Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Αθηνών: «Πάπισσα Ιωάννα» και «Ατλαζένιο γοβάκι» στην Πειραιώς

Φεστιβάλ Αθηνών: «Πάπισσα Ιωάννα» και «Ατλαζένιο γοβάκι» στην Πειραιώς

Με δύο πολλά υποσχόμενες παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, κλείνει ο φετινός κύκλος του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260. Πρόκειται για το επικό δράμα του Πολ Κλοντέλ «Ατλαζένιο γοβάκι», σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου, και την «Πάπισσα Ιωάννα», βασισμένη στο περίφημο ομώνυμο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη, που φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Μαυρίκιου.

Με δύο πολλά υποσχόμενες παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, κλείνει ο φετινός κύκλος του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260. Πρόκειται για το επικό δράμα του Πολ Κλοντέλ «Ατλαζένιο γοβάκι», σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου, και την «Πάπισσα Ιωάννα», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη, που φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Μαυρίκιου.

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος υπογράφει μια παράσταση εν εξελίξει, βασισμένη στο περίφημο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη και στη στενή σχέση του συγγραφέα με τη μητέρα του. Ο δημιουργός του πολύκροτου μυθιστορήματος, που κάποτε αφορίστηκε από την Εκκλησία, μοιάζει να έχει αντλήσει υλικό για τις περιπέτειες της θρυλικής Πάπισσας του Μεσαίωνα από τη συγκλονιστική βιογραφία της Κορνηλίας Ροΐδη.
Ερμηνεύουν η Ράνια Οικονομίδου, σε μια νέα συνάντηση με τον σκηνοθέτη του αξέχαστου Γυάλινου κόσμου, η Γιούλικα Σκαφιδά (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, 2014) και ο Αλέξανδρος Βάρθης.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Αλέκας Παΐζη και είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Το «Ατλαζένιο γοβάκι»

Τις ίδιες μέρες με την «Πάπισσα Ιωάννα» θα παίζεται στους χώρους του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στο Κτίριο Δ της Πειραιώς 260, το έργο του Γάλλου ποιητή Πολ Κλοντέλ «Ατλαζένιο γοβάκι».

Μετά το εμβληματικό «Ζ» στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η Έφη Θεοδώρου, σκηνοθέτης και πρώην αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού επιστρέφει με ένα πολυπρόσωπο, πλατιάς δράσης και μακράς διάρκειας ερωτικό δράμα, γραμμένο από τον Κλοντέλ στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το έργο, που σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde κατατάσσεται στα 100 σπουδαιότερα βιβλία του 20ού αιώνα, είναι η κατά Κλοντέλ τολμηρή «αναζήτηση του χαμένου χρόνου». Ο Γάλλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας συνθέτει ένα έργο για την κατάκτηση του Κόσμου, του Άλλου, του Θεού. Πάνω απ’ όλα όμως, συλλαμβάνει και παραδίδει στην αιωνιότητα έναν ύμνο για το θέατρο, για την απεριόριστη δύναμή του, μόνος τόπος και μέσον όπου μπορείς να αφηγηθείς τα πάντα για τη ζωή, εκεί όπου «ο καημένος ο άνθρωπος μπορεί να γίνει για λίγες ώρες Θεός».

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η προβληματική σχέση του Ροντρίγκο με την Δόνια Προέσα. Η Προέσα έχει συναντήσει τον Ροντρίγκο για μια και μοναδική φορά στη ζωή της, ενώ στο μεταξύ έχει παντρευτεί με τον ευγενή Δον Πελάγιο. Ωστόσο ο έρωτάς τους μοιάζει μοιραίος να κινήσει τον κόσμο, αρκεί να ξαναβρεθούν μαζί…

Το «Ατλαζένιο Γοβάκι» είδε τα φώτα της σκηνής το 1943, σε σκηνοθεσία του Ζαν-Λουί Μπαρό. Η παράσταση αυτή, διάρκειας τεσσάρων ωρών, ανέβηκε στην Κομεντί Φρανσέζ κατά τη διάρκεια της Κατοχής και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ιστορία του θεάτρου του 20ού αιώνα, χάρη στην ποιότητα και την πρωτοτυπία του, στην ομορφιά και το βάθος της ποιητικής του γλώσσας.

Στην Ελλάδα έχει ανέβει μόνο μια φορά η σύντομη «σκηνική εκδοχή» του έργου, πριν από 50 χρόνια στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού με την Έλλη Λαμπέτη και τον Πέτρο Φυσσούν να ερμηνεύουν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι.

Στην εκδοχή της Έφης Θεοδώρου θα συμμετέχει μια ομάδα δώδεκα ηθοποιών της νεότερης γενιάς σε καινούρια μετάφραση που κατά παραγγελία του Γαλλικού Ινστιτούτου υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης. Πρόκειται για την πλήρη εκδοχή του έργου, έκτασης 500 σελίδων, που αναμένεται να δώσει μια παράσταση διάρκειας τεσσάρων ωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024