Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γλυπτά, Καρυάτιδες και Μουσείο της Ακρόπολης στους New York Times

Γλυπτά, Καρυάτιδες και Μουσείο της Ακρόπολης στους New York Times

Αφιέρωμα στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο έργο αποκατάστασης των Καρυάτιδων και στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δημοσίευσαν οι New York Times, φιλοξενώντας δηλώσεις και του προέδρου του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή. «Μια χώρα πρέπει να είναι έτοιμη όταν διεκδικεί κάτι και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχει ολοκληρώσει το έργο του» τονίζει ο κ. Παντερμαλής, αναφερόμενος στο αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και υπογραμμίζοντας: «Επιμένουμε ως προς την εξεύρεση λύσης».

Αφιέρωμα στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο έργο αποκατάστασης των Καρυάτιδων και στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δημοσίευσαν οι New York Times, φιλοξενώντας δηλώσεις και του προέδρου του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή.

«Μια χώρα πρέπει να είναι έτοιμη όταν διεκδικεί κάτι και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχει ολοκληρώσει το έργο του» τονίζει ο κ. Παντερμαλής, αναφερόμενος στο αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και υπογραμμίζοντας: «Επιμένουμε ως προς την εξεύρεση λύσης».

Στο αφιέρωμα η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στο «φιλόδοξο σχέδιο» της αποκατάστασης των Καρυάτιδων, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και εορτάστηκε επ’ ευκαιρία των πέντε χρόνων λειτουργίας του Μουσείου.

«Για 2500 χρόνια, οι έξι αδελφές στάθηκαν απτόητες στην κορυφή της Ακρόπολης» γράφει η εφημερίδα, που δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον θρύλο που θέλει να «ακουγόταν το κλάμα μέσα στη νύχτα» των πέντε Καρυάτιδων όταν διαπράχθηκε η απαγωγή της έκτης, τον 19ο αιώνα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, επί τρεισήμισι χρόνια οι συντηρητές στο Μουσείο Ακρόπολης είχαν επιδοθεί στον καθαρισμό των πέντε αγαλμάτων ιωνικού ρυθμού που εικάζεται ότι ήταν έργο του Αλκαμένη, μαθητή του ξακουστού Φειδία.

Σήμερα, χάρη σε μια ειδική τεχνολογία λέιζερ, έχουν αποκατασταθεί πλήρως από τα σημάδια του χρόνου και την ατμοσφαιρική ρύπανση οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες που κατά την αρχαιότητα κοσμούσαν το Ερέχθειο, ενώ η έκτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, που αγόρασε το γλυπτό πριν από περίπου έναν αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, επισημαίνεται.

Στο δημοσίευμα τονίζεται, επίσης, ότι οι ελληνικές Αρχές «χρησιμοποιούν την αποκατάσταση» των Καρυάτιδων ως «μέσο πίεσης» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει ο κ. Παντερμαλής, «ο καθαρισμός των γλυπτών καταδεικνύει ότι το Μουσείο μπορεί να στηρίξει επαρκώς την επιστροφή τους».

Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνι για την αναγκαιότητα «αποκατάστασης» των Γλυπτών και της επιστροφής τους στην Αθήνα, καθώς και στις σχετικές τοποθετήσεις του δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024