Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσιτσάνης και «Σερσέ λα Φαμ» από το ΚΘΒΕ στον Αγιο Αχίλλειο

Τσιτσάνης και «Σερσέ λα Φαμ» από το ΚΘΒΕ στον Αγιο Αχίλλειο

Με τη θεατρική παράσταση «Σερσέ λα Φαμ», που θα παρουσιαστεί στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου, το Σάββατο 30 Αυγούστου, συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις εκδηλώσεις «Πρέσπες 2014».

Με τη θεατρική παράσταση «Σερσέ λα Φαμ», που θα παρουσιαστεί στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου, το Σάββατο 30 Αυγούστου, συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις εκδηλώσεις «Πρέσπες 2014».

Το «Σερσέ λα Φαμ» γράφτηκε ειδικά για το ΚΘΒΕ και θα ανεβεί τον Οκτώβριο στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών. Πρόκειται για ένα δυναμικό μουσικό και χορευτικό δρώμενο, με κεντρικό θέμα την παρουσία της γυναίκας στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη. Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται στο ευρύ κοινό η ιστορία της σύνθεσης του θρυλικού τραγουδιού του, της «Αρχόντισσας».

Το έργο αναπτύσσεται γύρω από ένα κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά φανταστικά και πραγματικά, σε κείμενο του Στρατή Πασχάλη και σε σκηνοθεσία-χορογραφία Σοφίας Σπυράτου, ενορχήστρωση και μουσική επιμέλεια Κώστα Βόμβολου, μουσική διδασκαλία Λίας Βίσση, κ.α. με τη συμμετοχή μιας ορχήστρας από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες και καταξιωμένους τραγουδιστές, όπως οι Δ. Μπάσης, Γ. Νέγκα, Λ. Καλημέρη, Γ. Διονυσίου και πάνω από τριάντα ηθοποιούς, μεταξύ αυτών, οι πρωταγωνιστές, ο Λεωνίδας Κακούρης (Τσιτσάνης), η Βίκυ Παπαδοπούλου (Αρχόντισσα), ο Χρήστος Σιμαρδάνης (Μουσχουντής).

Στο πλαίσιο της παράστασης θα ακουστούν περίπου 50 τραγούδια, τα 25 από αυτά ολόκληρα και περίπου δέκα διασκευασμένα με σεβασμό στο έργο του μεγάλου δημιουργού. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα ανοίγει και κλείνει την παράσταση με αυτοσχεδιασμούς πάνω στα «μαγικά» τραγούδια του Β. Τσιτσάνη.

Σημαντικές πληροφορίες για το έργο αντλήθηκαν από αδημοσίευτα κείμενα που έχει στη διάθεσή του ο Γιώργος Λιάνης, που είχε ως καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων των Πρεσπών και την ιδέα και ο οποίος, όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα, αυτή την περίοδο γράφει ένα βιβλίο για τον Τσιτσάνη, βασισμένο σε εξομολογήσεις, συνεντεύξεις, μαρτυρίες, αλλά και σε χειρόγραφες σημειώσεις και στο ημερολόγιο του ίδιου του μεγάλου συνθέτη.

«Την «Αρχόντισσα» την έγραψε το 1938 υπηρετώντας στο Τάγμα Τηλεγραφητών, άλλωστε μερικά από τα μεγαλύτερα τραγούδια τα έγραψε στα έξι χρόνια που έζησε στη Θεσσαλονίκη, αντλούσε έμπνευση από αυτή την πόλη» σημείωσε ο Γιώργος Λιάνης και πρόσθεσε: «Η ‘Αρχόντισσα’ ήταν μια τομή, μια γέφυρα ανάμεσα στο ρεμπέτικο και στο λαϊκό τραγούδι. Όλοι οι μεγάλοι του τραγουδιού, που ακολούθησαν, το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι, πάτησαν πάνω στον Τσιτσάνη. Δε θα ήταν υπερβολή να πω -και είμαι ασφαλής να το πω γιατί το είπε και ο Χριστιανόπουλος- ότι ο μεταθανάτιος καλπασμός του Τσιτσάνη συγκρίνεται μόνο με εκείνον του Καβάφη».

Ο Γ.Λιάνης πρόσθεσε ότι ο Τσιτσάνης συχνά είναι αλληγορικός σε νοήματα, σε τραγούδια του που μιλούν για τη γυναίκα, ως μια αφορμή για να μιλήσει για τα πράγματα που παρατηρεί, για την εποχή του, για τη χώρα.

Για το έργο και τη συνεργασία με τη διοργάνωση των Πρεσπών μίλησαν επίσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος, η σκηνοθέτης-χορογράφος Σοφία Σπυράτου, καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην παράσταση, ενώ παραβρέθηκαν η πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μένη Λυσσαρίδου και η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών – Φλώρινας, Χρύσα Μάντση. Είναι η δεύτερη χρονιά που το ΚΘΒΕ συμμετέχει στις εκδηλώσεις των Πρεσπών με δική του παραγωγή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024