Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρχιφύλακας του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία

Αρχιφύλακας του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία

Εννέα άτομα, ανάμεσά τους ένας αρχιφύλακας του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν για αρχαιοκαπηλία. Πρόκειται για άτομα ηλικίας από 32 έως 70 ετών, οκτώ Έλληνες και έναν υπήκοο Αλβανίας. Στην κατοχή του ενός βρέθηκε σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα της ελληνορωμαϊκής περιόδου, του οποιου η αξία εκτιμάται σε 1 εκατ. ευρώ.

Εννέα άτομα, ανάμεσά τους ένας αρχιφύλακας του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν για αρχαιοκαπηλία. Πρόκειται για άτομα ηλικίας από 32 έως 70 ετών, οκτώ Έλληνες και έναν υπήκοο Αλβανίας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων, που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος καθώς επίσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της παράβασης των νόμων περί καταχραστών του Δημοσίου και περί όπλων.

Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο συλληφθείς αρχιφύλακας και σε βάρος του διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Επιπλέον, αναζητούνται, ως συνεργοί τους άλλα έξι άτομα, εκ των οποίων τα πέντε έχουν ταυτοποιηθεί.

Ανακοινώνοντας τα στοιχεία της υπόθεσης, την Πέμπτη, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Παναγιώτης Στάθης είπε πως η υπηρεσία του σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το τελευταίο δίμηνο διερευνούσε υπόθεση που σχετίζεται με εγκληματικό δίκτυο, το οποίο δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Κεντρικό ρόλο στον «πυρήνα» του εγκληματικού δικτύου, όπως ανέφερε ο κ. Στάθης, διαδραμάτιζε 52χρονη συλληφθείσα, η οποία είναι αρχαιοπώλης και διατηρεί κατάστημα εμπορίας αρχαιολογικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Π.Στάθη, η γυναίκα συνεργάζονταν, στο πλαίσιο των παρανόμων δραστηριοτήτων της, με 50χρονο συλληφθέντα και τον 49χρονο συλληφθέντα αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σημείωσε επιπλέον ότι μετά από έρευνα προέκυψε πως η 52χρονη εμπλέκεται σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας μαζί με δυο άτομα που αναζητούνται.

«Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και περιφερειακός ‘κλώνος’ του εγκληματικού δικτύου και διασύνδεση του 50χρονου συλληφθέντα με τρεις εκ των συλληφθέντων και δύο εκ των αναζητουμένων, για λογαριασμό των οποίων ο 50χρονος προέβαινε σε εκτίμηση αρχαίων αντικείμενων, που είχαν στην κατοχή τους, ενώ στη συνέχεια μεθόδευε τον τρόπο και την περαιτέρω διαδικασία πώλησης τους σε υποψήφιους αγοραστές» δήλωσε ο Π.Στάθης.

Έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Καρδίτσα, την Κοζάνη, αλλά σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στο Γαλάτσι, του Ζωγράφου, την Καλλιθέα, το Χαλάνδρι, τις Αχαρνές, το Ελληνικό, τον Πειραιά, το Μαρκόπουλο, τη Βάρη και το Λαγονήσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στην οικία του 70χρονου συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων: Μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων ένα σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα της ελληνορωμαϊκής περιόδου (1ος αιώνας π.Χ.) του Πραξιτέλη, με προέλευση από την Αρκαδία, ύψους 0,65 εκατοστών. Αποτελεί, δε, χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνοτροπίας contrapposto των κλασικών χρόνων και η αξία του εκτιμάται στο χρηματικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Στο σπίτι του 50χρονου από την Κοζάνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων χρυσό πεντόλιρο και οκτώ χρυσές λίρες, πιστόλι διαμετρήματος 7.65 με γεμιστήρα, 26 φυσίγγια των 9 χιλιοστών, 25 φυσίγγια των 7.65, 21 φυσίγγια των 0.32, πτυσσόμενο αναδιπλούμενο μαχαίρι μήκους λάμας 9 εκ, συσκευή κινητού τηλεφώνου και κάρτα sim.

Στο κατάστημα της 52χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος και μαρμάρινο κεφάλι από αγαλματίδιο, πιθανόν κυκλαδικής τέχνης, 26 ψηφιακοί δίσκοι και δύο 2 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB), 14 φωτογραφίες μεταλλικού αρχαίου αντικειμένου, 16 έγχρωμες φωτοτυπίες που απεικονίζουν άγαλμα αντρικής μορφής, υδρία από αλάβαστρο, μαρμάρινο άγαλμα αντρικής μορφής, μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής, μια κεφαλή, αρχαία μινωική λάρνακα, το ανώτερο μέρος επιτύμβιας στήλης και αρχαία κοσμήματα, 16 έγγραφα με τίτλους «Μούσα», «Αναπαυόμενος Σάτυρος», «Αλαβάστρινη Υδρία με πώμα», «Απόλλων Μουσηγέτης» και «Μαρμάρινη κεφαλή», εκτυπώσεις από το διαδίκτυο που αφορούν στο Σάτυρο του Πραξιτέλη και στον Πραξιτέλη, 5 ξενόγλωσσα κείμενα που απεικονίζουν κεφαλές και αγάλματα αντρικής και γυναικείας μορφής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην οικία του 49χρονου στην Κατερίνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευές ανίχνευσης μετάλλων με τα εξαρτήματά τους.

Σχετικά με τη δράση τους επισημαίνεται από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν δρούσαν ευκαιριακά αλλά με οργάνωση και προσχεδιασμό. Ανάμεσα στους «ρόλους» τους ήταν η διαμεσολάβηση κατά την αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων, η εκτίμηση της αξίας τους, η συνεργασία με τον αρχιφύλακα και η κατοχή και χρήση ειδικού μηχανήματος για την ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων.

Επιπροσθέτως, λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, πως οι εμπλεκόμενοι είχαν διαμορφώσει κατάλληλη επαγγελματική υποδομή, για την παράνομη δραστηριότητά τους, όπως φωτογραφικό υλικό αρχαίων αντικειμένων απαραίτητο κατά την διαπραγμάτευση παράνομης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων, λόγω του όγκου και της ευαισθησίας των αρχαίων αντικειμένων κ.λπ.

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα Πέμπτη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024