Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η PhotoBiennale συνεχίζεται στη Στοά Μπεζεστένι

Η PhotoBiennale συνεχίζεται στη Στοά Μπεζεστένι

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση «Λόγος ΙΧ» στη Στοά Μπεζεστένι, με έργα των Λουκία Γκανιέβα από τη Ρωσία, Σεβίμ Σανκακτάρ από την Τουρκία και Αθηνάς Καζολέα από την Ελλάδα.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση «Λόγος ΙΧ» στη Στοά Μπεζεστένι, με έργα των Λουκία Γκανιέβα από τη Ρωσία, Σεβίμ Σανκακτάρ από την Τουρκία και Αθηνάς Καζολέα από την Ελλάδα.

Η έκθεση διαρκεί έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τα έργα από την έκθεση της Αθηνάς Καζολέα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2013 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, σε συνδιοργάνωση του ΜΦΘ με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Στη σειρά έργων Dreaming Walls, η Γκανίεβα παρουσιάζει φωτογραφίες από τη φυλή των Ουντμούρτ που ζουν σε χωριά της κεντρικής Ρωσίας.

«Οι Ουντμουρτιανοί […] έχουν δικά τους ήθη, έθιμα, κουλτούρα και γλώσσα, που σχετίζονται με εκείνα των Ουγγρο-φιννικών φυλών. Η φιλοξενία τους είναι θερμή και ξεχωριστή. Όταν με προσκάλεσαν στα σπίτια τους, το εσωτερικό τους αποτέλεσε για μένα μια ευχάριστη έκπληξη: ήταν πολύ όμορφα τακτοποιημένα, γεμάτα λαμπερά χρώματα» δηλώνει η φωτογράφος.

Στη σειρά της «Transformer», η Sevim Sancaktar τραβάει κοντινά πλάνα (close-ups) των επιτοίχιων ψευδαισθήσεων που ζωγραφίζονται πάνω σε ηλεκτρικούς μετασχηματιστές σε όλη την Κωνσταντινούπολη και σε μερικές ακόμη κοντινές πόλεις. Απεικόνιση της εποχής τους όπως και παραμορφωμένη αντανάκλαση της αστικής ιστορίας, αρχιτεκτονικό στοιχείο όσο και καλλιτεχνική έκφραση, αυτές οι εικόνες σχηματίζουν ένα κοινωνικό και πολιτισμικό πορτρέτο της πόλης – μιας πόλης εκλεκτικιστικής όσο και ηλεκτρικής, η οποία αναμειγνύει στοιχεία δυτικά και ανατολικά, κλασικά και σύγχρονα, δημιουργώντας έτσι έναν ουτοπικό αναχρονισμό.

Η Αθηνά Καζολέα στη φωτογραφική της εργασία παρουσιάζει τα χάνια της Κωνσταντινούπολης σε χρόνο ενεστώτα, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία της τη μνήμη και τη λήθη, αλλά πρωτίστως φέρνοντας στο προσκήνιο το έργο.

Δεν υπάρχουν ήρωες στις σειρές που παρουσιάζονται. Τα χέρια που δημιουργούν, τα σώματά των μαστόρων, τα υπολείμματα των γευμάτων, οι λεπτομέρειες των αντικειμένων υπονοούν τη ζωή που συνεχίζει ρυθμικά να κινεί τα χάνια μέσα στην ιστορία.

Χώρος: Στοά Μπεζεστένι (Βενιζέλου 33)

Διάρκεια: Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2014

Ώρες λειτουργίας: Δε-Τε-Σα 11.00-14.00, Τρ-Πε-Πα 11.00-14.00 και 18.00-20.00

Χορηγός επικοινωνίας της PhotoBiennale είναι το in.gr

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024