναριογράφος ταινιών όπως τα A Boy και Broken αναλαμβάνει ρόλο σκηνοθέτη.

Στη Δράμα θα προβληθούν, επίσης, οι υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013.

Παράλληλα, σκηνοθέτες και παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα πρότζεκτ τους στη διάρκεια εργαστηρίου παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Pitching Forum όπου θα παρουσιαστούν τα καλύτερα projects σε παραγωγούς και πιθανούς χρηματοδότες ενώπιον κοινού.

Άλλες εκδηλώσεις

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς, εργαστήριο ραδιοφώνου για παιδιά, προβολές σπουδαστικών ταινιών.

Φέτος, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην Πολωνία με την προβολή επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από τη χώρα.

Θα διεξαχθεί επίσης ο 4ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία».

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο animation (μοντάζ) για εκπαιδευτικούς.

Συνεχίζονται τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια. Στους καλεσμένους-συγγραφείς συγκαταλέγονται οι: Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιάννης Ξανθούλης, Θέμης Πάνου (ο βραβευμένος στη Μόστρα πρωταγωνιστής του «Miss Violence»), Mαρία Σκιαδαρέση, Παύλος Κάγιος, Δημήτρης Χαρίτος, Νίκος Ζωιόπουλος, Βασίλης Κεσίσογλου.

Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς διοργανώνονται στη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Στην τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα θα τιμηθούν με μικρά αφιερώματα στο έργο τους τρεις σημαντικοί δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου που θα είναι παρόντες στη Δράμα: ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Τάσος Ψαρράς.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024